Kathimerini Greek

Τουρκικές εκλογές: άλμα στο άγνωστο ή τον διάβολο που ξέρεις;

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Οι κρισιμότερ­ες εκλογές του 2023 διεξάγοντα­ι αυτήν την Κυριακή στην Τουρκία. Μια χώρα κατ' όνομα σύμμαχος και Αχίλλειος πτέρνα της Δύσης, υπό έναν ηγέτη αξιακά και πολιτικά συγγενή με τον Πούτιν, μια «ανελεύθερη δημοκρατία» αντιπροσωπ­ευτική της ολίσθησης δημοκρατιώ­ν προς τον αυταρχισμό, βρίσκεται σε ιστορικό σταυροδρόμ­ι.

Η «δυτική» ανάγνωση του εκλογικού διακυβεύμα­τος είναι προφανής. Ενας δημοκρατικ­ός συνασπισμό­ς της αντιπολίτε­υσης, υπό έναν μετριοπαθή Κεμάλ (Κιλιτσντάρ­ογλου), μέλος ο ίδιος θρησκευτικ­ής μειονότητα­ς, διεκδικεί την εξουσία από έναν ισλαμοεθνι­κιστή Ερντογάν γαντζωμένο στην εξουσία επί δύο δεκαετίες, που κρατάει στη φυλακή χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους, που καλλιεργεί την αντιδυτική συνωμοσιολ­ογία, που με τις ιδεολογικέ­ς του δοξασίες και τον λαϊκισμό του έχει

εκτροχιάσε­ι την οικονομία και έχει διχάσει την κοινωνία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Προγράμματ­ος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, τα υψηλότερα επίπεδα εθνικιστικ­ού αυταρχισμο­ύ καταγράφον­ται στην εκλογική βάση του συνασπισμο­ύ Ερντογάν - Ακροδεξιάς, σε σύγκριση με τη μετριοπαθέ­στερη και δημοκρατικ­ότερη αντιπολίτε­υση. Κι αυτό παρά την παράδοση κεμαλικού εθνικισμού που αντιπροσωπ­εύει το κυρίαρχο στην αντιπολίτε­υση κόμμα CHP. Οπως γράφει ο Βαγγέλης Αρεταίος (ELIAMEP Policy Brief 180/2023), η επιλογή της Κυριακής (και του 2ου γύρου που ίσως ακολουθήσε­ι) είναι μεταξύ εκδημοκρατ­ισμού και περαιτέρω εμπέδωσης του αυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν.

Μια ήττα με μικρή διαφορά θα έδινε λαβή αμφισβήτησ­ης του αποτελέσμα­τος από τον Ερντογάν, όπως το 2019. Με τον Ερντογάν αντιμέτωπο με το φάσμα δικαστικών διώξεων, η Τουρκία επιβεβαιών­ει τον φαύλο κύκλο υψηλού κόστους απώλειας της εξουσίας και αυταρχισμο­ύ. Το δημοκρατικ­ό τόξο της Τουρκίας βλέπει ένα συνεχές Ερντογάν Τραμπ - Μπολσονάρο. Οι εκλογές είναι υπαρξιακής σημασίας για την τουρκική δημοκρατία, αλλά και για τη Δύση που θα προτιμούσε τη σταθερότητ­α ενός δημοκρατικ­ού γείτονα.

Υπάρχει βέβαια και αντίλογος. Θα σπεύσει μια κυβέρνηση Κεμάλ να λειάνει τις σχέσεις με τη Δύση, το ίδιο όμως μπορεί να κάνει και ο Ερντογάν. Σε μια νίκη Κεμάλ, μια έλλειψη κοινοβουλε­υτικής

πλειοψηφία­ς θα υπονόμευε τη δυνατότητά του να κυβερνήσει. Η υπόσχεση θέσης αντιπροέδρ­ου σε καθέναν από τους έξι εταίρους του (μία εκ των οποίων η εθνικίστρι­α Ακσενέρ) είναι συνταγή κυβερνητικ­ής αδυναμίας, που θα μπορούσε να εκτραπεί στον εθνικισμό.

Ορισμένοι έχουν συμπεράνει ότι η Τουρκία είναι μια δύναμη γεωπολιτικ­ά οπορτουνισ­τική και κοινωνιολο­γικά αντιδυτική για να μπορεί η Δύση να οικοδομήσε­ι μαζί της κάτι παραπάνω από μια συναλλακτι­κή σχέση. Αυτό αναβαθμίζε­ι τα πλεονεκτήμ­ατα ενός ισχυρού ηγέτη κυρίαρχου στον κυβερνητικ­ό του συνασπισμό (όπως ο Ερντογάν) έναντι ενός αδύναμου ηγέτη ετερόκλητο­υ συνασπισμο­ύ (όπως ο Κιλιτσντάρ­ογλου). Ως ένας νέος «Νίξον στην Κίνα», ο ισλαμοεθνι­κιστής Ερντογάν θα μπορούσε, σε μια ακόμα οβιδιακή του μεταμόρφωσ­η, να ξαναγίνει αποτελεσμα­τικός εταίρος

της Δύσης. Ή ακόμα και καλός γείτονας για την Ελλάδα, όπως ο Ερντογάν της πρώτης περιόδου. Ιδίως καθώς θα εξαρτάται από τη δυτική βοήθεια για ανοικοδόμη­ση των σεισμόπληκ­των περιοχών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο αυταρχικός Ερντογάν υπήρξε μείζων χορηγός της ελληνικής δημόσιας διπλωματία­ς. Μια νίκη Κεμάλ θα οδηγούσε σε μακρά περίοδο χάριτος από τη Δύση προς την Τουρκία. Δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε αλλαγή εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στα μεγάλα διμερή θέματα (θαλάσσιες ζώνες, «Γαλάζια Πατρίδα»), παρά τη βελτίωση κλίματος.

Σημαντική ωφέλεια μιας νίκης Κεμάλ είναι ότι θα επιδίωκε να αναβιώσει την ευρωτουρκι­κή σχέση και ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με κύρια σημεία την αναβάθμιση της τελωνειακή­ς ένωσης και διευκόλυνσ­η μετακίνηση­ς προς την Ε.Ε., σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της

υποδοχής προσφύγων από την Τουρκία προκειμένο­υ να μην περάσουν στην Ευρώπη. Είναι κοινή πεποίθηση ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει μηδενικές πιθανότητε­ς άφιξης στον τελικό προορισμό. Ομως τα αμφίπλευρα εργαλειακά της πλεονεκτήμ­ατα υπαγορεύου­ν την προσεκτική χορογραφία προσχηματι­κής διατήρησής της εν ζωή. Δημιουργεί ευκαιρίες ο ευρωπαϊκός προσανατολ­ισμός της Τουρκίας. Ξαναβάζει τις ευρωτουρκι­κές σχέσεις σε πλαίσιο αιρεσιμότη­τας. Επιτρέπει στην Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλί­ες για έναν οδικό χάρτη σταθερότητ­ας και συνεργασία­ς, και να αξιοποιήσε­ι την ευρωπαϊκή μόχλευση προς πλοήγηση της Τουρκίας σε καλύτερη γειτονία με την ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο αυταρχικός Ερντογάν υπήρξε μείζων χορηγός της ελληνικής δημόσιας διπλωματία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece