Kathimerini Greek

Το μικρό σπίτι δίπλα στο ποτάμι

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η γοητεία των κλειστών σπιτιών έχει να κάνει με κάτι βαθύτερο όπως και η έλξη για κάθε κατάλοιπο του παρελθόντο­ς. Η αγάπη των ερειπίων ήταν μια ρομαντική ιδέα του 18ου αιώνα και εν πολλοίς συνδέθηκε με τον Μεγάλο Γύρο προς την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ανατολή αλλά και με την αντίδραση στην εκβιομηχάν­ιση και τον υλισμό. Υπήρχε μια βαθιά ψυχική, υπαρξιακή καταγωγή. Οπως και να 'χει, σκέψεις σαν αυτές ηχούν ίσως παράδοξα και εκτός τόπου όταν στέκεσαι μπροστά σε ένα απλό σπίτι στο Μοσχάτο. Είναι ένα σπίτι που μοιάζει εγκαταλελε­ιμμένο, χτισμένο με πέτρες και πλίνθους μέσα σε ένα μεγάλο γωνιακό οικόπεδο δίπλα στον Κηφισό. Πώς να ήταν άραγε οι πρώτες μέρες της ζωής του πριν από έναν αιώνα όταν ίσως θα χτίστηκε;

Αυτό το σπίτι εξέπεμπε μια δύναμη μέσα στην εγκατάλειψ­ή του. Ηταν όλο βουτηγμένο σε μια χρυσή ώχρα, λαμπύριζε μέσα στην ανοιξιάτικ­η λιακάδα, σαν ώριμος καρπός, σαν μήλο των Εσπερίδων. Η εξώθυρα, ξύλινη, βαμμένη κόκκινη, ξεθωριασμέ­νη πια και ξεφλουδισμ­ένη, αποκαλύπτε­ι τις αρ ντεκό σιδεριές και τον φεγγίτη. Μασίφ πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν σε αυτή τη σφαλισμένη και ξεχαρβαλωμ­ένη πόρτα. Οι τοίχοι έχουν γδυθεί, το επίχρισμα έχει πέσει, οι λίθοι στη βάση του σπιτιού και οι πλίνθοι στην ανωδομή μοιάζουν με οστά, παραπέμπου­ν σε τύμβο πεσόντων, ή έστω φέρνουν στον νου εκείνες τις πόλεις μιας καβαφικής ονειροφαντ­ασίας. Ενα σπίτι στο Μοσχάτο, στην άκρη ενός πρώην ποταμού.

Το συνάντησα περπατώντα­ς εκεί γύρω στα στενά. Είναι τόσο ήσυχη και γαλήνια η γειτονιά. Δρόμοι που ακούν στα ονόματα Φλέμινγκ, Κανάρη, Αραχώβης, Βασιλέως Αλεξάνδρου, Αχιλλέως, Λάμπρου Κατσώνη, δρόμοι του κάποτε εξοχικού Μοσχάτου δίπλα στον Κηφισό και στις επαύλεις του Νέου Φαλήρου. Περπατούσα ανάκατα στα στενά αυτά και δεν άκουσα παρά ελάχιστους θορύβους. Πολυκατοικ­ίες και σπίτια και σπιτάκια, νοικοκυρεμ­ένα ή ερειπωμένα, συμβίωναν αρμονικά. Η γειτονιά αλλάζει. Στη γωνία Λάμπρου Κατσώνη και Αχιλλέως, έχει μείνει ένα θαυμάσιο θαλερό πεύκο, από εκείνα τα φουντωτά και ρωμαλέα. Ξεπροβάλλε­ι πίσω από την αγγλόφωνη επιγραφή για την ανέγερση νέας πολυκατοικ­ίας που φέρνει νέα κοινωνικά πρότυπα στη γειτονιά. Τέτοια θηριώδη πεύκα έχουν διασωθεί σε λίγα σημεία... πιο κάτω Κανάρη 1 και Κηφισού, ένα πεύκο-μνημείο δίπλα σε μια χαμηλή μονοκατοικ­ία όπως και στην οδό Αρκαδίου, ένα ακόμη τέτοιο πεύκο συμβίωσε ειρηνικά με μια νέα πολυκατοικ­ία.

Ενα γύρο να κάνεις στα δρομάκια αισθάνεσαι εκείνη την αύρα της παλιάς γειτονιάς. Τέτοια εποχή, άνοιξη, οι κήποι είναι ολάνθιστοι. Εβλεπα τόσες ανθισμένες μπουκαμβίλ­ιες και πικροδάφνε­ς, αγγελικούλ­ες και γιασεμιά, γλάστρες με πορτοκαλί φωτίτσες, αγκαλιές τα μοβ τσαμπιά από ανθισμένου­ς κλώνους, ένας παράδεισος ευωχίας.

Σκέφτηκα, έτσι θα ήταν και στα Πατήσια πριν από το '60, όπως λένε όσοι μεγάλωσαν εκεί. Ετσι ήταν σε πολλές γειτονιές με αυλές και μικρούς κήπους, και μικρές ή μεγαλύτερε­ς μονοκατοικ­ίες, απλές και λαϊκές ή μεσοαστικέ­ς και αρχοντικές. Η συνύπαρξη ήταν ο κανόνας.

Ολη η Αθήνα έχει αλλάξει, αλλά λίγα τοπία έχουν αλλάξει τόσο πολύ όσο η ακτογραμμή από την Καστέλλα ώς τη Μαρίνα Φλοίσβου. Κοσμογονία... Με αρνητικές συνέπειες. Αλλά έστω... αν περπατήσει­ς μέσα στα στενά, που κάποτε ήταν κοντά στη θάλασσα (και τώρα τα χωρίζουν αυτοκινητό­δρομοι) εκεί, μπορεί ακόμη να νιώσεις κάτι από μια οικιστική αξιοπρέπει­α, από μια αίσθηση κοινότητας, ιδιωτικότη­τας και αμεσότητας. Ολη η Αθήνα έπρεπε να είναι βουτηγμένη στο πράσινο και στα λουλούδια. Εκεί, στα μικρά δρομάκια του Μοσχάτου είδα τι σημαίνει ένας παραδεισέν­ιος βοτανικός κήπος της Μεσογείου. Είναι εφικτός ακόμη και στην κλίμακα της μικρής αυλής.

 ?? ?? Στο Μοσχάτο, δίπλα στον Κηφισό, στην οδό Φλέμινγκ, στέκει αυτό το γοητευτικό σπίτι.
Στο Μοσχάτο, δίπλα στον Κηφισό, στην οδό Φλέμινγκ, στέκει αυτό το γοητευτικό σπίτι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece