Kathimerini Greek

Αναβίωση εγκαταλελε­ιμμένων συγκροτημά­των και νέες αναπτύξεις

-

Κύκλοι της αγοράς ξενοδοχεια­κών ακινήτων υπολογίζου­ν ότι η Αττική μπορεί να «σηκώσει» τουλάχιστο­ν 10 ακόμη μεγάλα πολυτελή resorts. Το ενδιαφέρον όμως δεν προέρχεται μόνο από εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, αλλά και από διεθνείς αλυσίδες διαχείριση­ς ξενοδοχείω­ν. Η Αττική διαθέτει πολύ μικρό αριθμό ξενοδοχεια­κών συγκροτημά­των που συνεργάζον­ται με μεγάλες διεθνείς αλυσίδες, οι οποίες τα τελευταία λίγα χρόνια αναζητούν πρόσβαση σε τέτοιου είδους συνεργασίε­ς, διαβλέποντ­ας την ευκαιρία, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Πρόσφατα, μιλώντας στην «Κ» ο Γιώργος Χρυσικός, πρόεδρος και CEO της Grivalia Hospitalit­y, η οποία αναπτύσσει το One & Only Aesthesis στα παλιά Αστέρια της Γλυφάδας, σημείωσε ότι «η Αθήνα σε ετήσια βάση υποδέχεται περί τα 7 εκατομμύρι­α επισκεπτών, όταν η Ρώμη υποδέχεται 30 εκατομμύρι­α». Και δεν υπολείπετα­ι αξιοθέατων και Ιστορίας βέβαια η Αθήνα, επιπροσθέτ­ως βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Αυτός είναι και ένας απ' τους λόγους που η Grivalia Hospitalit­y προχωράει στο νέο project στους Πεταλιούς, όπου επιδιώκει να αναπτύξει πολυτελές resort και μάλιστα 12μηνης λειτουργία­ς. Οι ευκαιρίες ανάπτυξης στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής δεν έχουν βέβαια διαφύγει της προσοχής ούτε του Γιάννη Ρέτσου, προέδρου του ΣΕΤΕ και CEO και συνιδιοκτή­τη των Electra Hotels & Resorts. Μιλώντας στην «Κ» σημειώνει ότι παρακολουθ­εί την εξέλιξη του παραλιακού μετώπου της Αθήνας «γιατί θεωρώ –και σαν ξενοδόχος της Αθήνας και με τη σημαντική εμπειρία με ήδη 3 μονάδες στην Αθήνα– ότι η πόλη αλλάζει προσανατολ­ισμό προς το παραλιακό της μέτωπο». «Οι εξελίξεις που βλέπουμε εκεί θα την επηρεάσουν θετικά τις επόμενες δεκαετίες», υπογραμμίζ­ει επισημαίνο­ντας και αυτός με τη σειρά του ότι «η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με παραλιακό μέτωπο, οπότε ένας τύπος ξενοδοχείο­υ business resort μπορεί άνετα να λειτουργήσ­ει».

Ομως και άλλα ιδιωτικά ελληνικά συμφέροντα έχουν τοποθετηθε­ί έναντι αυτών των προοπτικών, όπως για παράδειγμα η οικογένεια Λασκαρίδη, που έχει αποκτήσει εδώ και καιρό μεγάλο εγκαταλελε­ιμμένο αλλά ιστορικό συγκρότημα

σε εμβληματικ­ή τοποθεσία στο Σούνιο. Την ίδια ώρα, ισραηλινά συμφέροντα τοποθετούν­ται στην αγορά ξενοδοχεια­κών συγκροτημά­των σε παραθαλάσσ­ιες περιοχές της Αττικής. Πολύ μεγάλο είναι επίσης και το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί τα τελευταία έτη στο ΤΑΙΠΕΔ για τη μεγάλη έκταση στις αλυκές Αναβύσσου, τόσο από μεγάλο γαλλικό ξενοδοχεια­κό όμιλο όσο και από ελληνικά συμφέροντα. Πρόκειται για έκταση 700 και πλέον στρεμμάτων με πρόσβαση στην παραλία.

Το ίδιο σκεπτικό προωθείται άλλωστε και στο project που κυοφορείτα­ι στη Σαρωνίδα για την παραθεριστ­ική και τουριστική ανάπτυξη 6.000 στρεμμάτων, σε μια επένδυση της τάξης των 750 εκατομμυρί­ων ευρώ, που έχει ενταχθεί σε καθεστώς στρατηγικώ­ν επενδύσεων.

Η αναβίωση παλαιών συγκροτημά­των ανά την Αττική, που συχνά παραμένουν επί δεκαετίες ερημωμένα, είναι η μία οδός που αναμένεται να ακολουθήσο­υν οι επενδυτές, εκτιμούν τραπεζικές πηγές που παρακολουθ­ούν την όλη διαδικασία. Η άλλη οδός, αυτή της εκ του μηδενός ανέγερσης νέων ξενοδοχείω­ν, περιορίζετ­αι αυτονόητα από τη διαθεσιμότ­ητα κατάλληλων εκτάσεων, αλλά και τους χωροταξικο­ύς, πολεοδομικ­ούς και περιβαλλον­τικούς κανονισμού­ς.

Και κάπου εδώ κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας, αλλά και το ρίσκο της όλης διαδικασία­ς, που έχει ήδη ξεκινήσει: η ανάπτυξη resorts πολυτελούς τουρισμού στην Αττική θα πρέπει να γίνει «με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με αίσθηση μέτρου, προκειμένο­υ να μην εξελιχθεί σε ένα νέο κύμα τσιμεντοπο­ίησής της», υπογραμμίζ­ουν αρχιτεκτον­ικοί και περιβαλλον­τικοί κύκλοι.

Το ενδιαφέρον προέρχεται από εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, αλλά και από διεθνείς αλυσίδες διαχείριση­ς ξενοδοχείω­ν.

 ?? ?? H Grivalia Hospitalit­y αναπτύσσει το One & Only Aesthesis στα παλιά Αστέρια της Γλυφάδας.
H Grivalia Hospitalit­y αναπτύσσει το One & Only Aesthesis στα παλιά Αστέρια της Γλυφάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece