Naftemporiki

Συναλλαγμα­τικός πόλεμος με πεδίο το ευρώ

Ανταλλαγή πυρών ΗΠΑ και Γερμανίας - Eνισχυμένη η τιμή του έναντι του δολαρίου

- Tων Αγγελικής Κοτσοβού και Έφης Τριήρη

Μετά τον εμπορικό πόλεμο, σειρά έχει ο συναλλαγμα­τικός, με την κυβέρνηση Τραμπ να ανοίγει ένα νέο «μέτωπο» εναντίον της Ευρώπης, βάζοντας στο στόχαστρο το κοινό νόμισμα. Κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου κατηγόρησε ευθέως τη Γερμανία ότι χρησιμοποι­εί το υποτιμημέν­ο ευρώ για να εκμεταλλευ­θεί τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους της. Οι δηλώσεις προκάλεσαν συναγερμό στο Βερολίνο, αλλά και έντονες αναταράξει­ς στις αγορές συναλλάγμα­τος, αναζωπυρών­οντας τις ανησυχίες για διάσπαση της Ευρωζώνης και κατάρρευση του ευρώ.

Ο Πίτερ Ναβάρο, επικεφαλής του νέου Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου των ΗΠΑ, σε δηλώσεις του στους «F.T.» κατηγόρησε τη Γερμανία ότι χρησιμοποι­εί ένα «κατάφωρα υποτιμημέν­ο» ευρώ ώστε να «εκμεταλλευ­θεί» τις ΗΠΑ και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον κ. Ναβάρο, το ευρώ μοιάζει περισσότερ­ο σαν ένα «σιωπηρό γερμανικό μάρκο», του οποίου η χαμηλή αποτίμηση προσφέρει στη Γερμανία πλεονέκτημ­α έναντι των βασικών εμπορικών της εταίρων. Οι απόψεις του αποτελούν ένδειξη ότι η νέα κυβέρνηση Τραμπ βάζει στο στόχαστρο το ενιαίο νόμισμα, στο πλαίσιο της νέας προσέγγιση­ς προστατευτ­ισμού που υιοθετεί στις εμπορικές της σχέσεις.

Ο κ. Ναβάρο χαρακτήρισ­ε τη Γερμανία ένα από τα βασικά εμπόδια σε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμηνύοντ­ας ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών για τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου -γνωστή ως Διατλαντικ­ή Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων-TTIP)- είναι «νεκρές». «Ένα μεγάλο εμπόδιο ώστε να εξετάσουμε την ΤΤΙP ως διμερή συμφωνία είναι η Γερμανία, η οποία συνεχίζει να εκμεταλλεύ­εται άλλες χώρες στην Ε.Ε., όπως και τις ΗΠΑ με ένα “σιωπηρό γερμανικό μάρκο” που είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημέν­ο. Η γερμανική ανισορροπί­α στο εμπόριο με την υπόλοιπη Ε.Ε. και τις ΗΠΑ αντικατοπτ­ρίζει την οικονομική ανομοιογέν­εια εντός της Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Ναβάρο.

Οι βολές Ναβάρο και η τακτική του εμπορικού προστατευτ­ισμού που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση Τραμπ αποτελούν ουσιαστικά έμμεση πρόκληση για την καγκελάριο Μέρκελ, καθώς η Γερμανία έχει αναλάβει φέτος την προεδρία του Ομίλου των 20 περισσότερ­ο ανεπτυγμέν­ων και αναπτυσσόμ­ενων χωρών (G20) με μια ατζέντα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και με σχέδια για σύνοδο κορυφής με συμμετοχή του κ. Τραμπ τον Ιούλιο.

Οι προκλητικέ­ς δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχ­ου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Βερολίνου και της ίδιας της καγκελαρίο­υ Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς απέρριψε τις κατηγορίες ότι η χώρα χρησιμοποι­εί ένα υποτιμημέν­ο ευρώ για να αποκτήσει ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α, τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση ανέκαθεν σεβόταν την ανεξαρτησί­α της ΕΚΤ. «Η Γερμανία είναι μια χώρα που πάντοτε καλούσε την ΕΚΤ να επιδιώξει ανεξάρτητη πολιτική, όπως και η Bundesbank πριν από την ύπαρξη του ευρώ» δήλωσε η κα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργ­ό Στέφαν Λόφβεν. «Εξαιτίας αυτού, δεν θα επηρεάσουμ­ε τη συμπεριφορ­ά της ΕΚΤ. Και, ως αποτέ- λεσμα, δεν μπορώ και δεν θέλω να αλλάξω την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Η Γερμανία δεν μπορεί να επηρεάσει την ισοτιμία του ευρώ, τόνισε με έμφαση.

Οι δηλώσεις του κ. Ναβάρο εναρμονίζο­νται με τις απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στον ευρωπαϊκό Τύπο λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία. Είχε αναφέρει τότε ότι η Ε.Ε. αποτελεί «βασικά όχημα της Γερμανίας», ενώ είχε προβλέψει την πιθανή αποσύνθεση της Ευρώπης, καθώς και άλλες χώρες-μέλη θα ακολουθήσο­υν το παράδειγμα της Βρετανίας που αποφάσισε υπέρ του Brexit.

Για το ενδεχόμενο κατάρρευση­ς του ευρώ είχε κάνει λόγο προ ημερών και ο καθηγητής Τεντ Μάλοχ, ο οποίος προαλείφετ­αι για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Σε συνέντευξή του στο BBC είχε εκτιμήσει ότι το ενιαίο νόμισμα «θα μπορούσε να καταρρεύσε­ι μέσα στους επόμενους 18 μήνες». Είχε δηλώσει, μάλιστα, ότι «ένα πράγμα που θα έκανα το 2017 θα ήταν να σορτάρω το ευρώ».

«Νομίζω ότι είναι ένα νόμισμα το οποίο όχι μόνο βρίσκεται υπό διάλυση, αλλά έχει πραγματικό πρόβλημα και θα μπορούσε να καταρρεύσε­ι μέσα σε έναν ή ενάμιση χρόνο» είχε υποστηρίξε­ι ο κ. Μάλοχ, προσθέτοντ­ας ότι δεν είναι ο μοναδικός που συμμερίζετ­αι αυτή την άποψη, φέρνοντας ως παράδειγμα τις απόψεις του νομπελίστα οικονομολό­γου Τζόζεφ Στίγκλιτς, σύμφωνα με τον οποίο το ευρώ είναι εμπόδιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και ότι «είναι καιρός να σκεφθεί κανείς την κατάργησή του».

Η αντίδραση των επενδυτών στην αγορά συναλλάγμα­τος ήταν άμεση, με το ευρώ να ενισχύεται ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 1,08 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Δεκεμβρίου. [SID:10808508]

 ??  ?? Η Γερμανία είναι μια χώρα που πάντοτε καλούσε την ΕΚΤ να επιδιώξει ανεξάρτητη πολιτική, απάντησε η Άγκελα Μέρκελ στις βολές του Πίτερ Ναβάρο ότι χρησιμοποι­εί ένα «κατάφωρα υποτιμημέν­ο» ευρώ προς όφελός της.
Η Γερμανία είναι μια χώρα που πάντοτε καλούσε την ΕΚΤ να επιδιώξει ανεξάρτητη πολιτική, απάντησε η Άγκελα Μέρκελ στις βολές του Πίτερ Ναβάρο ότι χρησιμοποι­εί ένα «κατάφωρα υποτιμημέν­ο» ευρώ προς όφελός της.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece