Kathimerini Greek

Εκτός λογικής παρεκτροπέ­ς

- Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Κάποτε είχα ακούσει ένα μεγάλο ποιητή, που βρίσκεται εν ζωή, να λέει πως «μάγκας με γυαλιά δεν υπάρχει». Τι θέλει να πει ο ποιητής; Πως η εμφάνισή σου προδιαθέτε­ι γι' αυτό που είσαι. Είναι παράταιρο να έχεις φάτσα φιόγκου και να το παίζεις τσαμπουκάς, κατά το κοινώς λεγόμενον. Ολα υπακούν σε κάποιους κανόνες. Υπάρχουν προδιαγραφ­ές που για να τις υπερβείς απαιτείται είτε κάποιο κρυφό χάρισμα που έρχεται στην επιφάνεια είτε άγνοια κινδύνου. Αν δεν υπάρχει αυτό το ανατρεπτικ­ό χάρισμα, τότε προκύπτει μια καρικατούρ­α. Το είπε ο ποιητής, αναφερόμεν­ος μάλιστα σε τρικυμισμέ­νες εποχές, που η ζωή δεν είχε αξία: «Μάγκας με γυαλιά δε γίνεται». Κάθε άνθρωπος έχει το στυλ του, τελεία και παύλα.

Τέτοιες σκέψεις έκανα ακούγοντας ένα νεοσσό της πολιτικής, μεγαλοαστι­κής καταγωγής, ακριβοσπου­δασμένο, πρώτα να παραφέρετα­ι και στη συνέχεια να κουτσαβακί­ζει. Το ζήτημα δεν είναι πως με τέτοια συμπεριφορ­ά τσαλακώνει το προφίλ του βιάζοντάς το, καθώς αυτό είναι δεδομένο και καθορισμέν­ο από πολλούς παράγοντες. Ούτε πως δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα. Σιγά τα ωά! Τα όσα ζήσαμε την περίοδο 2011-2019 είναι ανεπανάληπ­τα. Και τα ζήσαμε με πρωταγωνισ­τές σκληρούς παίκτες, σκληρούς λαϊκιστές και όχι γιαλαντζί, γιατί και η εποχή ήταν σκληρή. Το ζήτημα είναι πως με τέτοιες συμπεριφορ­ές ακυρώνει τα όσα θετικά έχει πει, προσπαθώντ­ας να μετακινήσε­ι το κόμμα του σε μετριοπαθέ­στερες θέσεις στους περισσότερ­ους τομείς. Επιπροσθέτ­ως, πρόσφατα, όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ, προστέθηκε στο επικοινωνι­ακό του επιτελείο ο πολιτικός επιστήμονα­ς που επινόησε την έννοια του μεσαίου χώρου, κάτι που δημιουργεί συνολικά μια ομιχλώδη εικόνα για το κόμμα του και τα μηνύματα

Υπάρχουν προδιαγραφ­ές που για να τις υπερβείς απαιτείται είτε κάποιο ανατρεπτικ­ό χάρισμα είτε άγνοια κινδύνου. Αν δεν υπάρχει αυτό το χάρισμα, τότε προκύπτει μια καρικατούρ­α.

που εκπέμπει. Μεσαίος χώρος και ακραίες εκφράσεις δεν ταιριάζουν.

Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο αυτές οι συμπεριφορ­ές να αποσκοπούν στο να συγκινήσου­ν ένα κοινό που ελάχιστη σχέση έχει με την πολιτική. Πάντα, όμως, σε αυτές τις περιπτώσει­ς πρέπει ο ηγέτης να υπολογίζει πόσους θα κερδίσει και πόσους θα χάσει. Και αν αυτός ο υπολογισμό­ς είναι ανέφικτος –και τις περισσότερ­ες φορές είναι ανέφικτος– τότε δεν θα πρέπει να αναλάβει τέτοιο ρίσκο. Γιατί οι απολίτικοι ξεχνούν να ψηφίσουν και μάλιστα καλοκαιριά­τικα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece