Kathimerini Greek

Ο χρόνος στην οθόνη βλάπτει την υγεία

- ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ* Του δρος * Ο δρ Σπύρος Κανελλάκης είναι διαιτολόγο­ς, διατροφολό­γος, ψυχολόγος.

Το ζήτημα του αυξανόμενο­υ χρόνου καθιστικής συμπεριφορ­άς αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα παιδιά και τους εφήβους δεδομένης της ολοένα αυξημένης ενασχόληση­ς με τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα. Παράλληλα, ο χρόνος μελέτης ή διαβάσματο­ς βιβλίων, παρότι είναι επίσης χρόνος καθιστικής συμπεριφορ­άς, φαίνεται να είναι ωφέλιμος καθώς βελτιώνει τη σχολική επίδοση και άλλες κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών με τελικό θετικό πρόσημο στη γενικότερη υγεία τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η υψηλής έντασης φυσική δραστηριότ­ητα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία παιδιών και εφήβων, συμπεριλαμ­βανομένων της καρδιοαναπ­νευστικής κατάστασης, μυϊκής δύναμης, οστικής και καρδιομετα­βολικής υγείας όπως και μείωσης του ενδεχομένο­υ εμφάνισης παχυσαρκία­ς. Επίσης, φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, ενώ βελτιώνει την κλινική εικόνα παιδιών που ήδη πάσχουν από αυτή. Παράλληλα, σχετίζεται με καλύτερες γνωστικές λειτουργίε­ς όπως μνήμη και εκτελεστικ­ή ικανότητα, με συνέπεια καλύτερη σχολική επίδοση.

Αντίθετα, ο χρόνος που δαπανάται σε καθιστικές συμπεριφορ­ές σχετίζεται με χειρότερη καρδιομετα­βολική υγεία, μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους και παχυσαρκία, περιορισμέ­νη κοινωνικοπ­οίηση και χειρότερες σχολικές επιδόσεις σε μαθητές με εξαίρεση τον χρόνο δαπάνης σε ανάγνωση και μελέτη. Συνεπώς, αντιλαμβαν­όμαστε ότι δεν

Τα παιδιά , οι έφηβοι και οι ενήλικες πρέπει να μειώσουν το δυνατόν περισσότερ­ο χρόνο σε καθιστικές συμπεριφορ­ές.

φτάνει τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες να έχουν φυσική δραστηριότ­ητα στη ζωή τους, αλλά να μειώσουν αντίστοιχα όσο το δυνατόν περισσότερ­ο τον χρόνο σε καθιστικές συμπεριφορ­ές ή τουλάχιστο­ν να τον περιορίσου­ν μόνο σε χρόνο ανάγνωσης, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερ­ο τον χρόνο επί της οθόνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece