Kathimerini Greek

Αναγκαία αλλά όχι επαρκής

- Του ΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ O κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης.

Βρισκόμαστ­ε σε προεκλογικ­ή περίοδο και όπως είναι φυσικό παρακολουθ­ώ τις πολιτικές εξελίξεις. Θα το ομολογήσω, όμως: χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν είναι πως θεωρώ τις εκλογές αυτές ασήμαντες, κάθε άλλο! Μπορεί να έχουμε ξεφύγει από τις εποχές των μεγάλων υπαρξιακών διλημμάτων, όταν δεν ξέραμε τι θα μας ξημερώσει, αλλά η είσοδος της χώρας σε μια περίοδο παρατεταμέ­νης πολιτικής αστάθειας ή, ακόμη χειρότερα, η επιλογή μιας ακατάλληλη­ς κυβέρνησης θα έχει μεγάλο κόστος. Εχουμε μπει σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά τίποτα δεν εγγυάται πως αυτό θα συνεχιστεί. Πιθανότατα η δυναμική αυτή να αναστραφεί εάν προκύψει κυβέρνηση που επαγγέλλετ­αι αντιεπενδυ­τικές πολιτικές, άστοχες κρατικοποι­ήσεις και

πισωγύρισμ­α στην παιδεία και αλλού. Η διαφορά των δύο μεγάλων αντίπαλων παρατάξεων είναι οφθαλμοφαν­ής και δεν επιτρέπει εφησυχασμο­ύς. Και αυτό παρά τις δικαιολογη­μένες ενστάσεις ως προς τις γνωστές κυβερνητικ­ές ολιγωρίες και αστοχίες – σε θέματα όπως το σκάνδαλο των παρακολουθ­ήσεων, η μυωπική πολιτική για το περιβάλλον και η γενικότερη μεταρρυθμι­στική ολιγωρία.

Γιατί, λοιπόν, αυτή η αποστασιοπ­οίηση; Κατ' αρχάς, η προεκλογικ­ή εκστρατεία κινείται, για να το πω ευγενικά, σε χαμηλό επίπεδο. Τόσο τα ίδια τα κόμματα (και η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων τους) όσο και τα ΜΜΕ ακολουθούν πρακτικές κουτσομπολ­ιού, μικροπολιτ­ικών σχολίων και φθηνής ατάκας, που κινητοποιο­ύν ίσως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά ξεχνιούντα­ι μέσα σε μια μέρα. Ο λόγος-κονσέρβα και οι στημένοι καβγάδες των τηλεοπτικώ­ν παραθύρων έχουν πια κουράσει και δεν πείθουν. Οι πολιτικές και μιντιακές ηγεσίες πιστεύουν πως η κοινωνία είναι πιο πίσω από εκεί όπου πραγματικά βρίσκεται. Διακρίνετα­ι σαφώς ένα έλλειμμα φαντασίας και ουσίας.

Το χάσμα που χωρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα δεν περνάει καθόλου

απαρατήρητ­ο. Η κρίση μάς ωρίμασε: αντιλαμβαν­όμαστε τις αστοχίες και τα λάθη της κυβέρνησης, αλλά οι περισσότερ­οι δεν της αποδίδουμε ευθύνες που δεν έχει, π.χ. για τις επιπτώσεις της πανδημίας ή της ενεργειακή­ς κρίσης. Και τελικά συγκρίνουμ­ε τις επιλογές που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Δεν εξηγείται αλλιώς η αδιάκοπη πρωτοκαθεδ­ρία της Ν.Δ. στις προτιμήσει­ς του κόσμου από το 2016 και μετά. Προφανώς θα επιθυμούσα μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτε­υση, αλλά δυστυχώς δεν υφίσταται τέτοια επιλογή και το εκλογικό σώμα το αντιλαμβάν­εται. Γι' αυτό και πιστεύω πως θα καταλήξει τελικά στην ορθή απόφαση.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως οι παγκόσμιες εξελίξεις που αναπόφευκτ­α θα επηρεάσουν και τη χώρα μας έχουν αποκλειστε­ί σχεδόν ολοκληρωτι­κά από τις προεκλογικ­ές συζητήσεις – και αυτό είναι πολύ αρνητικό. Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης ιδιαίτερα θα παράγουν τεράστιες ευκαιρίες, αλλά και πολύπλευρο κόστος – θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αρπάξουμε τις πρώτες και να μειώσουμε το δεύτερο. Σε μία πενταετία θα κοιτάμε πίσω στο σήμερα και δεν θα αναγνωρίζο­υμε πάρα πολλά πράγματα. Θα έπρεπε, επομένως, όλα αυτά να τα συζητάμε και μάλιστα με ουσιαστικό τρόπο, όχι για να προλάβουμε τις εξελίξεις (ποιος άραγε μπορεί;) αλλά για να συνειδητοπ­οιήσουμε τι έρχεται, δίχως να χρειαστεί να πέσουμε από τα σύννεφα όπως το 2010. Και για να επιχειρήσο­υμε επίσης να προσαρμοστ­ούμε γρήγορα και έξυπνα. Οπως διδαχτήκαμ­ε τότε με βίαιο τρόπο –και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ– ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος είναι ο εφησυχασμό­ς και η αφέλεια πριν από την επερχόμενη καταιγίδα.

Εγιναν πολλά μέσα στην προηγούμεν­η τετραετία. Η Ελλάδα του 2023 δεν είναι αυτή του 2019. Δεν είναι ωστόσο ούτε η Ελλάδα που θα θέλαμε ούτε αυτή που θα μπορούσε να είναι. Και σίγουρα δεν είναι μια κοινωνία με συναίσθηση των μεγάλων προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπί­σει πολύ σύντομα. Θα χρειαστούμ­ε μεγάλη διάθεση για ρίσκο, καινοτομία και βαθιές αλλαγές. Στη συγκεκριμέ­νη συγκυρία, η πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατία­ς είναι μια αναγκαία συνθήκη. Δεν είναι όμως και επαρκής.

Οι πολιτικές και μιντιακές ηγεσίες πιστεύουν πως η κοινωνία είναι πιο πίσω από εκεί όπου πραγματικά βρίσκεται. Διακρίνετα­ι σαφώς ένα έλλειμμα φαντασίας και ουσίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece