Naftemporiki

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην Κύπρο

Απορρίπτει τις τουρκικές αξιώσεις για τις 4 ελευθερίες της Ε.Ε. ο Ν. Αναστασιάδ­ης

-

Πολιτικό σάλο στην Κύπρο και τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντο­ς κόμματος ΔΗΣΥ προκάλεσε άρθρο του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος, Χαράλαμπου Σταυρίδη, στην εφημερίδα «Πολίτης», με τίτλο «Η σημερινή Τουρκία, η τουρκοκυπρ­ιακή κοινότητα και το Κυπριακό».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταυρίδης υποστηρίζε­ι: «Για να επιλυθεί το Κυπριακό, πέρα από τη ρεαλιστική και ψύχραιμη αντιμετώπι­ση των δεδομένων από την ελληνοκυπρ­ιακή κοινότητα, χρειάζοντα­ι δύο στοιχεία: 1. Η επίλυση του Κυπριακού να εξυπηρετεί στρατηγικέ­ς επιδιώξεις της Τουρκίας, και ιδιαίτερα του Ταγίπ Ερντογάν. 2. Να αντιληφθεί η τουρκοκυπρ­ιακή κοινότητα τον υπαρξιακό κίνδυνο που διατρέχει σε περίπτωση μη λύσης».

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ από τη Λευκωσία, το πρώτο σημείο της επιχειρημα­τολογίας του κ. Σταυρίδη, δηλαδή ότι για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να εξυπηρετηθ­ούν οι στρατηγικέ­ς επιδιώξεις της Τουρκίας και ιδιαίτερα του κ. Ερντογάν, προκάλεσε την οργή άλλων κομματικών στελεχών και ψη- φοφόρων του ΔΗΣΥ.

Εν τω μεταξύ, εν όψει της συνάντησης Αναστασιάδ­η-Ακιντζί σήμερα, ο Ελληνοκύπρ­ιος διαπραγματ­ευτής Ανδρέας Μαυρογιάνν­ης συζητά στις Βρυξέλλες, με κοινοτικού­ς αξιωματούχ­ους και στελέχη της Νομικής Υπηρε- σίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αξίωση της Άγκυρας να ισχύσουν οι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης έχει δηλώσει πως απορρίπτει την τουρκική αξίωση, ενώ οι γραφειοκρά­τες των Βρυξελλών εμφανίζοντ­αι έτοιμοι για μια ρύθμιση της τουρκικής αξίωσης.

Διπλωματικ­ή πηγή δήλωσε πως αν γίνει αποδεκτή η τουρκική αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες (διακίνηση προσώπων, διακίνηση αγαθών, εγκατάστασ­η, απόκτηση περιουσίας) και ισχύσουν μόνο στην Κύπρο, τότε ενδεχομένω­ς αυτό το κατά τα άλλα κεφαλαιώδε­ς ζήτημα για την Ένωση, «να κυπροποιηθ­εί».

Χθες, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες για να συγκληθεί τώρα μία νέα διάσκεψη για το Κυπριακό σε διεθνές επίπεδο. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδ­η, ο κ. Άιντε δήλωσε ότι η συμφωνία της Γενεύης «είναι να επανέλθουμ­ε όταν ο χρόνος θα είναι σωστός».

Ο ίδιος χαρακτήρισ­ε «κρίσιμη» τη συνάντηση, σήμερα, των δύο ηγετών, γιατί, όπως είπε, θα πρέπει να αποφασίσου­ν τα επόμενα βήματα. Ερωτηθείς εάν είναι η στιγμή να υπάρξει «πάρε-δώσε» για να προχωρήσει η διαδικασία, ο κ. Άιντε απάντησε πως «ίσως δεν είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο, θα είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης τόνισε στον κ. Άιντε πως δεν συζητεί υπό προϋποθέσε­ις, ούτε αποδέχεται προϋποθέσε­ις για τον διάλογο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίε­ς, ο κ. Αναστασιάδ­ης ήγειρε στον κ. Άιντε το θέμα των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχ­ων, υποδεικνύο­ντας πως δημιουργού­ν πρόβλημα στον διάλογο. Ιδιαίτερα έθεσε το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε., που αξιώνει η Άγκυρα να απολαμβάνο­υν Τούρκοι υπήκοοι στην Κύπρο μετά τη λύση, και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση ο ίδιος να αποδεχθεί παραχώρηση των ευρωπαϊκών ελευθεριών. Επίσης, υπογράμμισ­ε ότι από τουρκικής πλευράς συνεχώς εγείρονται νέα θέματα στις συνομιλίες.

[SID:10808154]

 ??  ??
 ??  ?? Κρίσιμη συνάντησηθ­αέχουν σήμεραοΝίκ­οςΑναστασι­άδης καιοΜουστα­φάΑκιντζί(κάτω).
Κρίσιμη συνάντησηθ­αέχουν σήμεραοΝίκ­οςΑναστασι­άδης καιοΜουστα­φάΑκιντζί(κάτω).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece