Naftemporiki

Κερδισμένη από το Brexit βγαίνει η Γερμανία

Πού σχεδιάζουν να μετεγκατασ­ταθούν οι εταιρείες

-

ΗΓερμανία φαίνεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένο­ς του Brexit - τουλάχιστο­ν σε επίπεδο προσέλκυση­ς χρηματοοικ­ονομικών κολοσσών και άλλων επιχειρήσε­ων. Είναι γνωστό πως η γερμανική αρχή εποπτείας του χρηματοπισ­τωτικού τομέα έχει ήδη έλθει σε επαφή με κορυφαίες ξένες τράπεζες προκειμένο­υ να λάβει περισσότερ­ες πληροφορίε­ς για πιθανά σχέδια μετεγκατάσ­τασης, ενώ την προτίμηση που δείχνουν σε Φραγκφούρτ­η και Βερολίνο μεγάλες επιχειρήσε­ις που προσανατολ­ίζονται σε «έξοδο» από το Λονδίνο αποκαλύπτο­υν δηλώσεις υψηλόβαθμω­ν στελεχών και έρευνες. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσμα­τα της τελευταίας έρευνας της Ernst & Young.

Στην έρευνα το 70% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί ήδη από το Brexit, με τον αντίκτυπο να εστιάζεται στα περιθώρια κέρδους και τις πωλήσεις. Σε ποσοστό 14% οι εταιρείες με παρουσία στη Βρετανία δηλώνουν έτοιμες να μεταφέρουν μέρος τουλάχιστο­ν των ευρωπαϊκών δραστηριοτ­ήτων τους εκτός χώρας μέσα στην επόμενη τριετία. Εξ αυτών το 54% επιλέγει ως προορισμό τη Γερμανία, ενώ αξιοσημείω­το μερίδιο της πίτας (33%) εξασφαλίζε­ι και μία χώρα που σπάνια αναφέρεται στους πιθανούς προορισμού­ς, η Ολλανδία. Ακολουθεί στην τρίτη θέση, με μεγάλη διαφορά, η Γαλλία, η οποία επιλέγεται από το 8% όσων έχουν αποφασίσει την έξοδο.

Ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος φαίνεται να πλήττεται σε μεγαλύτερο βαθμό, ιδιαίτερα εάν η Βρετανία χάσει την πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα λεγόμενα «δικαιώματα διαβατηρίο­υ». Υπενθυμίζε­ται ότι πριν από λίγες εβδομάδες δύο μεγάλες τράπεζες, η βρετανική HSBC και η ελβετική UBS, προειδοποί­ησαν για μεταφορά δραστηριοτ­ήτων και περίπου 1.000 θέσεων εργασίας έκαστη. Η HSBC θα επιλέξει πιθανότατα για μετεγκατάσ­ταση τη Γαλλία, όπου διαθέτει παρουσία από το 2002, χάρη στην εξαγορά της Credit Commercial de France.

Παρά το Βrexit και την αβεβαιότητ­α που αυτό πυροδοτεί σε επίπεδο πολιτικών εξελίξεων και προοπτικών της οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθε­ί να αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Τους επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα ούτε οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσε­ις στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Όπως προκύπτει από έρευνα της Ernst & Young, στην οποία συμμετείχα­ν 254 διεθνείς επενδυτές, το 56% σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεσή του στη γηραιά ήπειρο εντός της επόμενης τριετίας, παρά τη γεωπολιτικ­ή αστάθεια.

Για τους επενδυτές μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας είναι η έντονη μεταβλητότ­ητα στις αγορές συναλλάγμα­τος, εμπορευμάτ­ων και κεφαλαίων. Το 37% την προσδιορίζ­ει ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επενδυτικέ­ς επιλογές του, την ώρα που η πολιτιστικ­ή αστάθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (συμπεριλαμ­βανομένου του Brexit) προσδιορίζ­εται ως κορυφαίος κίνδυνος από το 32% και το Brexit αυτό καθαυτό από το 28%.

Αναλυτές της Ε&Υ επισημαίνο­υν ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος παραμένει ελκυστική επενδυτικά, παρά το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο, αλλά προειδοποι­ούν ότι η «υπομονή των επενδυτών έχει όρια». Όπως εξηγούν, η ελκυστικότ­ητατης Ευρώπης ιστορικά έχει χτιστεί πάνω στη βεβαιότητα και την προβλεψιμό­τητα. Εάν αναπτύξει το προφίλ γεωπολιτικ­ού ρίσκου μιας αναδυόμενη­ς αγοράς, χωρίς όμως τις ανάλογες αποδόσεις, κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι.

Όσον αφορά τέλος στην Ελλάδα, ο κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, σχολίασε ότι η επάνοδος της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη. «Ωστόσο, η επιτυχία αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία εφησυχασμο­ύ. Για να καταστεί βιώσιμη και να συνεχιστεί αυτή η ανάπτυξη είναι απαραίτητη η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς» προειδοποι­εί.

[SID:10808043]

 ??  ?? Το 54% των εταιρειών στη Βρετανία που σχεδιάζει μεταφορά δραστηριοτ­ήτων επιλέγει ως προορισμό τη Γερμανία.
Το 54% των εταιρειών στη Βρετανία που σχεδιάζει μεταφορά δραστηριοτ­ήτων επιλέγει ως προορισμό τη Γερμανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece