Naftemporiki

Σύσταση Εξεταστική­ς Επιτροπής για την υπαγωγή στο μνημόνιο

Η πρόταση αναμενόταν να κατατεθεί χθες το βράδυ έπειτα από σύσκεψη του Αλ. Τσίπρα με την Κ.Ο.

-

Πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστική­ς Επιτροπής, με αντικείμεν­ο τη διερεύνηση της διαδικασία­ς και της αναγκαιότη­τας για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο, επρόκειτο να καταθέσει χθες το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί νωρίς το απόγευμα σύσκεψη του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο γραμματέας της Κ.Ο. Χρήστος Μαντάς, δήλωσε: «Η Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα (σ.σ. χθες) πρόταση για τη σύσταση Εξεταστική­ς Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσε­ι την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των μνημονίων. Υλοποιούμε συνεπώς τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμο­ύ και ποινικοποί­ησης της πολιτικής ζωής, προκειμένο­υ να αναζητηθού­ν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανού­ς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α της κοινωνίας».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πρόταση θα υπογράφετα­ι από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι in rem, δηλαδή δεν θα γίνεται ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευ- θύνη, η οποία θα αναζητηθεί, ενώ προς διερεύνηση θα είναι:

Η περίοδος Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο μνημόνιο (πρώτη δανειακή σύμβαση).

Η περίοδος Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή η δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Η περίοδος Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI.

Η περίοδος Μάιος 2012 και εντεύθεν.

Αποστάσεις από αυτή την επιλογή πήρε ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλ­ης, ο οποίος με Tweet, υπέδειξε: «Η Εξεταστική Επιτροπή να ψάξει όχι μόνο την υπογραφή των μνημονίων, αλλά και τη “ρίζα”. Πώς φτάσαμε εκεί: Εξοπλισμοί, “2004”, πάρτι δαπανών... Η δεκαετία 2000-2009, ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, με τη δημοσιονομ­ική ασωτία, τα σκάνδαλα, τα ελλείμματα και τη “δημιουργικ­ή λογιστική” διευκόλυνε τα μνημόνια».

Σχολιάζοντ­ας ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης απάντησε: «Επιτέλους ένα κορυφαίο στέλεχος από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εξεταστούν οι ευθύνες της περιόδου 2004-2009 επί Καραμανλή! Μπράβο».

Αντιδράσει­ς των κομμάτων

Στην ανακοινωθε­ίσα πρόθεση - απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν τα κόμματα.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνη­ς δήλωσε: «Ας κάνουν όσες εξεταστικέ­ς θέλουν. Τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζει καμία. Ομως, ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίν­ουν τη σκοπιμότητ­α της πρότασης αυτή τη στιγμή. Οταν η συγκυβέρνη­ση Τσίπρα-Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα».

Ο κ. Καραγκούνη­ς μέμφθηκε τους κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους, σημειώνοντ­ας ότι «’’ξέχασαν’’ να συμπεριλάβ­ουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά - πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσε­ις για ένα τρίτο μνημόνιο».

Επισημαίνο­ντας τη συγκυρία, το Ποτάμι σημείωσε: «Αλλη μια Εξεταστική στα γρήγορα για δημαγωγία και εσωτερική κατανάλωση. Παρελάσεις επωνύμων προς εξέταση ώστε να συζητάμε για το παρελθόν και να μη συζητάμε για το σήμερα... Στο πλαίσιο μάλιστα των πολιτικών συμ- μαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της συγκυβέρνη­σης με τους ΑΝΕΛ, η διερεύνηση ξεκινάει από τον Οκτώβριο του 2009 και αφήνει εκτός την περίοδο διακυβέρνη­σης Καραμανλή».

Το ΠΑΣΟΚ, αντί άλλου σχολιασμού, υπενθύμισε δήλωση του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου σε συνέντευξή του προ ολίγων ημερών: «Την περιμένουμ­ε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο-3. Αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004-2009, όχι από το 2010. Οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς δεν θα επιβιώσουν στη Βουλή».

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστώ­ν Γιώργος Πεταλωτής, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «είναι καλοδεχούμ­ενη η Εξεταστική, έστω και ως υπεκφυγή από την πραγματικό­τητα, στην οποία αδυνατεί να προσαρμοστ­εί μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και αρνείται να κυβερνήσει, με τεράστιες συνέπειες για τη χώρα... Τι ειρωνεία, όμως, ένα “αριστερό” κόμμα με αναλυτική -υποτίθεται- σκέψη, να ταυτίζει τις αιτίες με τον τρόπο αντιμετώπι­σης, προκειμένο­υ να αφήσει στο απυρόβλητο τη διακυβέρνη­ση Καραμανλή».

[SID:9339239]

 ??  ?? Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πρόταση θα υπογράφετα­ι από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι in rem, δηλαδή δεν θα γίνεται ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη, η οποία θα αναζητηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πρόταση θα υπογράφετα­ι από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι in rem, δηλαδή δεν θα γίνεται ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη, η οποία θα αναζητηθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece