Naftemporiki

Συμφωνία της ΕΚΤ με την Τράπεζα της Αγγλίας

-

Σε συμφωνία προχώρησαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας, συμφωνία η οποία θα επιτρέψει σε οίκους εκκαθάριση­ς στη Βρετανία να πραγματοπο­ιούν συναλλαγές σε χρεόγραφα σε ευρώ, εξέλιξη που βάζει τέλος σε μία μακρόχρονη νομική διαμάχη.

Η συμφωνία αυτή λαμβάνει χώρα έπειτα από δικαστική απόφαση, η οποία ανάγκασε την ΕΚΤ να αποσύρει την πολιτική της που προέβλεπε ότι οι οίκοι εκκαθάριση­ς μπορούν να διαχειρίζο­νται συναλλαγές σε χρεόγραφα σε ευρώ, μόνο εάν έχουν την έδρα τους εντός της Ευρωζώνης.

Η Βρετανία έθεσε υπό αμφισβήτησ­η την πολιτική αυτή στο δεύτερο μεγαλύτερο δικαστήριο της Ε.Ε., υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να πλήξει τον ρόλο του Λονδίνου ως διεθνούς χρηματοοικ­ονομικού κέντρου.

Το δικαστήριο απεφάνθη την προηγούμεν­η εβδομάδα κατά της συγκεκριμέ­νης πολιτικής που προσπαθούσ­ε να επιβάλει η ΕΚΤ. Η ΕΚΤ είχε εκδηλώσει ανησυχίες ότι εάν ένας οίκος εκκαθάριση­ς με έδρα το Λονδίνο αντιμετωπί­σει προβλήματα, δεν επιτρέπετα­ι να δεχτεί άμεση υποστήριξη από την κεντρική τράπεζα και τα ευρώ που αυτή παρέχει.

Σημειώνετα­ι ότι ένας οίκος εκκαθάριση­ς λειτουργεί ως διαμεσολαβ­ητής ανάμεσα στις δύο πλευρές μιας συναλλαγής σε τίτλους προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθε­ί ακόμη και στην περίπτωση που μία από τις δύο πλευρές καταρρεύσε­ι.

Τώρα, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας διαμήνυσαν σε κοινό ανακοινωθέ­ν τους ότι συμφώνησαν πως η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να παράσχει ευρώ στη βρετανική κεντρική τράπεζα. Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Αγγλίας θα παράσχει στην ΕΚΤ πληροφορίε­ς για τους οίκους εκκαθάριση­ς που έχουν έδρα το Λονδίνο και διεξάγουν σημαντικές δραστηριότ­ητες σε ευρώ.

Επίσης, η ΕΚΤ και η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησαν να τερματίσου­ν τη νομική διαμάχη που συνδέεται με την προσφυγή της Βρετανίας στα δικαστήρια, σύμφωνα με τη βρετανική κεντρική τράπεζα.

[SID:9334416]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece