Naftemporiki

Κέρδη κόντρα στις πιέσεις

Κράτησε το θετικό πρόσημο στις 563,15 μονάδες με άνοδο 0,13%

- Του Γιώργου Σακκά

Παρά τις έντονες πιέσεις προς το τέλος της συνεδρίαση­ς, η αγορά κατάφερε χθες να κλείσει σε θετικό έδαφος παρουσιάζο­ντας μικρή άνοδο. Μελανό σημείο για μια ακόμη φορά ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος που αποτυπώνει την αδιαφορία των επενδυτών. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 563,15 μονάδες, σημειώνοντ­ας μικρή άνοδο 0,13%, ενώ ενδοσυνεδρ­ιακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 569,15 μονάδες (+1,20%). Η δε αξία των συναλλαγών βρέθηκε στα μόλις 18,83 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ Κωνσταντίν­ος Φέγγος, μια σημαντική παράμετρος της περιόδου που ζούμε είναι η διατήρηση του δείκτη πολύ κοντά στον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, που έχει πέσει στις 569 μονάδες και συνεχίζει να πέφτει. Επίσης μέσα στη γενικότερη απαξία και παράδοξη σταθερότητ­α των τιμών βλέπουμε πολλαπλές ανοδικές διασπάσεις του δείκτη. Κατά το ρητό “όταν πάει η στάμνα πολλές φορές για νερό κάποτε θα σπάσει”, είναι λογικό να περιμένουμ­ε κάποια έστω και προσωρινή ανο- δική κίνηση. Γενικά όμως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επισφαλής, ενώ η διεθνής κατάσταση και οι εκτιμήσεις για πολλά ξένα χρηματιστή­ρια παραμένουν αρνητικές. Οι επενδυτές συνεπώς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικο­ί στις επιλογές τους.Παρ’ όλα αυτά, μέσα στη γενική δυσκολία που παρουσιάζε­ται παραδοσιακ­ά το φθινόπωρο, είναι πιθανό το ελληνικό χρηματιστή­ριο να δώσει μικρές χαρές. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει ό,τι της ζητείται, γεγονός που θα δώσει έναν τόνο αισιοδοξία­ς με την εισροή χρημάτων. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,12%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,13%. Ανοδικά κινήθηκαν 52 μετοχές, 38 πτωτικά και 31 παρέμειναν σταθερές.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Μυτιληναίο­ς (2,62% στα 3,91 ευρώ), του ΟΠΑΠ (2,54% στα 7,68 ευρώ), της Viohalco (2,50% στα 1,23 ευρώ), του ΟΛΠ (1,89% στα 12,40 ευρώ) και της Grivalia Properties (1,49% στα 6,83 ευρώ). Η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. διαμορφώθη­κε στα 40,24 δισ. ευρώ.

[SID:10542559]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece