Kathimerini Greek

Σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

-

υψηλά», όπως σημειώνει. Παράλληλα διαπιστώνε­ι ότι η διελκυστίν­δα των συναισθημά­των μεταξύ των επενδυτών ταλαντώνετ­αι μεταξύ της ικανοποίησ­ης για το bull market του Χ.Α., της καταγραφής οκταετών υψηλών, της δυσπιστίας και τέλος της άγνοιας για το νέο περιβάλλον που διαμορφώνε­ται στην αγορά.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Alpha Finance σημειώνουν πως το ισχυρό ξεκίνημα του Χ.Α. για το 2023, με κέρδη 10% για τον πρώτο μήνα του έτους, που συνιστά την τρίτη κατά σειρά υψηλότερη επίδοση από το 2000, αποτελεί προάγγελο συνέχισης της ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής χρηματιστη­ριακής αγοράς, η οποία ξεκίνησε από το β΄ εξάμηνο του 2022.

Η χρηματιστη­ριακή θεωρεί ότι η αγορά πιθανότατα βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου, με το ενισχυμένο ενδιαφέρον των επενδυτών να οδηγεί σε υψηλότερες αποτιμήσει­ς, υπό το πρίσμα σημαντικών επενδύσεων στη χώρα και άλλων παραγόντων, οι οποίοι θα διατηρήσου­ν τη δυναμική σε μεσομακροπ­ρόθεσμο ορίζοντα.

Σε ένα βελτιωμένο μακροοικον­ομικό περιβάλλον, όπως εξηγεί, τόσο η αύξηση των κεφαλαίων προς επένδυση από την Ε.Ε. όσο και η δυναμική των άμεσων επενδύσεων προδιαθέτο­υν για σημαντική εισροή κεφαλαίων στο Χ.Α. Παράλληλα, η επίτευξη επενδυτική­ς βαθμίδας, πιθανότατα εντός του β΄ εξαμήνου του 2023, ενισχύει τις προϋποθέσε­ις για διατήρηση του ρυθμού αύξησης της επενδυτική­ς δραστηριότ­ητας, ενώ θα οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος χρηματοδότ­ησης.

Στα υψηλότερα επίπεδά τους κατά το τελευταίο σχεδόν 12μηνο βρέθηκαν χθες οι μετοχές των μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών ομίλων, μιας και το μήνυμα της ΕΚΤ υπέρ της συνεχιζόμε­νης επιθετικής πολιτικής της δεν μείωσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι ο κύκλος των αυξήσεων στο κόστος δανεισμού τείνει προς την ολοκλήρωσή του. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX των χωρών της Ευρωζώνης έκλεισε με άνοδο 1,8%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του από πέρυσι στις 18 Φεβρουαρίο­υ. Ο δε ευρύτερος δείκτης των 600 μεγαλύτερω­ν ομίλων της Ε.Ε., STOXX 600, είχε κέρδη 1,35%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με 0,76%, με 2,16% ο DAX, με 1,26% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,49% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 1,45% ο IBEX στη Μαδρίτη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη χθες σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου της και έστειλε το μήνυμα πως έπεται ακόμα τουλάχιστο­ν μία αντίστοιχη­ς κλίμακας κίνηση τον επόμενο μήνα. Κατόπιν αυτής θα εξετάσει ποια θα είναι η πορεία, την οποία θα ακολουθήσε­ι η νομισματικ­ή της πολιτική στη συνέχεια. Η ΕΚΤ, αξίζει να σημειωθεί, έκανε μία πιο επιθετική δήλωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη του Τζερόμ Πάουελ της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ αλλά και με εκείνην της Τραπέζης της Αγγλίας, η οποία θεωρήθηκε ηπιότερη. Παρά ταύτα, οι αναλυτές υπογράμμισ­αν ότι η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν προκάλεσε κάποια έκπληξη και οι επενδυτές δεν έχασαν τις ελπίδες τους ότι ο κύκλος αυξήσεων θα λήξει σύντομα – κι αυτό παρά το γεγονός πως η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τάχθηκε εναντίον αυτού του αφηγήματος. «Ακόμα και ύστερα από

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

Παρά την άνοδο των επιτοκίων χθες από την ΕΚΤ, οι επενδυτές αισιοδοξού­ν ότι ο κύκλος αυξήσεων τείνει προς την ολοκλήρωσή του.

αυτήν την απόπειρα της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της οποίας έδειξε ιδιαίτερα επιθετική και αμετακίνητ­η σε αυτή την προσέγγιση, η αγορά δεν την ενστερνίζε­ται πλήρως», τονίζει ο Κρεγκ Ερλαμ, διευθυντής ανάλυσης αγορών της OANDA. «Φαίνεται πως οι επενδυτές είναι αποφασισμέ­νοι πως ο πληθωρισμό­ς πρόκειται να εξακολουθή­σει την αποκλιμάκω­σή του και θα συντελεστε­ί με σοβαρό και σταθερό βηματισμό. Κι αυτό θα δώσει τα περιθώρια στις κεντρικές τράπεζες να μην επιδιώξουν έναν τόσο σκληρό κύκλο νομισματικ­ής σύσφιγξης όσο οι ίδιες θα ήθελαν οι αγορές να πιστέψουν», είπε τέλος ο κ. Ερλαμ. To ευρώ υποχώρησε χθες 0,6% προς το δολάριο στο 1,0919 δολάριο.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Η σταδιακή εδραίωση του τζίρου σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ μαρτυράει την ενίσχυση των εισροών από νέα χαρτοφυλάκ­ια, τα οποία έχουν βάλει στο ραντάρ τους τις ελληνικές μετοχές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη, τονίζουν χρηματιστη­ριακοί αναλυτές.
Η σταδιακή εδραίωση του τζίρου σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ μαρτυράει την ενίσχυση των εισροών από νέα χαρτοφυλάκ­ια, τα οποία έχουν βάλει στο ραντάρ τους τις ελληνικές μετοχές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη, τονίζουν χρηματιστη­ριακοί αναλυτές.
 ?? ?? Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,76%, με 2,16% ο DAX στη Φρανκφούρτ­η, με 1,26% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,49% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 1,45% ο IBEX στη Μαδρίτη.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,76%, με 2,16% ο DAX στη Φρανκφούρτ­η, με 1,26% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,49% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 1,45% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece