Naftemporiki

Παρέμειναν στο κόκκινο τα ταμπλό

Φρέναρε το ράλι στη Wall Street - Πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές

- Της Νατάσας Στασινού

Κόκκινο έδειξαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τα χρηματιστη­ριακά ταμπλό σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι ανησυχίες που έχουν προκαλέσει οι κινήσεις του Τραμπ για τον δραστικό περιορισμό της μετανάστευ­σης και οι επίμονα υψηλοί τόνοι του νέου προέδρου των ΗΠΑ απέναντι σε όσους βλέπει ως «απειλή» έχουν ως αποτέλεσμα να ανακοπεί απότομα το μετεκλογικ­ό ράλι των μετοχών.

Για τις ευρωπαϊκές μετοχές, μάλιστα, ο Ιανουάριος ολοκληρώθη­κε με αρνητικό απολογι- σμό, ενώ και για τις αμερικανικ­ές τα μηνιαία κέρδη ήταν σαφώς μικρότερα των αρχικών προσδοκιών.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε χθες πτώση 0,7% και αποχαιρέτη­σε τον πρώτο μήνα του έτους με απώλειες 0,4%, ύστερα από έναν άκρως αποδοτικό Δεκέμβριο, στον οποίο είχε εξασφαλίσε­ι τα υψηλότερα κέρδη σε διάστημα ενός έτους. Όπως σχολίαζε στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg αναλυτής της Deutsche Bank, εάν κάτι έχει γίνει σαφές τις πρώτες έντεκα ημέρες διακυβέρνη­σης Τραμπ είναι ότι οι αγορές θα δοκιμάζοντ­αι συνεχώς.

Οι ειδικοί επιμένουν πάντως στις προβλέψεις, που θέλουν το 2017 να είναι μία ιδιαίτερα θετική χρονιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρά τις πολιτικές προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό της ηπείρου όσο και από τις ΗΠΑ.

H Credit Suisse μάλιστα αναθεώρησε χθες επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για την πορεία του Euro Stoxx 50, ο οποίος περιλαμβάν­ει τα «βαριά χαρτιά» της Ευρωζώνης. Εκτιμά ότι ο δείκτης (που υποχώρησε χθες σχεδόν 1% στις 3.230,68 μονάδες) θα ολοκληρώσε­ι το έτος στις 3.450 μονάδες.

Στη Wall Street οι δείκτες S&P και Nasdaq υποχωρούσα­ν 0,4% με 0,5% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς, ενώ ο Dow Jones κατέγραφε πτώση σχεδόν 0,8%. Και για τους τρεις δείκτες, ωστόσο, ο απολογισμό­ς του Ιανουαρίου ήταν έστω και οριακά θετικός. Τα μεγαλύτερα κέρδη (περίπου 3,5%) εξασφάλισε τον τελευταίο μήνα ο Nasdaq, χάρη σε ένα ράλι των τεχνολογικ­ών μετοχών.

Ωστόσο, ο συγκεκριμέ­νος κλάδος θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο ρευστοποιή­σεων το προσεχές διάστημα, εάν επιβεβαιωθ­ούν οι πληροφορίε­ς για σκληρή στάση του Τραμπ απέναντι στη Σίλικον Βάλεϊ.

[SID:10808689]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece