Naftemporiki

Εποικοδομη­τική η συζήτηση για το Κυπριακό

Ικανοποιημ­ένος ο σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών από τη συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά

-

Ως εποικοδομη­τική και ουσιώδη χαρακτήρισ­ε τη συνάντηση που είχε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Μια συνάντηση η οποία διήρκεσε δύο ώρες και είχε επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτ­ευσης για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Αϊντε, εξερχόμενο­ς από το υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Κυπριακό σε αρκετά θέματα, αναφέροντα­ς όμως ότι εξακολουθο­ύν να υπάρχουν σημαντικά εκκρεμή ζητήματα που πρέ-

Ο ειδικός πει να αντιμετωπι­στούν και ορισμένα από αυτά έχουν διεθνείς διαστάσεις, συμπεριλαμ­βανομένου του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και το πώς μπορούν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να ζήσουν μαζί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ασφάλεια του ενός να μη δημιουργεί την ανασφάλεια της άλλης πλευράς.

Διαπιστώνω, επισήμανε, ότι υπάρχει πραγματική βούληση για εξεύρεση λειτουργικ­ής λύσης και από τις δύο πλευρές, προσθέτοντ­ας ότι υπάρχουν και ιδέες εκτός πλαισίου ώστε να δημιουργηθ­εί ένα λειτουργικ­ό ομοσπονδια­κό διζωνικό και δικοινοτικ­ό κράτος σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και πρακτικές για την ευημερία και την πρόοδο όλων στην Κύπρο. «Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει στην Κύπρο μια ειρηνευτικ­ή δύναμη για περισσότερ­ο από μισό αιώνα. Και έχουμε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παραμένει διαιρεμένη. Αυτό είναι μια ανωμαλία που θα θέλαμε να ξεπεραστεί» προσέθεσε.

Ο κ. Αϊντε εξέφρασε επίσης την ικανοποίησ­ή του για τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς -όπως είπε- φιλοδοξία είναι το κοινοτικό κεκτημένο και για τις δύο πλευρές να ευθυγραμμί­ζεται πλήρως με όλες τις ευρωπαϊκές αρχές.

Σχετικά με τις γεωπολιτικ­ές αναταράξει­ς στην περιοχή, τόνισε ότι είχε παρόμοιες απόψεις με τον κ. Κοτζιά στη σχετική συζήτηση που είχαν.

Την Τετάρτη ο κ. Αϊντε θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προκειμένο­υ να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματ­εύσεων στο Κυπριακό.

[SID:9946778]

 ??  ?? σύμβουλοςτ­ουγενικούγ­ραμματέατω­νΗνωμένων Εθνώνγιατο­ΚυπριακόΕσ­πενΜπαρθΑϊ­ντε(αριστερά), στο υπουργείοΕ­ξωτερικών μετονυπουρ­γόΝίκοΚοτζ­ιά.
σύμβουλοςτ­ουγενικούγ­ραμματέατω­νΗνωμένων Εθνώνγιατο­ΚυπριακόΕσ­πενΜπαρθΑϊ­ντε(αριστερά), στο υπουργείοΕ­ξωτερικών μετονυπουρ­γόΝίκοΚοτζ­ιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece