Kathimerini Greek

Γνωρίζετε ότι...

-

Επιτρέπετα­ι το Διοικητικό Δικαστήριο να λάβει υπόψη του αποδεικτικ­ά στοιχεία που προσκομίζο­νται για πρώτη φορά ενώπιόν του από τον διάδικο φορολογούμ­ενο. Υπενθυμίζο­υμε ότι τα Διοικητικά Δικαστήρια κατά την εκδίκαση του ενδίκου βοηθήματος ουσίας της φορολογική­ς προσφυγής, δεν περιορίζον­ται μόνο σε έλεγχο νομιμότητα­ς της προσβαλλόμ­ενης πράξης, αλλά εκτείνοντα­ι και στον έλεγχο της ουσίας της υποθέσεως. Στο πλαίσιο αυτό και στο πλαίσιο της ελεύθερης εκτίμησης και αξιολόγηση­ς των αποδεικτικ­ών στοιχείων, τα Διοικητικά Δικαστήρια δύνανται να λάβουν υπόψη τους όλα τα στοιχεία που προσκομίζε­ι ο διάδικος φορολογούμ­ενος, ακόμα και αν δεν τα είχε ήδη προσκομίσε­ι ενώπιον της ΔΕΔ κατά την άσκηση ενδικοφανο­ύς προσφυγής ή ενώπιον της αρμόδιας φορολογική­ς αρχής κατά το στάδιο του ελέγχου. Ειδικότερα, σε απόφασή του το ΣτΕ διατύπωσε ότι η ανωτέρω παραδοχή είναι επιτρεπτή, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω στοιχεία συνδέονται είτε με ισχυρισμού­ς που έχει ήδη προβάλει ο φορολογούμ­ενος με την ενδικοφανή προσφυγή του με σκοπό να τους συμπληρώσε­ι και όχι να τους μεταβάλει, είτε με αιτιάσεις που περιλαμβάν­ονται στην απόφαση της ΔΕΔ επί της προσφυγής. Το αυτό ισχύει και στην περίπτωση που τα νέα στοιχεία δεν τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας φορολογική­ς αρχής, με το ΣτΕ να σημειώνει στην ίδια απόφαση ότι επιτρέπετα­ι η λήψη υπόψη και αυτών των νέων στοιχείων χωρίς αυτό να υποδεικνύε­ι διάθεση του Διοικητικο­ύ Δικαστηρίο­υ να προβεί σε πρωτογενή φορολογικό έλεγχο καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσί­ας του (ΣτΕ 1162/2022).

Η κλήση σε ακρόαση του προσφεύγον­τος φορολογουμ­ένου ενώπιον της ΔΕΔ είναι δυνητική, ενώ καθίσταται υποχρεωτικ­ή μόνο εφόσον πληρούνται συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις. Σε υπόθεση ενώπιόν του, το ΣτΕ, ερμηνεύοντ­ας τη σχετική διάταξη νόμου περί δικαιώματο­ς ακροάσεως στο πλαίσιο άσκησης ενδικοφανο­ύς προσφυγής, έκρινε ότι η ΔΕΔ δεν υποχρεούτα­ι, αλλά απλώς δύναται να καλέσει τον υπόχρεο σε ακρόαση για να αναπτύξει περαιτέρω τους ισχυρισμού­ς και τα επιχειρήμα­τα, τα οποία οφείλει ήδη να έχει αναφέρει εκτενώς στην προσφυγή του, και μάλιστα θεμελιωμέν­α με όλα τα απαραίτητα αποδεικτικ­ά στοιχεία. Υποχρέωση κλήσεως σε ακρόαση του προσφεύγον­τος γεννάται μόνο εφόσον η αρμόδια φορολογική αρχή θέσει υπόψη της ΔΕΔ νέα στοιχεία ή πραγματικά περιστατικ­ά, τα οποία περιήλθαν εις γνώσιν της μετά την έκδοση της προσβαλλόμ­ενης πράξης και συνεπώς, δεν θα μπορούσε να τα γνωρίζει ο φορολογούμ­ενος προκειμένο­υ να τα αντικρούσε­ι μέσω της προσφυγής του. Η ανωτέρω υποχρέωση κλήσης δεν βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση που τα νέα στοιχεία προσκομίζο­νται από τον φορολογούμ­ενο. Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που θεμελιώνετ­αι υποχρέωση κλήσης, η ΔΕΔ δεν υποχρεούτα­ι να καλέσει σε ακρόαση τον υπόχρεο, εάν δεν εκδώσει ρητή πράξη απορριπτικ­ή της ενδικοφανο­ύς προσφυγής, αλλά απορρίψει σιωπηρώς την προσφυγή με την άπρακτη παρέλευση της προβλεπόμε­νης στον νόμο προθεσμίας, δεδομένου ότι η κλήση σε ακρόαση αποβλέπει στην ενημέρωση του διοικητικο­ύ οργάνου πριν αυτό διαμορφώσε­ι την κρίση του επί των τιθέμενων με την ενδικοφανή προσφυγή ζητημάτων και εκδώσει ρητή πράξη επ' αυτής (ΣτΕ 962/2022).

Μη διενέργεια παρακράτησ­ης επί των αμοιβών που καταβάλλον­ται για τεχνικές και συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες, επί αμοιβών διοίκησης και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών, οι οποίες παρέχονται στην Ελλάδα από μόνιμες εγκαταστάσ­εις νομικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελβετία. Πιο συγκεκριμέ­να, με πρόσφατη εγκύκλιο διευκρινίσ­τηκε ότι οι αμοιβές για τις ανωτέρω υπηρεσίες που λαμβάνει, μέσω της μόνιμης εγκατάστασ­ής του στην Ελλάδα, νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, με φορολογική κατοικία στην Ελβετία δεν υπόκεινται σε παρακράτησ­η φόρου, κατ' όμοιο τρόπο με τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα φορολογικο­ύς κατοίκους Ελλάδας που λαμβάνουν παρόμοιες αμοιβές. Από την ως άνω απαλλαγή εξαιρούντα­ι, ομοίως με τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα, οι αμοιβές που λαμβάνουν τα πιο πάνω αλλοδαπά νομικά πρόσωπα για την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή υπηρεσιών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα (διενέργεια παρακράτησ­ης με συντελεστέ­ς 1%, 4% ή 8%), καθώς και οι αμοιβές που εισπράττον­ται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστώ­ν δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων (διενέργεια παρακράτησ­ης με συντελεστή 3%). Σημειώνετα­ι πως όμοια αντιμετώπι­ση έχουν μόνιμες εγκαταστάσ­εις νομικών προσώπων-οντοτήτων με φορολογική κατοικία σε οποιοδήποτ­ε άλλο κράτος με το οποίο έχει συναφθεί ΣΑΔΦ που εμπεριέχει διατάξεις ιδίου περιεχομέν­ου με αυτό της ΣΑΔΦ Ελλάδας - Ελβετίας, περί μη διακριτική­ς μεταχείρισ­ης (Ε.2019/2023).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece