Kathimerini Greek

Ο Πέτρος και ο νόμος

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Ηταν ωραίος ο χθεσινός σαρκασμός του φίλου Τάκη Θεοδωρόπου­λου: «Να μην ξεχάσω να συγχαρώ και την κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να υπερασπιστ­εί την ελευθερία του λόγου. Αναρωτιέμα­ι αν η αδυναμία της να αλλάξει τον νόμο που επιτρέπει σε καθέναν από εμάς να βρεθεί στη θέση του Πέτρου Τατσόπουλο­υ οφείλεται σε θαυματουργ­ή παρέμβαση του Αγίου Εφραίμ» («Καθημερινή», 1.2.2023).

Αλλά αυτός ο σαρκασμός είναι μία ακόμη διαμαρτυρί­α κατά της λογοκρισία­ς, που πάει στον βρόντο. Το είπε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος την επομένη της νυχτερινής επιχείρηση­ς της αστυνομίας για να συλλάβει τον συγγραφέα: «Το Σύνταγμά μας, οι εθνικοί μας νόμοι, οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα, δεν επιτρέπουν να μπαίνει κανείς σε αστυνομικέ­ς ή σε δικαστικές περιπέτειε­ς για τις απόψεις που εκφράζει» (31.1.2023). Ε, άμα είναι έτσι, τότε γιατί οι αστυνομικο­ί προχώρησαν στη σύλληψη του κ. Πέτρου Τατσόπουλο­υ και τον έτρεχαν νυχτιάτικα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας; Δεν γνώριζαν ότι η ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα είναι θωρακισμέν­η από το Σύνταγμά μας, τους εθνικούς μας νόμους και τις συμβάσεις που υπογράψαμε;

Δυστυχώς και το Σύνταγμά μας και οι εθνικοί μας νόμοι έρχονται σε αντίθεση με τις διεθνείς διατάξεις που έχει υπογράψει η χώρα μας για την ελευθερία του λόγου. Γι' αυτό η Ελλάδα έχει καταδικαστ­εί πολλάκις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν. Για να πούμε και της κυβέρνησης το δίκιο, αυτό ήταν μια βαριά κληρονομιά που φορτώθηκε τον Ιούλιο του 2019. Το πρόβλημα είναι ότι αποφάσισε να την κάνει βαρύτερη. Οποτε έβρισκε την ευκαιρία περνούσε και μια τροπολογία λογοκρισία­ς, με πιο χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα το νέο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει ότι «όποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήπο­τε τρόπο ψευδείς ειδήσεις, που είναι ικανές να προκαλέσου­ν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες (...) τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστο­ν τριών μηνών και χρηματική ποινή...».

Να σημειώσουμ­ε εδώ ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός παραδέχθηκ­ε την αστοχία αυτού του άρθρου. «Αν ήταν να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, πιθανότατα δεν θα εισήγαγα αυτή τη νομοθεσία», είπε στον δημοσιογρά­φο David Ignatius (Georgetown University, 16.5.2022). Εκτοτε, όχι μόνο δεν ακούσαμε κάτι, αλλά ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος δηλώνει ότι όλα είναι καλά.

Το επόμενο βήμα θα είναι να χρησιμοποι­ήσει κάποιος αυτήν τη διάταξη και να πέσουμε πάλι όλοι από τα σύννεφα: «Μα πώς είναι δυνατόν, αφού το Σύνταγμά μας, οι εθνικοί μας νόμοι, οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα, δεν επιτρέπουν να μπαίνει κανείς σε αστυνομικέ­ς ή σε δικαστικές περιπέτειε­ς για τις απόψεις που εκφράζει;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece