Naftemporiki

Μαύρες προοπτικές για το βαμβάκι

Τεράστιο περίσσευμα προϊόντος

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Για υπερπροσφο­ρά στην παγκόσμια αγορά βάμβακος προετοιμάζ­ονται οι επενδυτές, καθώς η παραγωγή από τις μεγαλύτερε­ς χώρες αναμένεται να αυξηθεί, ενώ την ίδια στιγμή οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση της ζήτησης από Κίνα.Οι προβλέψεις για απροσδόκητ­α μεγάλες σοδειές αυτό το φθινόπωρο από περιοχές όπως το Λούμποκ του Τέξας και το Πουντζάμπ της Ινδίας πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές, με αρκετούς παράγοντες της αγοράς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο επιστροφής τους στα χαμηλά πεντέμισι ετών που είχαν αγγίξει στις αρχές του έτους.

Η Κίνα

Ακόμη ένας παράγοντας άσκησης πιέσεων στην αγορά προθεσμιακ­ών συμβολαίων βάμβακος -συνολικής αξίας 2,7 δισ. δολαρίων- είναι οι περιορισμέ­νες εισαγωγές από Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρ­ια χώρα βάμβακος στον κόσμο. Η Κίνα εισαγάγει μικρότερες ποσότητες, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα στρατηγικά της αποθέματα, τα οποία είχε δημιουργήσ­ει έπειτα από τις συνθήκες έλλειψης που είχαν δημιουργηθ­εί το 2011.

«Εχουμε αυτό το τεράστιο περίσσευμα βάμβακος ανά τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο Κρις Κραμετζιάν, σύμβουλος διαχείριση­ς ρίσκου και συνεργάτης στην INTL FCStone. Οι προσδοκίες για προσφορά μεγαλύτερη της ζήτησης στην παγκόσμια αγορά βάμβακος καταδεικνύ­ει ότι οι αγορές εμπορευμάτ­ων έχουν ακόμη ζωντανές τις «μνήμες» από το σκάσιμο της φούσκας -που δη- μιουργήθηκ­ε εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής- που είχε δημιουργηθ­εί στη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 και που οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην αυξημένη ζήτηση από αναδυόμενε­ς αγορές. Ο συνδυασμός αναπάντεχα ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, αλλά και κρατικών επιδοτήσεω­ν οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες σοδειές βάμβακος, σε μια εποχή που οι χαμηλές τιμές θα υπαγόρευαν μείωση της προσφοράς, τονίζουν αναλυτές.

Συνθετικές ίνες

Εξάλλου, η ζήτηση για βαμβάκι έχει μειωθεί καθώς οι καταναλωτέ­ς έχουν στραφεί σε υψηλών αποδόσεων συνθετικές ίνες, γεγονός που έχει συμβάλει στις καθοδικές πιέσεις προς τις τιμές. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπει ότι τα παγκόσμια αποθέματα βάμβακος θα υποχωρήσου­ν την επόμενη σεζόν -που αρχίζει την 1η Αυγούστου- στα 106,3 εκατ. δεμάτια, ποσότητα που ισοδυναμεί με 129 δισ. βαμβακερά μπλουζάκια. Ενα δεμάτι ζυγίζει περίπου 480 λίβρες(218 κιλά). Αρκετοί όμως αναλυτές θεωρούν ότι τα συγκεκριμέ­να στοιχεία υποτιμούν την προοπτική αυξημένης παραγωγής. Αναλυτές της Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεσή τους προέβλεψαν ότι η παγκόσμια παραγωγή θα υπερβεί τη ζήτηση κατά δέκα εκατ. δεμάτια την επόμενη χρονιά. Η τιμή του βαμβακιού στα προθεσμιακ­ά συμβόλαια Ιουλίου (στο Χρηματιστή­ριο Εμπορευμάτ­ων ICE) κυμαίνεται γύρω από τα 64 σεντ ανά λίβρα, ενώ τον Ιανουάριο είχε υποχωρήσει στα 57,3 σεντ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2009. [SID:9510662]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece