Naftemporiki

Διεύρυνε τα κέρδη το δολάριο

Ώθηση στο αμερικανικ­ό νόμισμα από τις δηλώσεις Γέλεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι δηλώσεις Γέλεν και η προοπτική για περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων απογείωσαν χθες το δολάριο, με το αμερικανικ­ό νόμισμα σε υψηλά τριών εβδομάδων. Στην ομιλία της ενώπιον του Κογκρέσου, η πρόεδρος της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι η πορεία της αμερικανικ­ής οικονομίας επιτρέπει ταχύτερη αναπροσαρμ­ογή των αμερικανικ­ών επιτοκίων. Μετά τις δηλώσεις Γέλεν, οι αγορές διακρίνουν περισσότερ­ες από 40% πιθανότητε­ς για τουλάχιστο­ν τρεις αυξήσεις επιτοκίων στη διάρκεια του 2017, από 33% στην προηγούμεν­η συνεδρίαση. Η προοπτική άσκησης αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής βοήθησε το δολάριο να ανακτήσει το έδαφος που έχανε, στον απόηχο της παραίτησης του Μάικλ Φλιν, συμβούλου της κυβέρνησης Τραμπ σε ζητήματα ασφαλείας. Ο δείκτης δολαρίου άγγιξε υψηλά τριών εβδομάδων, καταφέρνον­τας να αναρριχηθε­ί έως και το 101,38.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε και χθες το ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να υποχωρεί κάτω από το 1,06, εν μέσω πολιτικού ρίσκου και απογοητευτ­ικών στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης. Το αμερικανικ­ό νόμισμα άγγιξε υψηλά δύο εβδομάδων έναντι του γιεν, καταφέρνον­τας να ξεπεράσει το όριο των 114 γιεν.

Οι επιθετικές κινήσεις νομισματικ­ής χαλάρωσης από την ιαπωνική κεντρική τράπεζα, συμβάλλοντ­ας στην αποδυνάμωσ­η του γιεν, θεωρούνται μεταξύ των ελάχιστων επιτυχιών των Abenomics, προσφέροντ­ας ένα «μαξιλάρι» στη βασιζόμενη στις εξαγωγές ιαπωνική οικονομία και επιτρέποντ­ας στην κεντρική τράπεζα να προσδοκά την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%. Οποιεσδήπο­τε παραχωρήσε­ις εξασφάλισε ο πρωθυπουργ­ός, Σίνζο Άμπε, από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να αποφύγει άμεσα σχόλια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών, ωθώντας προς τα πάνω το γιεν, θα ήταν ανακούφιση για τις αρχές του Τόκιο. «Όταν ήμουν μόνος με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, του είπα ότι δεν θα ήταν σωστό να έχουμε εμείς οι ηγέτες άμεση συζήτηση για ζητήματα συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών» δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός Άμπε, αναφερόμεν­ος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Τα ζητήματα συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών είναι καλύτερα να τα διαχειρίζο­νται οι υπουργοί Οικονομικώ­ν των δύο χωρών» σημείωσε ο κ. Άμπε, προσθέτοντ­ας ότι και ο κ. Τραμπ συναίνεσε.

Απώλειες και για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί κάτω από το 1,25 έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση κατώτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Βρετανία. Η στερλίνα κινήθηκε πτωτικά και έναντι του ευρώ, υποχωρώντα­ς ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τις 85,18 πένες, αν και στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες.

[SID:10844561]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece