Kathimerini Greek

Η ντροπή της πολιτικής τάξης

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου

Το βράδυ του Σαββάτου 7 ∆εκεµβρίου 2008, όταν η Αθήνα είχε ήδη αρχίσει να καίγεται από κουκουλοφό­ρους, ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδη­ς (Ν.∆.) εφωράθη να διασκεδάζε­ι σε πολιτιστικ­ό ίδρυµα, κοινώς µπουζουκτσ­ίδικο. Στην αισθητική ένδεια που προδίδει η στάση του ανδρός, ας προσθέσουµ­ε και την πολιτική ανικανότητ­α ενός υπουργού να αντιληφθεί τη σηµασία του γεγονότος που αφορούσε το τµήµα του πληθυσµού που ενέπιπτε στα πλαίσια των αρµοδιοτήτ­ων του. Eνα χρόνο πριν, όταν καιγόταν η Πελοπόννησ­ος και κινδύνευε η Αρχαία Ολυµπία, είδαµε τον τότε γ.γ. του ΥΠΠΟ Χρήστο Ζαχόπουλο (Ν.∆.) να απολαµβάνε­ι σουβλάκια, χοιρινά αν δεν κάνω λάθος. Ο άνθρωπος είχε ήσυχη τη συνείδησή του προφανώς και η ήσυχη συνείδηση ανοίγει την όρεξη. ∆έκα χρόνια µετά, το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018 ο τότε πρωθυπουργ­ός κ. Τσίπρας βρισκόταν εκτός Ελλάδος όταν τον πληροφόρησ­αν, όπως τον πληροφόρησ­αν, για την τραγωδία στο Μάτι και την ύπαρξη των πρώτων νεκρών. Επέστρεψε εσπευσµένω­ς στην Αθήνα όχι για να διορθώσει τα λάθη και να αποτρέψει την επέκταση της τραγωδίας, αλλά για να οργανώσει µια συνέντευξη Τύπου, όπου, µε τους επιτελείς του, προσπάθησε να παραπλανήσ­ει την κοινή γνώµη. Ο κοινός παρονοµαστ­ής σε όλες αυτές τις υποθέσεις είναι ότι η πολιτική ηγεσία απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεω­ν, µε τα γνωστά καταστροφι­κά αποτελέσµα­τα.

δύο νέοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια µιας άσκησης απαραίτητη­ς για την ασφάλειά µας, την ελευθερία µας. Ο Ευστάθιος Τσιτλακίδη­ς και ο Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικ­ας, 31 και 29 ετών αντιστοίχω­ς. Το πένθος συνδυάζετα­ι µε την ενοχή που όλοι οφείλουµε να αισθανόµασ­τε απέναντί τους. Ενοχή για τον τρόπο που η πολιτεία, κοινώς όλοι µας, αντιµετωπί­ζει τους ιπταµένους. Η αναντιστοι­χία της αµοιβής τους µε το έργο τους είναι ακόµη µία απόδειξη της αναξιοκρατ­ίας που καθηλώνει στη µετριότητα της κοινωνίας µας. Θα περίµενε κανείς ότι επιτέλους η δηµοκρατία µας έχει ωριµάσει αρκετά ώστε να ξέρει να ανταµείβει όσους την υπερασπίζο­νται µε κίνδυνο της ζωής τους. Η κ. Καραµανλή, βουλευτής της Ν.∆., έδειξε φωτογραφία του κ. Τσίπρα να προσέρχετα­ι σε θεατρική παράσταση. Σιγά τα ωά. Ο κ. Βαρεµένος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, άρπαξε τη φωτογραφία από τα χέρια της. Σεξιστής ή απλώς αγενής; Ο σεξισµός είναι µια πιο εκλεπτυσµέ­νη έκφραση της κοινής αγένειας.

για το αν ο Τσίπρας έπρεπε να πάει στο θέατρο την ηµέρα εκείνη. Αδιάφορο. Αν θέλει η πολιτική τάξη να µην αποδεικνύε­ται µονίµως κατώτερη των περιστάσεω­ν ας ασχοληθεί µαζί τους όσο είναι εν ζωή και όχι µόνον όταν τους πενθούµε.

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr της εξωκοινοβο­υλευτικής (όπως λέγεται κατ’ ευφηµισµόν η αντικοινοβ­ουλευτική) Αριστεράς. Τα λένε όλα αυτά επειδή τους στοιχειώνε­ι ακόµη η µνήµη της εποχής που όντως υπήρχε κίνδυνος – που οι πρακτικές αυτές απευθύνοντ­αν σε ένα παλλόµενο, όχι σε ένα άδειο πεζοδρόµιο.

Το Αντιμνημόν­ιο-χωρίς-μνημόνιο δεν έχει πια εµπρηστική δύναµη. ∆εν έχει ούτε την φρεσκάδα, ούτε τα ερείσµατα για να οδηγήσει τις εξελίξεις. Αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι η προεκλογικ­ή του υποτροπή είναι χωρίς συνέπειες.

Οι συνέπειες είναι το στένεµα του εκλογικού ορίζοντα σε µια ψυχαναγκασ­τική επιλογή: Σε κάθε θεσµική ανορθογραφ­ία της πλειοψηφία­ς, η αντιπολίτε­υση έχει κάτι πιο βαρύ και τυχοδιωκτι­κό να αντιτάξει. Σε κάθε παροχή, είναι πάντα έτοιµη να υπερθεµατί­σει, σπρώχνοντα­ς περισσότερ­ες µάρκες στην προεκλογικ­ή τσόχα. Κάθε τοξική εκπυρσοκρό­τηση της Ν.∆. µπορεί να την ανταγωνιστ­εί και να την υπερβεί µε έναν δικό της βαρεµένο. Αυτό δεν είναι βέβαια σχέδιο εµπρησµού. Είναι σπιράλ ευτελισµού. Οχι σκόπιµη δολιοφθορά. Αλλά φθορά κατά τύχη.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece