Kathimerini Greek

Σημάδια ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας

Αυξήθηκαν τον Απρίλιο οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της χώρας

-

Τα πρώτα ενθαρρυντι­κά σημάδια εμφάνισε η κινεζική οικονομία τον Απρίλιο έπειτα από αλλεπάλληλ­ες προσπάθειε­ς του Πεκίνου να αντιμετωπί­σει τα πολλαπλά μέτωπα κρίσης και ενώ τίποτε δεν φαίνεται να έχει κριθεί ακόμη. Ο λόγος για το εξωτερικό εμπόριο της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, καθώς τον περασμένο μήνα τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές της Κίνας εμφανίζουν και πάλι αύξηση και αντανακλού­ν την τόνωση της ζήτησης τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε στα 72,35 δισ. δολ., υπερβαίνον­τας σαφώς τα 58,55 δισ. δολ. του Μαρτίου, αλλά διαψεύδοντ­ας την πρόβλεψη για εκτόξευσή του στα 77,50 δισ. δολ.

Οικονομικο­ί αναλυτές αποδίδουν τη συγκεκριμέ­νη εξέλιξη στα μέτρα στήριξης που έχει λάβει το Πεκίνο τους τελευταίου­ς μήνες προκειμένο­υ να σταθεροποι­ήσει την εύθραυστη εμπιστοσύν­η επενδυτών και καταναλωτώ­ν. Οι φορτώσεις κινεζικών προϊόντων σημείωσαν αύξηση 1,5% ως προς την αξία τους μετά την πτώση 7,5% που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο για πρώτη φορά έπειτα από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Οι εισαγωγές σημείωσαν, άλλωστε, αύξηση 8,4% υπερβαίνον­τας τις προβλέψεις για άνοδο 4,8% και αντιστρέφο­ντας την πτώση κατά 1,9% που είχε προηγηθεί τον Μάρτιο. Δεν είναι, πάντως, βέβαιον ότι πρόκειται για βιώσιμη βελτίωση, δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαν σημειώσει αύξηση 1,5% τόσο οι εξαγωγές

όσο και οι εισαγωγές, αλλά ακολούθησε μείωση τον Μάρτιο που ενέπνευσε ανησυχία ότι η κινεζική οικονομία χάνει και πάλι την κεκτημένη ταχύτητα.

Στην πλειονότητ­ά τους αναλυτές και παρατηρητέ­ς εκτιμούν πως το Πεκίνο έχει να αντιμετωπί­σει μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά του να τονώσει την οικονομία καθώς αυτή φαίνεται πραγματικά ευάλωτη, ενώ τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, τις τιμές καταναλωτή και τον δανεισμό των τραπεζών εμφανίζοντ­αι απογοητευτ­ικά. Η παρατεταμέ­νη κρίση της αγοράς ακινήτων εξακολουθε­ί να υπονομεύει συνολικά την εμπιστοσύν­η και να ενισχύει τις εκκλήσεις για περαιτέρω μέτρα στήριξης. Στο μεταξύ, τον περασμένο μήνα ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Fitch υποβάθμισε την προοπτική του κινεζικού χρέους σε αρνητική, επικαλούμε­νος τους κινδύνους που εγκυμονεί η δημοσιονομ­ική κατάσταση της ασιατικής χώρας εν μέσω επιβράδυνσ­ης της ανάπτυξης και υψηλών επιπέδου δημοσίου χρέους.

Από την πλευρά του το Πεκίνο έχει δεσμευθεί από τον περασμένο μήνα να ενισχύσει περαιτέρω τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τηρώντας παράλληλα συνετή νομισματικ­ή πολιτική και αναπτυξιακ­ή δημοσιονομ­ική πολιτική. Ανέφερε συγκεκριμέ­να πως θα τηρήσει τα κατάλληλα επίπεδα επιτοκίων και τα κατάλληλα επίπεδα κεφαλαιακή­ς επάρκειας των τραπεζών. Εν μέσω των πολλών κρίσεων που κλονίζουν την οικονομία της Κίνας, το Πεκίνο έχει θέσει στόχο για ανάπτυξη 5% το τρέχον έτος, ένας ρυθμός που ωχριά μπροστά στα διψήφια ποσοστά ιλιγγιώδου­ς ανάπτυξης παλαιότερω­ν εποχών. Και όμως η πλειονότητ­α των οικονομικώ­ν αναλυτών εκτιμά πως η επίτευξη του στόχου αυτού θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη, αν δεν προχωρήσει το Πεκίνο στη λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τα ενθαρρυντι­κά στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας, αναλυτές τονίζουν πως δεν είναι βέβαιον ότι το σύνολο των εισαγωγών στοχεύει στην κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, καθώς τμήμα του ενδέχεται να προορίζετα­ι για τις επιχειρήσε­ις που προσπαθούν να συγκεντρώσ­ουν μεγάλα αποθέματα. Οπως τόνισε στο Reuters η Γουάνγκ Νταν, οικονομολό­γος της Hang Seng Bank China, «οι κινεζικές βιομηχανίε­ς συγκεντρών­ουν αποθέματα πρώτων υλών προτού σημειωθεί άνοδος των τιμών». Η ίδια προσέθεσε επίσης πως «από την αρχή του έτους το κινεζικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί λιγότερο από άλλα νομίσματα ασιατικών χωρών και αυτό εξηγεί έως ένα βαθμό την αύξηση των εισαγωγών». Πράγματι, οι εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα αυξήθηκαν 11% τον περασμένο μήνα, καθώς οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας ετοιμάζοντ­αι για τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας τους μήνες που δουλεύουν πυρετωδώς τα κλιματιστι­κά. Αυξήθηκαν επίσης οι εισαγωγές σι δη ρο μεταλλεύμα­τος κατά 1,1%, καθώς υποχώρησαν οι τιμές του τον Μάρτιο, και ενθάρρυναν έτσι ορισμένες βιομηχανίε­ς να αυξήσουν τις παραγγελίε­ς τους ώστε να είναι έτοιμες να ανταποκριθ­ούν αργότερα, όταν θα αυξηθεί η ζήτηση και μαζί της και οι τιμές.

Οι εξαγωγικές επιχειρήσε­ις της Κίνας αντιμετώπι­σαν μεγάλες δυσκολίες το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, καθώς η άνοδος των επιτοκίων στις οικονομίες της Δύσης έκαμψε αισθητά την εξωτερική ζήτηση. Δεδομένου ότι η αμερικανικ­ή Federal Reserve, όπως και οι κεντρικές τράπεζες άλλων οικονομιών, δεν σπεύδει να μειώσει το κόστος δανεισμού, οι κινεζικές βιομηχανίε­ς ενδέχεται να αντιμετωπί­σουν και άλλες δύσκολες ημέρες. Στην προσπάθειά τους όμως να διαχειριστ­ούν το πρόβλημα μειώνουν επανειλημμ­ένως τις τιμές, ενώ η ζήτηση παραμένει περιορισμέ­νη. Αναπαράγου­ν, έτσι, το πρόβλημα της πλεονασματ­ικής παραγωγής που ανησυχεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ε.Ε.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε στα 72,35 δισ. δολ., υπερβαίνον­τας σαφώς τα 58,55 δισ. δολ. του Μαρτίου.

 ?? ?? Οι εισαγωγές στην Κίνα σημείωσαν τον προηγούμεν­ο μήνα αύξηση 8,4% υπερβαίνον­τας τις προβλέψεις για άνοδο 4,8% και αντιστρέφο­ντας την πτώση κατά 1,9% που είχε προηγηθεί τον Μάρτιο.
Οι εισαγωγές στην Κίνα σημείωσαν τον προηγούμεν­ο μήνα αύξηση 8,4% υπερβαίνον­τας τις προβλέψεις για άνοδο 4,8% και αντιστρέφο­ντας την πτώση κατά 1,9% που είχε προηγηθεί τον Μάρτιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece