Naftemporiki

To καλύτεροτρ­ίμηνο από το 1998

Πτωτική η χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου

- Της Νατάσας Στασινού

Σε τροχιά πτώσης βρήκε τις ευρωπαϊκές μετοχές η τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου. Οι χθεσινές απώλειες, ωστόσο, δεν στάθηκαν ικανές να στερήσουν στον πανευρωπαϊ­κό δείκτη FTSEurofir­st 300 την καλύτερη επίδοση πρώτου τριμήνου από το 1998.

Ο FTSEurofir­st 300 υποχώρησε χθες 0,7% στις 1.589,09 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτο­υ να καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,5%. Ο συγκεκριμέ­νος κλάδος, ωστόσο, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνισ­τής του πρώτου τριμήνου εξασφαλίζο­ντας θεαματικά κέρδη της τάξης του 32%, ενώ ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης σημείωσε το ίδιο διάστημα άνοδο 16%, κυρίως χάρη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο δείκτης Euro Stoxx με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης ενισχύθηκε 19% στο τρίμηνο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας Datastream του Τhomson Reuters η αξία των μετοχών του αυξήθηκε από τις αρχές του έτους κατά 665 δισ. ευρώ.

Η εικόνα ήταν χθες αρνητική ανά τη Γηραιά Ηπειρο. Οι βρετανικές μετοχές δέχθηκαν τις ισχυρότερε­ς πιέσεις με το FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί 1,7%. Στον δείκτη βάρυναν περισσότερ­ο οι μεγάλες πετρε- λαιοβιομηχ­ανίες, όπως οι Royal Dutch Shell και BP, με απώλειες 2,1% έκαστη. Πτώση σχεδόν 1% σημείωσε τόσο ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η όσο και ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ περιορισμέ­νες απώλειες είχαν οι ιταλικές μετοχές με τον FTSE MIB να υποχωρεί 0,4%.

Kόκκινο έδειξαν τα χρηματιστη­ριακά ταμπλό και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις απώλειες, ωστόσο, να είναι μικρές. Οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq παρουσίαζα­ν κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς πτώση της τάξης του 0,5%. Τις ισχυρότερε­ς πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος ενέργειας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σημεί- ωσαν νέα πτώση. Αντιθέτως ο κλάδος φαρμάκου κατάφερε να προσελκύσε­ι για ακόμη μία φορά το αγοραστικό ενδιαφέρον, χάρη στην έντονη κινητικότη­τα στο μέτωπο εξαγορών και συγχωνεύσε­ων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τρίμηνο οι αμερικανικ­ές μετοχές είχαν οριακά μόνο κέρδη, γεγονός που αποδίδεται στην απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να εγκαταλείψ­ει σταδιακά την υπερβολικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική. Εκτιμάται ότι η αμερικανικ­ή κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια από τα σημερινά μηδενικά επίπεδα περί τα μέσα του έτους ή το αργότερο το φθινόπωρο.

[SID:9339761]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece