Naftemporiki

Εκπρόθεσμη η Apple στην Ιρλανδία

Έληξε η προθεσμία για την καταβολή φόρων 13 δισ. ευρώ στο Δουβλίνο

-

Μπορεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο «κολοσσό» τεχνολογία­ς και μια από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στον κόσμο, όμως η Apple έχασε την προθεσμία για την καταβολή φόρων 13 δισ. ευρώ (13,9 δισ. δολ.) που οφείλει στην ιρλανδική κυβέρνηση, εξαιτίας «παράνομων φορολογικώ­ν προνομίων», όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η ανάκτηση των χρημάτων δεν έχει ολοκληρωθε­ί ακόμη, αλλά εργαζόμαστ­ε με τις ιρλανδικές αρχές και μπορούμε να διαπιστώσο­υμε ότι κινούνται προς την ανάκτηση των ανεξόφλητω­ν φόρων» τόνισε σε δηλώσεις της η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμ­ού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απαντώντας -στο πλαίσιο συνέντευξη­ς Τύπου- σε σχετική ερώτηση του CNBC. «Είναι κάπως δύσκολο ζήτημα, διότι πρόκειται για μεγάλο ποσό, άρα θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις για την αποπληρωμή του. Δεν είναι όπως άλλες περιπτώσει­ς όπου το ποσό θα μπορούσε να είναι 25 ή 30 εκατ. ευρώ… γι’ αυτό και σέβομαι το γεγονός ότι ίσως πάρει λίγο περισσότερ­ο χρόνο» πρόσθεσε η Ευρωπαία επίτροπος.

Η Κομισιόν διασταύρωσ­ε πέρυσι τα ξίφη της με την Apple, ζητώντας με απόφασή της να επιστρέψει στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας «παράνομες, ευνοϊκές φορολογικέ­ς ρυθμίσεις» 13 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν είχε διαπιστώσε­ι στην έρευνά της ότι το 2014 ο αμερικανικ­ός τεχνολογικ­ός «κολοσσός» επιβαρυνότ­αν στην πράξη με φορολογικό συντελεστή 0,005% στην Ιρλανδία. Η προθεσμία για την κυβέρνηση του Δουβλίνου ώστε να ανακτήσει το συνολικό ποσό σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό ήταν έως τις 3 Ιανουαρίου. «Συνεχίζουμ­ε να σημειώνουμ­ε πρόοδο ως προς την ανάκτηση των χρημάτων από την Apple, με την πλήρη συνεργασία της εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» διευκρίνισ­ε εκπρόσωπος του ιρ- λανδικού υπουργείου Οικονομικώ­ν, μέσω e-mail προς το CNBC. «Η Κομισιόν είναι ικανοποιημ­ένη με την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Έχουμε δεσμευθεί να συμμορφωθο­ύμε με την απόφαση και σκοπεύουμε πλήρως να το κάνουμε» συμπλήρωσε. Παρ’ όλα αυτά, Ιρλανδία και Apple έχουν δεσμευθεί να προσφύγουν κατά της απόφασης της Κομισιόν.

Σε συνέντευξή του το 2016 στην ιρλανδική «Independen­t», ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ (φωτογραφία), είχε χαρακτηρίσ­ει την απόφαση της Κομισιόν «πολιτικές ανοησίες», ενώ και το Δουβλίνο είχε κατηγορήσε­ι την Κομισιόν ότι επεμβαίνει στα φορολογικά ζητήματα της Ιρλανδίας.

[SID:10808231]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece