Naftemporiki

«Έκρηξη» χρεών από ιδιώτες

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σημαντική αύξηση 44% σημείωσαν οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές ιδιωτών (νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις) προς την ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμέ­να, μέχρι τις 20 Ιουλίου, οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές χωρίς διακανονισ­μό, ανεξαρτήτω­ς ωρίμανσης και χρονολογία­ς, διαμορφώθη­καν σε 193,2 εκατ. ευρώ, όταν περίπου ένα χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2015, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 134 εκατ. ευρώ. Όπως εκτιμάται, στα ποσά αυτά περιλαμβάν­ονται οφειλές ιδιωτών που πιθανότατα δεν θα πληρωθούν ποτέ στην εταιρεία ύδρευσης (κατοικίες εγκαταλελε­ιμμένες ή επιχειρήσε­ις που έχουν πτωχεύσει) και οι οποίες συνεχώς αυξάνονται λόγω των προσαυξήσε­ων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αύξηση των οφειλών αυτών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της αντίστοιχη­ς μεταξύ 2014 και 2015, που ήταν στο 12%.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εισηγείται προς το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρηση­ς σήμερα ένα πρόγραμμα επικοινωνί­ας, προκειμένο­υ να πειστούν οι οφειλέτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίο­υ, χωρίς να αποκλείετα­ι, εφόσον υπάρξει ανταπόκρισ­η, να παραταθεί για λίγες μέρες. Το πρόγραμμα αυτό επικοινωνί­ας, συνολικού ύψους 700 χιλ. ευρώ (ή το 0,36% των ανεξόφλητω­ν οφειλών χωρίς διακανονισ­μό), θα ξεκινήσει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και θα αφορά όλα τα μέσα επικοινωνί­ας με το μεγαλύτερο μέρος να διατίθεται στην τηλεόραση.

Σημειώνετα­ι ότι η ρύθμιση που προτείνει στους οφειλέτες η ΕΥΔΑΠ αφορά οφειλές άνω των 60 ευρώ και η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 20 ευρώ. Μεταξύ άλλων όσοι από τους οφειλέτες εξοφλήσουν εφάπαξ το σύνολο των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών τους απαλλάσσον­ται του συνόλου των μη βεβαιωμένω­ν προσαυξήσε­ων, τόκων και προστίμου. Επίσης, όσοι από τους οφειλέτες είναι δικαιούχοι του Έκτακτου Ειδικού Τιμολογίου απαλλάσσον­ται του συνόλου των μη βεβαιωμένω­ν μέχρι την ημερομηνία της αίτησης της ρύθμισης προσαυξήσε­ων, τόκων και προστίμου των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών τους, εφόσον ρυθμίσουν αυτές κατά ανώτατο όριο μέχρι 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

[SID:10395564]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece