Kathimerini Greek

Eλαιόλαδο made in Brazil

- Tης ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Είμαστε η ομορφότερη χώρα του κόσμου. Εχουμε τον σπουδαιότε­ρο πολιτισμό. Εχουμε την καλύτερη κουζίνα. Ιδού ορισμένα από τα κλισέ που συχνά μάς οδηγούν στην υπεροψία και στην αδράνεια. Oταν πιστεύεις ότι είσαι ο καλύτερος σε όλα, δεν βρίσκεις κανέναν λόγο να προσπαθήσε­ις, οπότε δεν εξελίσσεσα­ι. Υπάρχει κι ένα άλλο στερεότυπο που επαναλαμβά­νουμε διαρκώς: Οτι είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη στο ελαιόλαδο και παράγουμε το ποιοτικότε­ρο ελαιόλαδο του κόσμου.

Πολλές δεκαετίες πίσω, μπορεί να ίσχυαν και τα δύο, τα τελευταία χρόνια πλέον όχι. Ως προς τις παγκόσμιες δυνάμεις στο ελαιόλαδο, η Ισπανία, η Τουρκία, η Τυνησία, η Ιταλία βρίσκονται πολύ πιο ψηλά από εμάς. H Tυνησία ειδικότερα, που έχει μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου, έχει υπογράψει συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένο­υ να καλύψει τα κενά της ευρωπαϊκής αγοράς. Και ως προς την ποιότητα, επίσης, όπου παραδοσιακ­ά σαρώναμε τα διεθνή βραβεία, τώρα υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστ­ές ακόμη και σε χώρες που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμ­ε μέχρι προσφάτως.

Ποιος θα περίμενε, λ.χ., ότι σε διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου που έγινε πρόσφατα στη Σπάρτη, το πρώτο βραβείο θα κέρδιζε ελαιόλαδο από την Καλιφόρνια, το δεύτερο, από τη Βραζιλία, μια χώρα που παράγει μόνο 500 τόνους ελαιόλαδο τον χρόνο και η οποία πριν από μία δεκαπενταε­τία δεν είχε ούτε μία ρίζα ελαιόδενδρ­ου για καλλιέργει­α, και το τρίτο από την Ισπανία, με την Ελλάδα να μένει εκτός τριάδας.

Ο παγκόσμιος χάρτης του ελαιολάδου θα έχει στο μέλλον εντυπωσιακ­ές αλλαγές. Η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της θα επηρεάσουν χώρες με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή, ενώ αντιθέτως θα δημιουργηθ­ούν κατάλληλες κλιματικές συνθήκες σε άλλες, έτσι ώστε να ασχοληθούν με την καλλιέργει­α ελιάς.

Είδαμε τη φετινή χρονιά πόσο ακρίβυνε το ελαιόλαδο, αφού το πολύ ζεστό και ξηρό καλοκαίρι σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου μείωσε πολύ την παραγωγή. Τα επόμενα χρόνια, η μείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Η αγορά ελαιολάδου μετασχηματ­ίζεται και η Ελλάδα πρέπει να δει πώς θα αντιμετωπί­σει τις νέες προκλήσεις.

 ?? ?? Μια τυπική φθινοπωριν­ή ασχολία στη νέα «γη της ελιάς» για τον ελαιοπαραγ­ωγό Τζέρι Μπράουν, πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια­ς. Η αμερικανικ­ή πολιτεία, σύμφωνα με διαγωνισμό που διεξήχθη πρόσφατα στη Σπάρτη, παράγει το ποιοτικότε­ρο ελαιόλαδο στον κόσμο.
Μια τυπική φθινοπωριν­ή ασχολία στη νέα «γη της ελιάς» για τον ελαιοπαραγ­ωγό Τζέρι Μπράουν, πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια­ς. Η αμερικανικ­ή πολιτεία, σύμφωνα με διαγωνισμό που διεξήχθη πρόσφατα στη Σπάρτη, παράγει το ποιοτικότε­ρο ελαιόλαδο στον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece