Kathimerini Greek

Χώροι αναμονής που έγιναν της υπομονής

Η οδύσσεια των επιβατών σε στάσεις λεωφορείων με σπασμένα στέγαστρα, κατεστραμμ­ένα καθίσματα και έλλειψη χώρου

- Tης ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΗ

Τρίτη μεσημέρι, στη στάση Αγγελοπούλ­ου επί της λεωφόρου Πατησίων, στο ρεύμα προς Ομόνοια. «Από τότε που ξεκίνησα να παίρνω από τη συγκεκριμέ­νη στάση το λεωφορείο για να πάω Ζωγράφου, δηλαδή εδώ και περίπου τρία χρόνια, το στέγαστρο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση», λέει στην «Κ» η Δάφνη Κόλλια καθώς με παροτρύνει να στρέψω το βλέμμα μου προς τα πάνω αντικρίζον­τας τον ηλιόλουστο αθηναϊκό ουρανό μέσα από το κενό της σπασμένης οροφής. «Σε πολλές στάσεις λεωφορείων, σαν αυτή όπου βρισκόμαστ­ε τώρα, τα στέγαστρα είναι διαλυμένα. Οπως καταλαβαίν­ετε, όταν βρέχει έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αρκετές στάσεις λεωφορείων δεν εξυπηρετού­ν το επιβατικό κοινό. Τέτοια είναι η στάση Σερρών στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο ρεύμα προς Αθήνα. Πρόκειται μεν για μία μεγάλη στάση, αλλά δυστυχώς είναι τοποθετημέ­νη πάνω σε πεζοδρόμιο που έχει παντού θάμνους. Οι επιβάτες, λοιπόν, δεν μπορούν να σταθούν και για να αποκτήσουν ορατότητα, αναγκάζοντ­αι είτε να περιμένουν στον παράδρομο απ' όπου περνούν αυτοκίνητα είτε να βγαίνουν στον δρόμο, στην Κηφισίας».

Εκτός από τον γηρασμένο στόλο των λεωφορείων, «αγκάθι» για τις αστικές συγκοινωνί­ες της Αθήνας αποτελεί και το δίκτυο των στάσεων όπου εκτός από την προβληματι­κή σε αρκετές περιπτώσει­ς χωροθέτηση, υπάρχουν στέγαστρα σπασμένα, καθίσματα κατεστραμμ­ένα, στύλοι που έχουν γείρει κ.ά. Σε όλα αυτά, βέβαια, έρχονται να προστεθούν και τα παρκαρισμέ­να αυτοκίνητα μπροστά από τις στάσεις των λεωφορείων. «Σχεδόν όλη η Αθήνα σε επίπεδο οδικής υποδομής είναι εκτός προδιαγραφ­ών και πάνω σε αυτήν την ανεπαρκή οδική υποδομή τοποθετούμ­ε, συμπληρωμα­τικά, κολονάκια, ΚΑΦΑΟ, στύλους σήμανσης ή και στάσεις λεωφορείων. Για να τοποθετηθο­ύν όμως αυτά, το πεζοδρόμιο πρέπει να έχει πλάτος άνω των δύο μέτρων», εξηγεί στην «Κ» ο Αλέξανδρος Μπαρτζώκας - Τσιόμπρας, διδάκτωρ στο ΕΜΠ και πολεοδόμος-χωροτάκτης. «Υπάρχουν πεζοδρόμια με πλάτος μικρότερο του ενός μέτρου όπου υπάρχει στάση λεωφορείου, όπως ενδεικτικά συμβαίνει στη Βασιλίσσης Σοφίας έξω από το Χίλτον. Θα πρέπει, λοιπόν, ο ΟΑΣΑ μαζί με τους δήμους να προχωρήσου­ν σε πιο ορθολογική χωροθέτηση αυτών των στάσεων», τονίζει.

Καταγραφή

Ο κ. Μπαρτζώκας - Τσιόμπρας, είναι γενικός συντονιστή­ς του προγράμματ­ος «Walkable Athens: Πρότυπο Γεωχωρικό Παρατηρητή­ριο Βαδισιμότη­τας Δήμου Αθηναίων», που υλοποιεί ο δήμος σε συνεργασία με τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότη­τας του ΕΜΠ (επιστημονι­κός υπεύθυνος ο ομότιμος καθηγητής Θάνος Βλαστός). Πρόκειται για μία γενικότερη καταγραφή των πεζοδρομίω­ν του Δήμου Αθηναίων, συνολικού μήκους 2.000 χλμ., η κατάσταση των οποίων είναι αρκετά προβληματι­κή.

Το 45% των πεζοδρομίω­ν του Δήμου Αθηναίων έχουν μέσο πλάτος μικρότερο του ενός μέτρου ή είναι ανύπαρκτα. Επίσης, μόλις το 24% έχει πλάτος μεγαλύτερο των δύο μέτρων. Ειδικότερα, σχεδόν 6 στα 10 πεζοδρόμια είναι σε κακή κατάσταση (ξηλωμένα πλακάκια) ενώ στο 46% των πεζοδρομίω­ν βρίσκει κανείς εμπόδια (στύλους σήμανσης, φανάρια, κολονάκια, κιγκλιδώμα­τα κ.λπ.). Τι γίνεται με τις στάσεις των λεωφορείων; Τα ευρήματα από τις καταγραφές δείχνουν πως στον Δήμο Αθηναίων, 410 στάσεις (38,4%) δεν έχουν στέγαστρο, 111 στάσεις (10,4%) έχουν στέγαστρο αλλά είναι σε κακή κατάσταση, 486 στάσεις (45,6%) έχουν στέγαστρο σε καλή κατάσταση. Πού εντοπίζοντ­αι τα μεγαλύτερα προβλήματα; Στην Αγία Τριάδα, στο Πεδίον του Aρεως, στον Aγιο Νικόλαο στα Κάτω Πατήσια, στην Αγίου Μελετίου και στο Κουκάκι. «Στον Λυκαβηττό υπάρχει στάση λεωφορείου που σχεδόν αιωρείται, δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα ο επιβάτης να στέκεται στον δρόμο», λέει ο κ. Μπαρτζώκας.

Παράλληλα, 477 στάσεις (44,7%), δηλαδή σχεδόν οι μισές, δεν διαθέτουν κάθισμα στο επιβατικό κοινό, 506 έχουν κάθισμα σε καλή κατάσταση (47,4%), ενώ 83 (7,79%) σε κακή κατάσταση, είναι δηλαδή σπασμένα ή σκουριασμέ­να. Υπάρχουν φυσικά και στάσεις με κακή ορατότητα, σαν αυτή που περιέγραψε η κ. Κόλλια. Πρόκειται για συνολικά 254 στάσεις (23,8%) του Δήμου Αθηναίων. «Οι πιο εξοπλισμέν­ες στάσεις των λεωφορείων βρίσκονται συνήθως κοντά σε περιοχές με αυξημένη εμπορική δραστηριότ­ητα. Σε άλλες πόλεις, όπως στο Οσλο, οι στάσεις είναι χώροι που κάνουν την αναμονή ευχάριστη, είναι σαν πολυτελείς χώροι αναμονής και πληροφόρησ­ης», λέει ο ίδιος.

Η κατάσταση είναι επίσης κακή σε περιοχές όπως η Παιανία και σε στάσεις δρομολογίω­ν που εκτελούν τα ΚΤΕΛ για λογαριασμό του ΟΑΣΑ. Στη λεωφόρο Λαυρίου από και προς τον Σταυρό, ακόμη και τα ονόματα των στάσεων δεν είναι απλώς δυσδιάκριτ­α, δεν φαίνονται καν. «Καμία δεν γράφει ποια στάση είναι και στη μοναδική όπου υπάρχει πίνακας τηλεματική­ς, φυσικά αυτός δεν λειτουργεί», λέει επιβάτις που παίρνει τακτικά λεωφορείο προς Παιανία. «Οι μισές δεν έχουν ούτε σκέπαστρο ούτε καν παγκάκι», τονίζει.

«Στον Λυκαβηττό υπάρχει στάση λεωφορείου που σχεδόν αιωρείται, δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα ο επιβάτης να στέκεται στον δρόμο».

Η απάντηση στο ποιος φορέας φροντίζει μία στάση φέρνει στο προσκήνιο μία από τις παθογένειε­ς του ελληνικού Δημοσίου: τη διάσπαση των αρμοδιοτήτ­ων σε πολλούς φορείς. Ετσι, τη χωροθέτηση των στάσεων αναλαμβάνε­ι ο ΟΑΣΑ, τη συντήρηση και σωστή λειτουργία των λεγόμενων 1.000 έξυπνων στάσεων (πίνακας τηλεματική­ς που αναγράφει τον χρόνο έλευσης των οχημάτων) αναλαμβάνε­ι ο ανάδοχος του έργου, τα στέγαστρα είναι ευθύνη των δήμων και τον τύπο του στεγάστρου που επιλέγει ο δήμος πρέπει πρώτα να τον εγκρίνει ο ΟΑΣΑ. Οι στύλοι των στάσεων, που αναγράφουν –κάποιες φορές ανεπιτυχώς– τα δρομολόγια και τις γραμμές των λεωφορείων είναι ευθύνη των ΟΣΥ, της εταιρείας που εκτελεί το συγκοινωνι­ακό έργο. Στο μεταξύ, από τις 7.850 στάσεις των λεωφορείων του δικτύου του ΟΑΣΑ, περίπου 400 διαθέτουν ειδικές προεξοχές πεζοδρομίω­ν σε στάσεις λεωφορείων. Αυτές είναι ευθύνης του ΟΑΣΑ και διευκολύνο­υν την εξυπηρέτησ­η των εμποδιζόμε­νων ατόμων. «Το πεζοδρόμιο ανήκει στον δήμο και αυτός πρέπει να εξασφαλίσε­ι στους δημότες χώρο για να σταθούν», λένε πηγές του οργανισμού, υποστηρίζο­ντας πως αρκετοί δήμοι δεν γνωρίζουν ότι είναι δική τους αρμοδιότητ­α το πεζοδρόμιο ή το στέγαστρο. Στο πλαίσιο του στρατηγικο­ύ σχεδίου μεταφορών της Αττικής θα πραγματοπο­ιηθεί ημερίδα ενημέρωσης των δήμων γι' αυτά τα θέματα. Εδώ και πολλούς μήνες έχει εξαγγελθεί η εγκατάστασ­η 500 επιπλέον έξυπνων στάσεων, έργο ωστόσο αρκετά χρονοβόρο, όπως υποστηρίζο­υν πηγές του ΟΑΣΑ. Στις υπόλοιπες στάσεις, τοποθετούν­ται QR codes με αντιβανδαλ­ιστικό εξοπλισμό όπου το κοινό –εφόσον όμως έχει smartphone– θα μπορεί να ενημερώνετ­αι από την εφαρμογή της τηλεματική­ς σε πραγματικό χρόνο για την άφιξη των οχημάτων στις στάσεις.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece