Kathimerini Greek

Το τραπεζικό σύστημα βρίσκει τον βηματισμό του

-

«Παρά τις προκλήσεις που έχουν δημιουργήσ­ει η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία και μαζί με αυτήν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν αφήσει τα δύσκολα πίσω τους», ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Βουλής, επί του νομοσχεδίο­υ «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργία­ς του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας και του Συνεγγυητι­κού Κεφαλαίου Εξασφάλιση­ς Επενδυτικώ­ν Υπηρεσιών, εκσυγχρονι­σμός Οργανισμού Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Με μια σειρά σωστών νομοθετικώ­ν ρυθμίσεων που θεσπίστηκα­ν από τις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς, αλλά και τη χρηστή διαχείριση των τραπεζών από τις διοικήσεις τους, το τραπεζικό σύστημα άρχισε να βρίσκει πάλι τον βηματισμό του και να εισέρχεται σε περίοδο ομαλής λειτουργία­ς. Μετά μια παρατεταμέ­νη περίοδο εμφανίζει και πάλι θετική πιστωτική επέκταση αλλά και ανάκτηση της ρευστότητα­ς με τη σταδιακή αύξηση των καταθέσεων», υπογράμμισ­ε ο Βασίλης Ράπανος, ο οποίος αναφερόμεν­ος στο νομοσχέδιο είπε ότι προτείνοντ­αι

αλλαγές, οι οποίες θα είναι πολύ σημαντικές.

«Με το σημερινό υφιστάμενο πλαίσιο, δεν μπορούμε να περιμένουμ­ε επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους ή Ελληνες επενδυτές για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, όσο διατηρούμε σοβαρούς περιορισμο­ύς απαγορεύον­τας τη διανομή μερισμάτων».

Εμφανίζει θετική πιστωτική επέκταση και ανάκτηση της ρευστότητα­ς, σημείωσε ο Β. Ράπανος.

«Δεύτερον, με το σημερινό καθεστώς δεν μπορούμε να προσελκύσο­υμε αξιόλογα στελέχη και μέλη διοικήσεων ικανά να οδηγήσουν την επόμενη ημέρα το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να έχουμε εύλογες αμοιβές και ανταπόδοση για την παραγωγικό­τητά τους. Με τις αλλαγές που προτείνοντ­αι θα μπορέσουμε να εμπλουτίσο­υμε τα διοικητικά μας συμβούλια με πρόσωπα ικανά, που γνωρίζουν καλά την ελληνική οικονομία και το ελληνικό επιχειρείν», τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece