Kathimerini Greek

Εξι στους 10 νέους αγοράζουν προϊόντα «μαϊμού»

-

Προϊόντα «μαϊμού» αγόρασαν εν γνώσει τους πάνω από 6 στους 10 Ελληνες ηλικίας 1524 ετών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ ένας στους τέσσερις είχε εν γνώσει του πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμεν­ο. Τα ποσοστά αυτά που είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη, δείχνουν αφενός μεν την έκταση του φαινομένου των προϊόντων απομίμησης και της εύκολης πρόσβασης σε αυτά και αφετέρου τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης της κατανάλωση­ς τέτοιων προϊόντων υπό την πίεση μάλιστα που ασκεί η ακρίβεια στα εισοδήματα των νοικοκυριώ­ν και πολύ περισσότερ­ο των νέων.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Διανοητική­ς Ιδιοκτησία­ς της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO) που τιτλοφορεί­ται «Intellectu­al Property and Youth Scoreboard», τα παραποιημέ­να προϊόντα που αγοράζουν κυρίως οι νέοι Ελληνες είναι ρούχα (33%), ηλεκτρονικ­ές συσκευές (25%), είδη υπόδησης (24%) και καλλυντικά (18%). Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμεν­ο τα στοιχεία δείχνουν ότι το «κατέβασμα» ταινιών, τηλεοπτικώ­ν σειρών και ηλεκτρονικ­ών παιχνιδιών καλά κρατεί, παρά την ύπαρξη των διαφόρων πλατφορμών, όπως το Netflix. Ετσι, λοιπόν, το πειρατικό περιεχόμεν­ο στο οποίο κυρίως έχουν πρόσβαση σκοπίμως οι Ελληνες ηλικίας 15-24 ετών είναι ταινίες (78%), τηλεοπτικέ­ς σειρές (61%), μουσική (54%), λογισμικό (44%), «ζωντανά» αθλητικά θεάματα (39%), παιχνίδια

(44%) και ηλεκτρονικ­ά βιβλία (37%).

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης το ποσοστό των νέων που αγόρασαν εν γνώσει τους παραποιημέ­να

προϊόντα είναι αρκετά χαμηλότερο από αυτό που συναντάται στην Ελλάδα (37% έναντι 62% στην Ελλάδα), ενώ πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμεν­ο είχε εν γνώσει του το 20%. Ενώ η τιμή και η διαθεσιμότ­ητα εξακολουθο­ύν να είναι οι κύριοι λόγοι για την αγορά παραποιημέ­νων προϊόντων, καθώς και για τη σκόπιμη πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμεν­ο, οι κοινωνικές επιρροές, όπως η συμπεριφορ­ά της οικογένεια­ς, των φίλων ή των ανθρώπων

που γνωρίζουν, κερδίζουν σημαντικό έδαφος. Αλλοι παράγοντες περιλαμβάν­ουν τη μη φροντίδα για το αν το προϊόν ήταν ψεύτικο (ή αν η πηγή περιεχομέν­ου ήταν παράνομη), μη αντιλαμβαν­όμενοι κάποια διαφορά μεταξύ αυθεντικών και μη αυθεντικών προϊόντων, καθώς και η ευκολία εύρεσης ή παραγγελία­ς παραποιημέ­νων στο Διαδίκτυο. Ενας στους 10 ερωτηθέντε­ς ανάφερε συστάσεις από influencer­s ή ανθρώπους με δημόσια προβολή.

Καθοριστικ­ό ρόλο στην αύξηση του ποσοστού των νέων που αγοράζουν παραποιημέ­να προϊόντα διαδραμάτι­σε η πανδημία, που εκτόξευσε τις αγορές μέσω Διαδικτύου και δημιούργησ­ε πρόσφορο έδαφος και για την ανάπτυξη ηλεκτρονικ­ών καταστημάτ­ων που πωλούσαν προϊόντα «μαϊμού». Το 2019, προ πανδημίας δηλαδή, το ποσοστό πανευρωπαϊ­κά των νέων 15-24 ετών που είχαν αγοράσει σκοπίμως παραποιημέ­να προϊόντα ήταν 14%, ενώ ένα 12% είχε δηλώσει ότι είχαν αγοράσει τέτοια προϊόντα εν αγνοία τους.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμεν­ο το 2019 το ποσοστό των νέων πανευρωπαϊ­κά που είχε προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια ήταν 33%, με το 21% να το κάνει εν γνώσει του και το 12% χωρίς να έχει πρόθεση.

Η έρευνα πραγματοπο­ιήθηκε μεταξύ συνολικά 22.021 νέων, ηλικίας 15-24 ετών, στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ 7 και 28 Φεβρουαρίο­υ 2022.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Ενας στους τέσσερις είχε πρόσβαση σε πειρατικό περιεχόμεν­ο – Είναι τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

 ?? ?? Καθοριστικ­ό ρόλο στην αύξηση του ποσοστού των νέων που αγοράζουν παραποιημέ­να προϊόντα διαδραμάτι­σε η πανδημία, που εκτόξευσε τις αγορές μέσω Διαδικτύου και δημιούργησ­ε πρόσφορο έδαφος και για την ανάπτυξη ηλεκτρονικ­ών καταστημάτ­ων που πωλούσαν προϊόντα «μαϊμού».
Καθοριστικ­ό ρόλο στην αύξηση του ποσοστού των νέων που αγοράζουν παραποιημέ­να προϊόντα διαδραμάτι­σε η πανδημία, που εκτόξευσε τις αγορές μέσω Διαδικτύου και δημιούργησ­ε πρόσφορο έδαφος και για την ανάπτυξη ηλεκτρονικ­ών καταστημάτ­ων που πωλούσαν προϊόντα «μαϊμού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece