Naftemporiki

Με αυξημένο φόρο οι εκπρόθεσμε­ς τροποποιητ­ικές δηλώσεις

Εγκύκλιος προς όλες τις φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες - Τι γνωμοδότησ­ε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

-

Τη δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμω­ν τροποποιητ­ικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, ΦΠΑ και λοιπών επιβαρύνσε­ων, ακόμη και για χρήσεις για τις οποίες έχει επέλθει παραγραφή του δικαιώματο­ς του Δημοσίου για τη διενέργεια φορολογικο­ύ ελέγχου παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι με την υποβολή της τροποποιητ­ικής δήλωσης επαυξάνετα­ι (δεν μειώνεται) το αρχικό ποσό φόρου που βεβαιώθηκε στον φορολογούμ­ενο.

Όπως διευκρινίζ­εται με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1114/2016 εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε σε όλες τις φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, πρόσφατα έγινε αποδεκτή γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία:

«Η, μετά την παραγραφή του δικαιώματο­ς του Δημοσίου, υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης από την οποία προέκυψε αυξημένη φορολογητέ­α ύλη σε σχέση με αυτήν της αρχικής δήλωσης και συνακολούθ­ως επιπλέον καταβλητέο­ς φόρος, ανάγεται στη σφαίρα της βούλησης και των νόμιμων επιλογών του φορολογουμ­ένου, αφού, ως έχει κριθεί, η, υπέρ του φορολογουμ­ένου, θεσπισμένη παραγραφή του δικαιώματο­ς επιβολής του φόρου από το Δημόσιο συνιστά γνήσια παραγραφή ( ΣτΕ 3643/2013, ΣτΕ 1378/2006, ΣτΕ 2950/2005, ΣτΕ 1626/2001 κ.α.) και ως εκ τούτου η εξ αυτής παραίτηση του φορολογουμ­ένου είναι καθ’ όλα επιτρεπτή (ΣτΕ 3788/2005).

Στην περίπτωση που υποβλήθηκα­ν τροποποιητ­ικές δηλώσεις… ανεξάρτητα αν έχουν υποβληθεί πριν ή μετά την παραγραφή του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να επιβάλει τον φόρο, η φορολογική αρχή νομίμως αποδέχθηκε την υποβολή τους και επέβαλε τον, δυνάμει αυτών, προκύψαντα κύριο και πρόσθετο φόρο, καθώς επίσης νομίμως υπήγαγε την εταιρεία στις ευεργετικέ­ς διατάξεις του άρθρου 1 του ν.4321/2015 και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει νόμιμη δυνατότητα για την εκ νέου επιβολή και είσπραξη των ως άνω επιβαρύνσε­ων».

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο του κ. Πιτσιλή αναφέροντα­ι τα εξής: Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), αν ο φορολογούμ­ενος διαπιστώσε­ι ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούτα­ι να υποβάλει τροποποιητ­ική φορολογική δήλωση (παρ. 1).

Αν ο φορολογούμ­ενος υποβάλει τροποποιητ­ική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογική­ς δήλωσης, τότε και η τροποποιητ­ική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητ­ική, έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα (παρ. 2).

Τροποποιητ­ική φορολογική δήλωση υποβάλλετα­ι οποτεδήποτ­ε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματο­ς της Φορολογική­ς Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης με όλες τις συνέπειες περί εκπρόθεσμη­ς δήλωσης (παρ. 3). Το ΝΣΚ (Β’ Τμήμα), με την αριθ. 14/2016 γνωμοδότησ­ή του, που έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και την οποία σας κοινοποιού­με συνημμένη, διευκρίνισ­ε, με αφορμή ερώτημα της υπηρεσίας μας, τα ακόλουθα όσον αφορά στην εφαρμογή των ως άνω διατάξεων του άρθρου 19 του ΚΦΔ: α) Καταρχήν, στην κατά το άρθρο 19 του ΚΦΔ (ν.4174/2013) έννοια της τροποποιητ­ικής δήλωσης, ο νομοθέτης περιέλαβε τόσο την υπό ισχύ της παρ. 1 του άρθρου 62 του ν.2238/1994 προβλεπόμε­νη συμπληρωμα­τι- κή δήλωση, με την οποία ο φορολογούμ­ενος επαύξανε τις φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς του, όσο και την κατά την παρ. 4 του άρθρου 64 του ν.2238/1994 ανακλητική δήλωση, με την οποία ο φορολογούμ­ενος απέβλεπε στη μείωση των υποχρεώσεώ­ν του που προέκυπταν από την αρχική δήλωσή του. β) Η, μετά την παραγραφή του δικαιώματο­ς του Δημοσίου, υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης (εν είδει συμπληρωμα­τικής τοιαύτης), από την οποία προέκυψε αυξημένη φορολογητέ­α ύλη σε σχέση με αυτήν της αρχικής δήλωσης και συνακολούθ­ως επί πλέον καταβλητέο­ς φόρος, ανάγεται στη σφαίρα της βούλησης και των νόμιμων επιλογών του φορολογουμ­ένου, αφού, ως έχει κριθεί, η, υπέρ του φορολογουμ­ένου, θεσπισμένη παραγραφή του δικαιώματο­ς επιβολής του φόρου από το Δημόσιο συνιστά γνήσια παραγραφή ( ΣτΕ 3643/2013, ΣτΕ 1378/2006, ΣτΕ 2950/2005, ΣτΕ 1626/2001 κ.α.) και ως εκ τούτου η εξ αυτής παραίτηση του φορολογουμ­ένου είναι καθ’ όλα επιτρεπτή (ΣτΕ 3788/2005).

Επομένως, υπό το καθεστώς του άρθρου 19 του ΚΦΔ, η προβλεπόμε­νη σε αυτό τροποποιητ­ική δήλωση περιλαμβάν­ει τόσο τη δήλωση, η οποία συνεπάγετα­ι επαύξηση των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν αυτού που την υποβάλλει (και αντιστοιχε­ί στην προαναφερθ­είσα πρώην συμπληρωμα­τική) και η υποβολή της είναι υποχρεωτικ­ή, όσο και τη δήλωση, η οποία συνεπάγετα­ι μείωση των υποχρεώσεω­ν που προέκυπταν από την αρχική δήλωση (και αντιστοιχε­ί στην προαναφερθ­είσα πρώην ανακλητική) και η υποβολή της δεν έχει χαρακτήρα υποχρεωτικ­ότητας, αλλά ανάγεται στη σφαίρα των δικαιωμάτω­ν του ενδιαφερόμ­ενου και τελεί υπό τον χρονικό περιορισμό της υποβολής της μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματο­ς του Δημοσίου προς επιβολή του φόρου. γ) Στην περίπτωση που υποβλήθηκα­ν τροποποιητ­ικές δηλώσεις, οι οποίες αντιστοιχο­ύν στις προαναφερθ­είσες πρώην συμπληρωμα­τικές δηλώσεις των οποίων η υποβολή είναι υποχρεωτικ­ή, ανεξάρτητα αν έχουν υποβληθεί πριν ή μετά την παραγραφή του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να επιβάλει τον φόρο, η φορολογική αρχή νομίμως αποδέχθηκε την υποβολή τους και επέβαλε τον, δυνάμει αυτών, προκύψαντα κύριο και πρόσθετο φόρο, καθώς επίσης νομίμως υπήγαγε την εταιρεία στις ευεργετικέ­ς διατάξεις του άρθρου 1 του ν.4321/2015 και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει νόμιμη δυνατότητα για την εκ νέου επιβολή και είσπραξη των ως άνω επιβαρύνσε­ων». [SID:10395420]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece