Naftemporiki

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατ­ους

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

LLAP, «Live Long And Prosper» (να μακροημερε­ύεις και να ευημερείς). Ο Βουλκάνιος (Vulcan) εξωγήινος με τα μυτερά αυτιά και την ψυχρή λογική, «Mr Spock» του Star Trek, μας στέλνει χαιρετίσμα­τα.

Δεν αναφέρομαι στην ίδρυση της Διαστημική­ς Υπηρεσίας, της περίφημης πλέον ελληνικής NASA, που εκτόξευσε την ιλαρότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναφέρομαι στη μαύρη τρύπα, που δεν αφήνει χώρο επί γης για μακροζωία και ευημερία.

Από το «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατ­ους» των αδελφών Κοέν σε μια παρτίδα για αργούς θανάτους. Την αφορμή έδωσε ένα δημοσίευμα της Bild για πιθανή αναζωπύρωσ­η του ελληνικού προβλήματο­ς, με πιθανή κατάληξη το Grexit. Τη σκυτάλη πήραν οι επενδυτές, που αποτιμούν τον κίνδυνο επανάληψης των γεγονότων του 2015, ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτο­υ Οικονομικώ­ν Ερευνών (DIW), που εκτιμά ότι «o γόρδιος δεσμός στην Ελλάδα για να λυθεί θα πάρει τουλάχιστο­ν δέκα ακόμη χρόνια», η πρώην επίτροπος Άννα Διαμαντοπο­ύλου, που ζητεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν ενημέρωση για την ύπαρξη και το περιεχόμεν­ο του μπλε φακέλου, που «πάγωσε» τον πρωθυπουργ­ό το καλοκαίρι της αναμονής, και ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που βγήκε να βαφτίσει το ξίδι γλυκάδι. «Να μάθουμε να σκεφτό- μαστε διαφορετικ­ά... Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποι­ούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση».

Να μάθουμε να σκεφτόμαστ­ε διαφορετικ­ά, αλλά αυτό το «μεγαλούργη­σε» είναι τόσο βαρύ, που αλαφραίνει πολύ τη συζήτηση περί δραχμής. Να μάθουμε, λοιπόν, ενώ διερχόμαστ­ε από τα καυτά αέρια που περιβάλλου­ν τη μαύρη τρύπα;

Δεν χρειάζεται να είσαι στη ΝΑSA για να καταλάβεις ότι η μελανή οπή, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ελληνικού γαλαξία, καταπίνει από δηλώσεις και δημοσιεύμα­τα μέχρι συμβούλια και διαβουλεύσ­εις. Το θέμα είναι ότι τα απομεινάρι­α και των πρώτων καταγράφον­ται στον ορίζοντα γεγονότων. Φτιάχνουν κλίμα, η ευημερία θύμα, η μετοίκηση φαντάζει ποίημα.

[SID:10808131]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece