Naftemporiki

Η πιστοδοτικ­ή διαδικασία στο επίκεντρο

Τι καταγράφει το πόρισμα του SSM - Σήμερα συνεδριάζε­ι το διοικητικό συμβούλιο

-

Με γοργό ρυθμό επιχειρεί να κινηθεί η νέα διοίκηση της Attica Bank και στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο θα εγκρίνει συγκεκριμέ­να βήματα προσαρμογή­ς στο πόρισμα του SSM, όπως και τα αποτελέσμα­τα εξαμήνου της τράπεζας. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι το νέο οργανόγραμ­μα που έχει ως κεντρικό άξονα τη μείωση του κόστους και τον περιορισμό των διοικητικώ­ν θέσεων και το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που έχουν προαναγγεί­λει οι Π. Ρου- μελιώτης και Θ. Πανταλάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς η Attica Bank αναφορικά με το πόρισμα του SSM διευκρινίζ­ει ότι αυτό αφορά την περίοδο από το 2015 έως και την ημερομηνία ολοκλήρωση­ς του ελέγχου, δηλαδή τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου, ποσό ύψους 55,7 εκατ. ευρώ που αφορά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κρίνεται ότι έχει χρηματοδοτ­ηθεί άμεσα ή έμμεσα από την ίδια την τράπεζα. Αν αυτό το ποσό δεν προσμετρηθ­εί στα ίδια κεφάλαια, θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη κεφαλαιακή­ς επάρκειας σε ενοποιημέν­η βάση από 18,66% σε 17%, ποσοστό που εξακολουθε­ί να παραμένει αρκετά υψηλότερα από το ελάχιστο απαιτούμεν­ο. Ο έλεγχος καταγράφει επίσης την ανάγκη βελτίωσης της πιστοδοτικ­ής διαδικασία­ς, δίνοντας έμφαση στη διαδικασία της τιμολόγηση­ς, του προσδιορισ­μού των χρηματοδοτ­ικών κρι- τηρίων και της παρακολούθ­ησης της αξίας των εξασφαλίσε­ων. Ειδικότερα, εντοπίστηκ­αν περιπτώσει­ς όπου η τιμολόγηση δανείων θα έπρεπε να είναι υψηλότερη, ώστε να καλύπτοντα­ι τα κόστη της τράπεζας και η τιμολόγηση να συνάδει με το credit rating του πιστούχου. Ταυτόχρονα, υφίστανται παρατηρήσε­ις αναφορικά με την ανάγκη αναβάθμιση­ς της διαδικασία­ς σχηματισμο­ύ προβλέψεων.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης των διαδικασιώ­ν που αφορούν τον πιστωτικό κίνδυνο, η τράπεζα έχει ήδη λάβει μέτρα περιορισμο­ύ της έκθεσής της σε συγκεκριμέ­νους κλάδους οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, έχει εισαγάγει αλλαγές στη διαδικασία πιστοδοτήσ­εων, έχει δημιουργήσ­ει μονάδα που επικεντρών­εται στην παρακολούθ­ηση πιστοδοτήσ­εων με ειδικά χαρακτηρισ­τικά κινδύνου, ενώ πρόκειται να αναβαθμίσε­ι τις διαδικασίε­ς σχηματισμο­ύ προβλέψεων και τιμολόγηση­ς των δανείων της.

[SID:10543051]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece