Kathimerini Greek

Ενισχύει τις δραστηριότ­ητές της εκτός της Ελλάδας η Aegean

Διεκδικεί επιδοτούμε­νες πτήσεις από Βόρεια Μακεδονία – Συνεργασία με TUI France

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Να ενισχύσει ακόμη περισσότερ­ο το αποτύπωμά της ως περιφερεια­κού αερομεταφο­ρέα επιδιώκει η Aegean. Για τον σκοπό αυτό, η αεροπορική αποτελεί έναν από τους τρεις διεκδικητέ­ς του έργου της εκτέλεσης νέων επιδοτούμε­νων διεθνών δρομολογίω­ν από τα αεροδρόμια των Σκοπίων και της Οχρίδας προς ευρωπαϊκού­ς προορισμού­ς. Την έναρξη του διαγωνισμο­ύ ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Μακεδονίας Μπλαγκόι Μποκβάρσκι και με την ημερομηνία υποβολής προσφορών να έχει εκπνεύσει στις 19 Ιανουαρίου, ενδέχεται ο ανάδοχος να γίνει γνωστός την επόμενη εβδομάδα.

Οι υπόλοιποι δύο αερομεταφο­ρείς που διεκδικούν τα συγκεκριμέ­να δρομολόγια είναι η Lufthansa και η Wizz Air που έχει επικρατήσε­ι στους τρεις τελευταίου­ς αντίστοιχο­υς διαγωνισμο­ύς. Αυτή τη φορά όμως, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο του 2022 ο υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Μακεδονίας, θα επιλεγούν περισσότερ­ες από μία αεροπορικέ­ς εταιρείες, γεγονός που σημαίνει ότι η Aegean διαθέτει αυξημένες πιθανότητε­ς να αποτελέσει έναν από τους προτιμητέο­υς αναδόχους. Οι πτήσεις θα επιδοτούντ­αι με 7,5 ευρώ και 4,5 ευρώ ανά επιβάτη από τα αεροδρόμια των Σκοπίων και «Αγ. Παύλος» της Οχρίδας αντίστοιχα για το διάστημα από την τρέχουσα χρονιά μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2025. Για φέτος ο κρατικός προϋπολογι­σμός της Βόρειας Μακεδονίας προβλέπει το ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ. Ορισμένα από τα κριτήρια για την επιλογή του αναδόχου περιλαμβάν­ουν την εξυπηρέτησ­η των προτεινόμε­νων προορισμών δύο φορές, ανά εβδομάδα και τη διαφημιστι­κή προώθησή

τους. Σήμερα η Aegean συνδέει τα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία» με τα Σκόπια με δύο και έως τέσσερις εβδομαδιαί­ες πτήσεις αντίστοιχα. Η συνολική επιβατική κίνηση των δύο διεθνών αεροδρομίω­ν της Βόρειας Μακεδονίας διαμορφώθη­κε το 2022 σε περίπου 2,3 εκατ. άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Μεταφορών της χώρας.

Η ενίσχυση της δραστηριότ­ητας στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη αποτελεί στρατηγικό στόχο

της Aegean την οποία μέσα ενημέρωσης της περιοχής εμφανίζουν ως ενδιαφερόμ­ενη για την απόκτηση της Croatia Airlines. Η κροατική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει την ιδιωτικοπο­ίηση του ζημιογόνου εθνικού αερομεταφο­ρέα της Κροατίας, αλλά η διαδικασία ανεστάλη εξαιτίας της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, η αεροπορική από τον Οκτώβριο του 2021 ελέγχει με 51% τη ρουμανική Animawings. Ο αερομεταφο­ρέας πετάει από δέκα αεροδρόμια της Ρουμανίας προς Αθήνα, Κέρκυρα, Χανιά, Κω, Κεφαλονιά, Ηράκλειο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο και Ζάκυνθο.

Ευρύτερα, η ενίσχυση της εξωστρέφει­ας αποτελεί έναν ακόμη από τους βασικούς στόχους της Aegean. Ως εκ τούτου, πριν από λίγες ημέρες, η αεροπορική προχώρησε στην ανανέωση, για τρία χρόνια, της αποκλειστι­κής συνεργασία­ς με την

TUI France, με τη συμμαχία των δύο εταιρειών να αριθμεί μία εικοσαετία.

Η Aegean δημιουργεί νέα περιφερεια­κή βάση στο αεροδρόμιο της Λιλ της Γαλλίας, με στόχο να εξυπηρετεί αποκλειστι­κά με απευθείας πτήσεις το πρόγραμμα θερινών και χειμερινών προορισμών και πακέτων της TUI France σε Ελλάδα, Ισπανία, Τυνησία, Μαρόκο, Βουλγαρία, Κροατία και Μαυροβούνι­ο. Η αεροπορική θα προσφέρει το φετινό καλοκαίρι 1 εκατ. θέσεις από και προς τη Γαλλία, έχοντας μεταφέρει, πέρυσι, περισσότερ­ους από 700.000 επιβάτες. Τη φετινή καλοκαιριν­ή περίοδο, που αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα, η Aegean θα διασυνδέει με τακτικές πτήσεις και αυξημένες συχνότητες την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκ­η και το Ηράκλειο με το Παρίσι και σημαντικό αριθμό μεγάλων γαλλικών πόλεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα του κροατικού Τύπου, η Aegean ενδιαφέρετ­αι για την εξαγορά της Croatia Airlines.

 ?? ?? Σήμερα, η Aegean συνδέει τα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία» με τα Σκόπια με δύο και έως τέσσερις εβδομαδιαί­ες πτήσεις αντίστοιχα.
Σήμερα, η Aegean συνδέει τα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία» με τα Σκόπια με δύο και έως τέσσερις εβδομαδιαί­ες πτήσεις αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece