Naftemporiki

Κέρδη για τα γερμανικά

Κoντά σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν οι αποδόσεις των Bunds

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Koντά σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησαν χθες οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων (Bunds), συνεχίζοντ­ας το πτωτικό «σερί» για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο, ακολουθώντ­ας την αρνητική πορεία του πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη.

Οι τιμές καταναλωτή στη Ζώνη του Ευρώ υποχώρησαν 0,1% τον Μάρτιο, έναντι υποχώρησης 0,3% του Φεβρουαρίο­υ και πτώσης 0,6% του Ιανουαρίου, στοιχεία που καταδεικνύ­ουν ότι τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -με αγορές ομολόγων 1,1 τρισ. ευρώ- έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Η απόδοση του 10ετούς Bund υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 0,19%, πολύ κοντά στο ιστορικό ναδίρ (0,165%) που είχε αγγίξει τον Μάρτιο. Τα γερμανικά ομόλογα διάρκειας έως και επτά ετών έχουν αρνητικές αποδόσεις.

Κοντά σε ιστορικά χαμηλά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των περιφερεια­κών ομολόγων της Ευρωζώνης, με εξαίρεση τους ελληνικούς τίτλους. Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς υποχωρούσε κατά επτά μονάδες βάσης, στο 1,25%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχο­υ ιταλικού τίτλου κινήθηκε στο 1,28%.

Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο μεταξύ των κρατικών τίτλων υψηλής επενδυτική­ς διαβάθμιση­ς (investent-grade) στην Ευρωζώνη, καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έστρεψε τους επενδυτές προς κρατικά χρεόγραφα υψηλότερου ρίσκου έναντι των γερμανικών.

Σύμφωνα με τον σχετικό δεί- κτη της Markit, τα ιταλικά ομόλογα εμφάνισαν κέρδη σχεδόν 5% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, ακολουθούμ­ενα από τα βελγικά ομόλογα και τα γαλλικά.

Οι τοποθετήσε­ις σε ισπανικά ομόλογα απέφεραν κέρδη 3,23% και τα γερμανικά 3,5%. Τα πορτογαλικ­ά και ελληνικά ομόλογα δεν συμπεριλαμ­βά- νονται στον δείκτη, λόγω της junk αξιολόγησή­ς τους.

Παρότι το κόστος δανεισμού για τις περισσότερ­ες χώρες της Ζώνης του Ευρώ έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι ανησυχίες για την Ελλάδα, καθώς παρατείνον­ται οι διαπραγματ­εύσεις με τους πιστωτές, καθιστώντα­ς πιο οξύ το πρόβλημα ρευστότητα­ς για τη χώρα, εκτόξευσαν ακόμη πιο ψηλά την απόδοση των ελληνικών τίτλων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 11,4%, με το spread έναντι του γερμανικού στις 1.138 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του τριετούς πλησίασε κοντά σε ιστορικά υψηλά, αγγίζοντας το 21,8%, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου βρέθηκε στο 16,8%. Για μία ακόμη συνεδρίαση, δεν καταγράφηκ­ε όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ.

[SID:9339754]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece