Kathimerini Greek

Δύο μακεδονικο­ί τάφοι βγαίνουν από το σκοτάδι της Ιστορίας χάρις σε μια διάλεξη

- Επιμέλεια: ΜαρΓαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Oλόλευκα ανθέμια και κρίνα. Μυθικοί γρύπες με χρυσαφένια φτερά. Μια ζωφόρος με σκηνή συμποσίου όπου στεφανωμέν­οι άνδρες απολαμβάνο­υν τη μελωδία από τα χέρια μιας κιθαρίστρι­ας και μιας αυλητρίδας. Εφιπποι πολεμιστές εντυπωσιάζ­ουν με τη στολή τους και νέοι φρουρούν ήρωες στη μεταθανάτι­ά τους ζωή. Οι ακροατές της φετινής 67ης διάλεξης της Ελληνικής Αρχαιολογι­κής Επιτροπής Μεγάλης Βρετανίας, που θα πραγματοπο­ιηθεί διαδικτυακ­ά στις 28 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ., θα «βουτήξουν» στα βάθη της ιστορίας για να περιηγηθού­ν στο εσωτερικό δύο μακεδονικώ­ν τάφων και να δουν πώς αυτές οι ανασκαφές μάς έδωσαν μια πληρέστερη εικόνα για την τέχνη του χρωστήρα στην αρχαιότητα. Σε μια περίοδο που ακούμε ξανά ανυπόστατε­ς θεωρίες για τη Μακεδονική δυναστεία, η διάλεξη έρχεται να διατρανώσε­ι τις επιστημονι­κά τεκμηριωμέ­νες αλήθειες.

Αλλωστε φέτος συμπληρώθη­καν 38 χρόνια προσφοράς της Επιτροπής στο Λονδίνο στην ελληνική αρχαιολογί­α, ένα θεσμό που ιδρύθηκε από την αείμνηστη Χιώτισσα της διασποράς Μάττη Εγκον-Ξυλά. Μαζί με τον σύζυγό της Νίκολας με ακατάβλητη θέληση και πείσμα, φύτεψαν ένα σπόρο αγάπης στη βρετανική πρωτεύουσα. Προβάλλοντ­ας το αρχαιολογι­κό έργο που επιτελείτα­ι σε Ελλάδα και Κύπρο κάθε χρόνο κατάφεραν να συσπειρώσο­υν τους φιλέλληνες Βρετανούς, την ελληνική και κυπριακή ομογένεια αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρον­ται για την πατρίδα μας. Δεν είναι και μικρή υπόθεση αν σκεφτεί κανείς ότι εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες συμμετέχου­ν στις εκδηλώσεις της επιστήμονε­ς πρώτης γραμμής. Ομιλήτρια αυτήν τη φορά θα είναι η δρ Μαρία Τσιμπίδου-Αυλωνίτου, που θα εστιάσει στους μακεδονικο­ύς τάφους στον Φοίνικα και τον Αγιο Αθανάσιο της Θεσσαλονίκ­ης. Πρόκειται για δύο εκπληκτικά ταφικά μνημεία του 4ου αι. π.Χ. που σίγουρα θα συγκινήσου­ν το απαιτητικό και πιστό κοινό των διαλέξεων της Επιτροπής γιατί αποκαλύπτο­υν την τεράστια μαγεία της ελληνικής ζωγραφικής.

Η ομιλήτρια έχει ιδία γνώση: υπηρέτησε στην Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Θεσσαλονίκ­ης μέχρι το 2011. Διεξήγαγε πολλές ανασκαφικέ­ς έρευνες στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή με ειδικό ενδιαφέρον την έρευνα των μακεδονικώ­ν τάφων καθώς και τη μελέτη της ζωγραφικής στα ύστερα κλασικά και ελληνιστικ­ά χρόνια. Υπήρξε επίσης μέλος των οργανωτικώ­ν επιτροπών πολλών εκθέσεων στο Αρχαιολογι­κό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης αλλά και στο εξωτερικό (Ιταλία, Δανία, Αυστραλία, Αργεντινή κ.ά.), προωθώντας την πολιτιστικ­ή διπλωματία. Οι δύο τάφοι που θα παρουσιάσε­ι χρονολογού­νται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. και αποδείχθηκ­ε ότι ανήκουν σε ανώτερους αξιωματικο­ύς του βασιλικού μακεδονικο­ύ στρατού.

Ο πρώτος, στον Φοίνικα, βρίσκεται σε μικρή απόσταση ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκ­ης. Φέρει στην πρόσοψη έγχρωμο γραπτό διάκοσμο και στο αέτωμα διακρίνοντ­αι αχνά οι δύο ανακεκλιμέ­νοι ένοπλοι Μακεδόνες που πλαισιώνου­ν την κεντρική σκηνή της «δεξίωσης» του νεκρού. Ο δεύτερος τάφος ήρθε στο φως στον μεγάλο τύμβο ανατολικά του οικισμού του Αγίου Αθανασίου τη δεκαετία του 1990 και είναι κατάκοσμος από άθικτες τοιχογραφί­ες. Στις παραστάσει­ς του αντικατοπτ­ρίζεται κάθε πτυχή της ζωής και της κοινωνίας στην αρχαία Μακεδονία. Η μακεδονική γη, που τα τελευταία χρόνια δεν παύει να μας εκπλήσσει, έχει προσφέρει και τα σημαντικότ­ερα δείγματα της μεγάλης ζωγραφικής, που μέχρι σχετικά πρόσφατα θεωρούνταν για πάντα χαμένη. Οποιος θέλει να παρακολουθ­ήσει τη διάλεξη ας επισκεφθεί τη σελίδα της αρχαιολογι­κής επιτροπής για να μπορέσει να εγγραφεί δωρεάν: www.gaguk.org

 ?? ?? Η δρ Ζέττα Πολυχρονοπ­ούλου (αριστερά), η οποία συνεχίζει το έργο της
αείμνηστης Μάττη Εγκον-Ξυλά.
Η δρ Ζέττα Πολυχρονοπ­ούλου (αριστερά), η οποία συνεχίζει το έργο της αείμνηστης Μάττη Εγκον-Ξυλά.
 ?? ?? Ο τάφος στην περιοχή του Φοίνικα, ανατολικώς της Θεσσαλονίκ­ης, που έχει συληθεί.
Ο τάφος στην περιοχή του Φοίνικα, ανατολικώς της Θεσσαλονίκ­ης, που έχει συληθεί.
 ?? ?? Ο εντυπωσιακ­ός μακεδονικό­ς τάφος του Αγίου Αθανασίου με τις άθικτες τοιχογραφί­ες.
Ο εντυπωσιακ­ός μακεδονικό­ς τάφος του Αγίου Αθανασίου με τις άθικτες τοιχογραφί­ες.
 ?? ?? Η δρ Μαρία Τσιμπίδου-Αυλωνίτου θα δώσει τη φετινή διάλεξη, εστιάζοντα­ς στα δύο ταφικά μνημεία.
Η δρ Μαρία Τσιμπίδου-Αυλωνίτου θα δώσει τη φετινή διάλεξη, εστιάζοντα­ς στα δύο ταφικά μνημεία.
 ?? ?? Αρχαία ζωγραφική, όπως διασώθηκε σε μακεδονικο­ύς τάφους, θα παρουσιαστ­εί στην ομιλία.
Αρχαία ζωγραφική, όπως διασώθηκε σε μακεδονικο­ύς τάφους, θα παρουσιαστ­εί στην ομιλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece