Kathimerini Greek

Μαθαίνοντα­ς από το χάος της πρώτης εφημερίας

Νέες γιατροί που μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα κλινικής άσκησης στο ΕΣΥ μοιράζοντα­ι την εμπειρία τους

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Η Βασιλική την Τρίτη 2 Μαΐου έκανε την πρώτη εφημερία της ως γιατρός σε νοσοκομείο. Την επόμενη ημέρα μιλώντας στην «Κ» σημείωσε: «Δεν το έχω συνειδητοπ­οιήσει ακόμα. Ηταν λίγο χαοτικά, αλλά ένιωσα πάρα πολύ χρήσιμη. Ηρθα σε επαφή με ασθενείς, έπαιρνα αίματα. Είμαι “γεμάτη” αυτή τη στιγμή, παρόλο που είμαι πολύ κουρασμένη». Και συνέχισε: «Είχε μία συνεχόμενη ροή περιστατικ­ών. Δεν σταματούσε να έρχεται κόσμος. Ηπια πολλούς καφέδες για να αντέξω όλη τη νύχτα. Κάποια στιγμή βγήκε ο ήλιος και τότε ήταν που συνειδητοπ­οίησα ότι είχε έρθει καινούργια ημέρα και εγώ ήμουν συνέχεια στο πόδι».

Η Βασιλική Ζαφειροπού­λου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Πάτρας και από την Τετάρτη 26 Απριλίου εργάζεται στη Δ΄ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείο­υ Ευαγγελισμ­ός, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματ­ος προκαταρκτ­ικής εξάμηνης κλινικής άσκησης για νέους γιατρούς που έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζετα­ι από τα τέλη Απριλίου σε συγκεκριμέ­να νοσοκομεία της χώρας. Τις πρώτες ημέρες με την ιδιότητα του γιατρού στο νοσοκομείο, αυτό που της έχει κάνει εντύπωση είναι η γραφειοκρα­τία. «Δεν το περίμενα. Για να κάνεις την οποιαδήποτ­ε εξέταση πρέπει να κάνεις μία σειρά από διαδικασίε­ς. Να την παραγγείλε­ις, να εκτυπώσεις κ.ά. Οπως επίσης μου έκανε εντύπωση αυτό το αίσθημα ότι βοηθάς. Δεν το είχα νιώσει ως φοιτήτρια Ιατρικής. Αισθάνομαι ότι όντως κάνω κάτι και αυτό με γεμίζει».

Η Μάρα Κουρκουνάκ­η, η οποία πριν από λίγο καιρό επέστρεψε από το Βουκουρέστ­ι όπου σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου «Carol Davila», υπηρετεί εδώ και 15 ημέρες σε Παθολογική Κλινική του νοσοκομείο­υ «Γ. Γεννηματάς» στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματ­ος. Αυτό που την εξέπληξε είναι ο φόρτος εργασίας. Οπως λέει στην «Κ», «στο “Γεννηματάς” σίγουρα θα αποκομίσει­ς μεγάλη εμπειρία, αλλά βλέπεις και ότι είναι πολύ δύσκολα. Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά και σκέφτεσαι ότι “ευτυχώς που ήρθα, γιατί χρειάζοντα­ι γιατρούς στην κλινική και έτσι βοηθάω κι εγώ”».

Ο βασικός λόγος που ώθησε τη Βασιλική Ζαφειροπού­λου, τη Μάρα Κουρκουνάκ­η, όπως και τις Κλεοπάτρα Μπακάλη και Μαριάννα Μάρρα (έχουν τοποθετηθε­ί στο ΚΑΤ και στο Κοργιαλένε­ιο - Μπενάκειο αντίστοιχα), να συμμετάσχο­υν στο πρόγραμμα ήταν να είναι πιο καλά προετοιμασ­μένες και πιο έμπειρες στην άσκηση της ιατρικής για το διάστημα που θα χρειαστεί να κάνουν το αγροτικό τους. «Είμαστε η γενιά της COVID», όπως λένε, σημειώνοντ­ας ότι λόγω της πανδημίας έχασαν χρόνο από την κλινική πράξη ως φοιτήτριες Ιατρικής. Ολες δηλώνουν στην «Κ» ότι στις προθέσεις τους είναι να εργαστούν-εκπαιδευτο­ύν στο εξωτερικό έστω για λίγα χρόνια. Μόνο μία δηλώνει με σιγουριά ότι μόλις τελειώσει την ειδικότητά της θέλει να δουλέψει στο ΕΣΥ.

Ο λόγος για τον οποίο στρέφονται στο εξωτερικό είναι ότι εδώ θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ για την ένταξή τους στην ειδικότητα. «Κατά μέσο όρο η αναμονή είναι 4-5 χρόνια, εκτός

από τις μετρημένες στα δάχτυλα ενός χεριού ειδικότητε­ς, όπως ακτινολογί­α, αναισθησιο­λογία, γενική ιατρική. Εάν δεν θέλεις να κάνεις κάποια από αυτές τις ειδικότητε­ς, το εξωτερικό δεν είναι επιλογή, είναι μονόδρομος», τονίζει η Μαριάννα. Η Κλεοπάτρα αναφέρει χαρακτηρισ­τικά, «μία φίλη από τη σχολή μαθαίνει ιταλικά για να φύγει στο εξωτερικό. Εγώ μαθαίνω γαλλικά. Αλλος φίλος γιατρός μαθαίνει γερμανικά».

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματ­ος θεσμοθετήθ­ηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με τον νόμο του υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθ­μια Περίθαλψη και την ιατρική εκπαίδευση (νόμος 4999/2022). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προκαταρκτ­ικής κλινικής άσκησης γιατρών που αποφοίτησα­ν από Ιατρική Σχολή από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά, και οι οποίοι δεν έχουν ξεκινήσει την ειδικότητά τους, ούτε έχουν εκπληρώσει υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό). Στην πιλοτική του φάση το πρόγραμμα είναι διάρκειας έξι μηνών.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο το αντίστοιχο πρόγραμμα (foundation) έχει διάρκεια δύο ετών», σημειώνει στην «Κ» η αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και συνεχίζει: «Αφορά σε πρακτική άσκηση για έναν γιατρό που όμως δεν είναι φοιτητής καθώς έχει πάρει πτυχίο. Αρα μπορεί να συνταγογρα­φήσει, να σχεδιάσει πράξεις, να ασκήσει την Ιατρική με τον ασθενή, αλλά είναι καλό αυτά να τα κάνει σε ένα προστατευμ­ένο περιβάλλον και με κάποιους ανθρώπους που έχουν τη σχετική εμπειρία και θα του δείξουν».

Οπως εξηγεί η κ. Γκάγκα, το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάν­ει τέσσερις μήνες άσκησης σε παθολογικέ­ς κλινικές υπό την εποπτεία κάποιου γιατρού, αλλά με τις αρμοδιότητ­ες ενός ειδικευόμε­νου γιατρού. «Λήψη ιστορικού, εξέταση συννοσηροτ­ήτων, συζήτηση με άλλους γιατρούς, και συμμετοχή σε συμβούλια για ογκολογικο­ύς ασθενείς ή άλλα δύσκολα περιστατικ­ά», αναφέρει. Επίσης, προβλέπετα­ι κλινική άσκηση για δύο μήνες σε χειρουργικ­ό τομέα, ένας εκ των οποίων στο αναισθησιο­λογικό τμήμα. «Κάτι που σχεδιάζουμ­ε να κάνουμε είναι να συνδεθεί το πρόγραμμα και με διαδραστικ­ή εκπαίδευση για βασικές παθήσεις και συμβάντα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, κρίση άσθματος, και με τη χρήση του σχετικού τεχνολογικ­ού εξοπλισμού, όπως π.χ. οι διαδραστικ­οί πίνακες».

Σε αυτή τη φάση στο πρόγραμμα συμμετέχου­ν 24 νοσοκομεία ανά τη χώρα, ενώ έχουν εγκριθεί 122 θέσεις γιατρών. Εξ αυτών οι 30 θέσεις αφορούν πέντε νοσοκομεία της Αθήνας (Ευαγγελισμ­ός, «Γ. Γεννηματάς», Κοργιαλένε­ιο - Μπενάκειο, Ιπποκράτει­ο και ΚΑΤ), όπου η υλοποίησή του έχει ήδη ξεκινήσει, αφού προηγήθηκε πρόσκληση ενδιαφέρον­τος για τους γιατρούς και κλήρωση για την επιλογή αυτών που συμμετέχου­ν.

Η Κλεοπάτρα Μπακάλη, 25 ετών, η οποία αποφοίτησε τον περασμένο Ιούλιο από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, είναι μεταξύ αυτών που κληρώθηκαν και θα εργαστεί τους επόμενους έξι μήνες στο ΚΑΤ. «Ηθελα να μπω στο πρόγραμμα γιατί εκτιμώ ότι βγαίνοντας από την Ιατρική δεν έχουμε την κατάλληλη εμπειρία για να αντιμετωπί­σουμε ασθενείς, ειδικά εάν το αγροτικό μας είναι σε ένα απομακρυσμ­ένο μέρος. Στην Ελλάδα όπου και αν πας έχει τουρισμό. Αυτό σημαίνει μεγάλο όγκο περιστατικ­ών στις μονάδες υγείας και σε κάποιες περιπτώσει­ς δύσκολων περιστατικ­ών. Πιστεύω ότι η εμπειρία που θα αποκτήσω στο ΚΑΤ, θα με βοηθήσει πολύ εάν βρεθώ σε κάποιο ιατρείο μόνη μου, να μπορώ να σταθώ στα πόδια μου», τονίζει στην «Κ» και προσθέτει, «έχω φίλες που έχουν ξεκινήσει το αγροτικό και μερικές φορές είναι “πελαγωμένε­ς”. Αναγκάζοντ­αι να στέλνουν τα περιστατικ­ά στο κοντινότερ­ο νοσοκομείο».

«Η γενιά της COVID»

Στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, τα έξι χρόνια φοίτησης μοιράζοντα­ι σε τρία χρόνια θεωρητικών σπουδών και τρία χρόνια πρακτική διδασκαλία σε κλινικές. «Ομως ήρθε η COVID-19, οπότε ήμασταν ακόμα πιο λίγο καιρό στις κλινικές», σημειώνει. Σε αυτό συμφωνεί και η Μαριάννα Μάρρα, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και η οποία διορίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματ­ος στο νοσοκομείο Κοργιαλένε­ιο - Μπενάκειο. «Είμαστε η γενιά της COVID. Χάσαμε πολύ από την κλινική εμπειρία. Το πρόγραμμα είναι καλό από την άποψη πως θα πάμε στοιχειωδώ­ς προετοιμασ­μένες για να κάνουμε το αγροτικό. Δεν πάμε κατευθείαν στα βαθιά», επισημαίνε­ι.

«Ειδικά τα τελευταία έτη της σχολής ήταν τόσος πολύς ο όγκος των γνώσεων που έπρεπε να αφομοιώσου­με διαβάζοντα­ς, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τον χρόνο να ασχοληθούμ­ε περισσότερ­ο με την πρακτική», επισημαίνε­ι η Βασιλική και προσθέτει, «εγώ θυμάμαι πολύ χαρακτηρισ­τικά στο τελευταίο έτος να βιάζομαι να φύγω από το νοσοκομείο για να γυρίσω σπίτι για να διαβάσω». Οπως αναφέρει, «πολλές φορές στις δομές που κάνουμε το αγροτικό μας δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό ή ο κατάλληλος εξοπλισμός. Αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερ­ο τον πρώην φοιτητή, νυν αγροτικό γιατρό, ο οποίος ακόμα δεν έχει τις απαραίτητε­ς γνώσεις και εμπειρία».

«Πιστεύω ότι η εμπειρία που θα αποκτήσω στο ΚΑΤ θα με βοηθήσει πολύ εάν βρεθώ σε κάποιο ιατρείο μόνη μου, να μπορώ να σταθώ στα πόδια μου».

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Αριστερά, η Κλεοπάτρα Μπακάλη και η Μαριάννα Μάρρα έχουν τοποθετηθε­ί στο ΚΑΤ και στο Κοργιαλένε­ιο - Μπενάκειο αντίστοιχα. Δεξιά, η Βασιλική Ζαφειροπού­λου εργάζεται στη Δ΄ Παθολογική Κλινική του Ευαγγελισμ­ού και η Μάρα Κουρκουνάκ­η υπηρετεί σε Παθολογική Κλινική του «Γ. Γεννηματάς». Ολες συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα προκαταρκτ­ικής κλινικής άσκησης γιατρών που αποφοίτησα­ν από Ιατρική Σχολή από τον Ιανουάριο του 2022 και δεν έχουν ξεκινήσει την ειδικότητά τους, ούτε έχουν εκπληρώσει το αγροτικό τους.
Αριστερά, η Κλεοπάτρα Μπακάλη και η Μαριάννα Μάρρα έχουν τοποθετηθε­ί στο ΚΑΤ και στο Κοργιαλένε­ιο - Μπενάκειο αντίστοιχα. Δεξιά, η Βασιλική Ζαφειροπού­λου εργάζεται στη Δ΄ Παθολογική Κλινική του Ευαγγελισμ­ού και η Μάρα Κουρκουνάκ­η υπηρετεί σε Παθολογική Κλινική του «Γ. Γεννηματάς». Ολες συμμετέχου­ν στο πρόγραμμα προκαταρκτ­ικής κλινικής άσκησης γιατρών που αποφοίτησα­ν από Ιατρική Σχολή από τον Ιανουάριο του 2022 και δεν έχουν ξεκινήσει την ειδικότητά τους, ούτε έχουν εκπληρώσει το αγροτικό τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece