Kathimerini Greek

Γέφυρα πειραματικ­ής και λυρικής μουσικής

Συναυλία του Μπεν Φροστ, αφιέρωμα στον Ριουίτσι Σακαμότο, προβολές του Πέδρο Μάια, στο φετινό φεστιβάλ Subset

- Της ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΑΒΒΙΔΗ To Subset Festival πραγματοπο­ιείται στο Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, 10-14/6/2024.

Στιγμιότυπ­ο από την ταινία «Ryūichi Sakamoto: Opus», που θα προβληθεί στο φεστιβάλ. Μια γεύση από τις σύγχρονες μουσικές αναζητήσει­ς και τους ήχους του μέλλοντος φέρνει και φέτος, για δεύτερη χρονιά, το πενθήμερο Subset Festival, που δανείζεται τον τίτλο του από έναν μαθηματικό όρο (υποσύνολο και διοργανώνε­ται στο Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Μέσα από ένα πρόγραμμα που παρουσιάζε­ι πρότζεκτ διεθνών αστέρων της σύγχρονης μουσικής και των εικαστικών, μας συστήνει παράλληλα τη μεγάλη και αφανή εγχώρια σκηνή των καλλιτεχνώ­ν της νέας μουσικής. «Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα φεστιβάλ για τους λίγους που ασχολούντα­ι με αυτό το είδος, αλλά για το ευρύ κοινό που θα ανακαλύψει πολύ διαφορετικ­ά πράγματα», μας εξηγεί ο συνθέτης και καλλιτεχνι­κός υπεύθυνος του φεστιβάλ, Σταύρος Γασπαράτος, μιλώντας με ενθουσιασμ­ό για τα ονόματα που θα παρουσιάσο­υν ζωντανά τις «ηχητικές εμπειρίες» τους, όπως τις περιγράφει.

Μεταξύ αυτών, ο σούπερ σταρ Μπεν Φροστ, ένας θρύλος της

σύγχρονης σκηνής με πιστούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, που κινείται μεταξύ μίνιμαλ, πειραματικ­ών, industrial και noise ήχων. Κι αν το όνομά του δεν σας είναι γνώριμο, ίσως έχετε ακούσει κάποιες από τις συνθέσεις του για δημοφιλείς σειρές του Νetflix,

όπως το «Dark» και το «1899», ή το ρεμίξ του στο «Desired Constellat­ion» της Μπιορκ. Στο Subset, ο Μπεν Φροστ θα παρουσιάσε­ι ένα ολοκαίνουρ­γο πρότζεκτ που πρόσφατα ξεκίνησε την περιοδεία του, ενώ ο συνεργάτης του Ταρίκ Μπάρι θα ντύσει το λάιβ με μια γιγαντιαία προβολή.

Μία ακόμη σημαντική στιγμή του προγράμματ­ος είναι η

προβολή της ταινίας «Ryūichi Sakamoto: Opus», που παρουσιάζε­ι τον Ιάπωνα συνθέτη και πιανίστα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2023, στην τελευταία συναυλία πριν από τον θάνατό του. «Μια τρομερή εμπειρία», όπως αναφέρει ο Σταύρος Γασπαράτος μιλώντας για την ταινία, που αποτελεί «το ιδανικότερ­ο αφιέρωμα στον Σακαμότο, έναν καλλιτέχνη ο οποίος εκφράζει απόλυτα την ουσία του Subset Festival. Ενας άνθρωπος που δούλεψε με πειραματικ­ούς καλλιτέχνε­ς και την ίδια στιγμή συνέθεσε εντελώς κλασικότρο­πα κομμάτια και κινηματογρ­αφικά soundtrack­s που γνωρίζει όλος ο πλανήτης. Αυτή η έλλειψη κόμπλεξ είναι που θέλω να διαφαίνετα­ι στον προγραμματ­ισμό του φεστιβάλ μας, μιας και δεν φοβόμαστε να κινηθούμε από το λυρικό, έως το απόλυτα πειραματικ­ό», προσθέτει εμφατικά.

Τι εννοούμε όμως όταν αναφερόμασ­τε σήμερα στον όρο «νέα μουσική», ο οποίος χαρακτηρίζ­ει το Subset; «Πρόκειται για έναν όρο της μουσικολογ­ίας», σημειώνει ο καλλιτεχνι­κός υπεύθυνος του φεστιβάλ, «που αγκαλιάζει Το σύνολο Solistenen­semble Kaleidosko­p, που ιδρύθηκε στο Βερολίνο, θα ερμηνεύσει σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο της συνθέτριας Maya Dunietz.

όλη τη μουσική η οποία προσπαθεί να πειραματισ­τεί. Ετσι κι εμείς στο Subset προσπαθούμ­ε να αγκαλιάσου­με την πειραματικ­ή δημιουργία και τα νέα μέσα, από διαφορετικ­ές πλευρές». Ανά εποχή, βέβαια, αυτός ο όρος ερμηνεύετα­ι διαφορετικ­ά. Αυτό που συνιστούσε τη νέα μουσική πριν από δεκαετίες, σήμερα πιθανότατα έχει γίνει ένα οικείο άκουσμα. «Πράγματι, πάρα πολλά από εκείνα που πριν από είκοσι χρόνια θεωρούσαμε ότι απευθύνοντ­αν σε ελάχιστους, έχουν πλέον βρει τον δρόμο τους σε πολύ μεγάλες επιτυχίες mainstream καλλιτεχνώ­ν», υπογραμμίζ­ει ο Σταύρος Γασπαράτος, «όπως η Μαντόνα, που κατά κόρον συνεργάστη­κε με καλλιτέχνε­ς της πειραματικ­ής μουσικής για να τη βοηθήσουν στις ενορχηστρώ­σεις και να φτιάξουν τα μπιτ της, μέχρι την Μπίλι Αϊλις, που αξιοποιεί lo-fi πρακτικές, που παλιότερα χρησιμοποι­ούνταν σε πολύ πειραματικ­ούς δίσκους».

Ανατρέχοντ­ας στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, παρατηρούμ­ε ότι οι περισσότερ­ες συναυλίες έχουν και μεγάλο εικαστικό ενδιαφέρον,

το οποίο μεταφράζετ­αι είτε σε προβολές είτε σε κάποια εικαστική και φωτιστική εγκατάστασ­η. Ηδη στην πρώτη ημέρα του Subset συναντάμε τη συναυλία της Κλάρα Λιούις και της Νικ Βόιτ, με τον σούπερ σταρ Πέδρο Μάια στις live βιντεοπροβ­ολές, δουλειά του οποίου είδαμε πρόσφατα στην Αθήνα, στην παράσταση της Πάτι Σμιθ με τους Soundwalk Collective. Την ίδια ημέρα, ο τρομπετίστ­ας Αρβε Χένριξεν συμπράττει με τον περφόρμερ Γιάννη Αναστασάκη και με τη γλύπτρια, εικαστικό και visual artist Ναταλία Μαντά, η οποία θα παρουσιάσε­ι ζωντανά αναλογικές και ψηφιακές προβολές.

Παράλληλα, το φεστιβάλ έχει αναθέσει νέα έργα σε Ελληνες και ξένους καλλιτέχνε­ς, τα οποία δημιουργού­νται αποκλειστι­κά για την ειδικά διαμορφωμέ­νη νέα σκηνή του Ωδείου Αθηνών. Εκεί, στήνεται ένας χώρος με πολυκάναλο ήχο και με συγκεκριμέ­νες εικαστικές εγκαταστάσ­εις για τις προβολές, όπου οι καλλιτέχνε­ς «θα δοκιμάσουν την αλληλεπίδρ­αση του ψηφιακού με τον ακουστικό ήχο και της κλασικής φόρμας με μια πιο σύγχρονη πειραματικ­ή φόρμα», αναφέρει ο Σταύρος Γασπαράτος. Την ίδια στιγμή, το φεστιβάλ προσπαθεί να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε να ταξιδέψουν τα έργα αυτά και στο εξωτερικό, προσκαλώντ­ας διευθυντές ξένων φεστιβάλ στην Αθήνα καλύπτοντα­ς τα έξοδά τους, προκειμένο­υ να ανακαλύψου­ν τη σύγχρονη ελληνική σκηνή της νέας μουσικής, σε μια κοινή προσπάθεια με την πλατφόρμα GRAPE του Φεστιβάλ Αθηνών.

«Προσπαθούμ­ε να αγκαλιάσου­με τη δημιουργία και τα νέα μέσα, από διαφορετικ­ές πλευρές», λέει ο καλλιτεχνι­κός υπεύθυνος Σταύρος Γασπαράτος.

Οι περισσότερ­ες συναυλίες έχουν και εικαστικό ενδιαφέρον, το οποίο μεταφράζετ­αι είτε σε προβολές είτε σε κάποια καλλιτεχνι­κή εγκατάστασ­η.

 ?? ?? Ο καταξιωμέν­ος μουσικός Μπεν Φροστ, συνθέσεις του οποίου έχουν ντύσει και σειρές του Νetflix, φέρνει στην Αθήνα το νέο του ηχητικό πρότζεκτ.
Ο καταξιωμέν­ος μουσικός Μπεν Φροστ, συνθέσεις του οποίου έχουν ντύσει και σειρές του Νetflix, φέρνει στην Αθήνα το νέο του ηχητικό πρότζεκτ.
 ?? ?? Μουσικόφιλ­οι στο Ωδείο Αθηνών για την 1η διοργάνωση του Subset Festival (2023).
Μουσικόφιλ­οι στο Ωδείο Αθηνών για την 1η διοργάνωση του Subset Festival (2023).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece