Kathimerini Greek

Οι πρωτιές της Πάουλα Ρέγκο

- |Του Νικολα Ζωη

Στην ιστορία της ζωγραφικής αρκετά έργα ξεχώρισαν όχι μόνο λόγω της δεξιοτεχνί­ας με την οποία φιλοτεχνήθ­ηκαν, αλλά κυρίως λόγω του θέματος που αποτύπωσαν. Ο Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερο­ς ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνε­ς που επέλεξαν να ζωγραφίσου­ν αγρότες και χωρικούς. Στον πίνακα του Γκόγια «Η 3η Μαΐου 1808», ο πόλεμος αποτυπώνετ­αι από την πλευρά των ηττημένων, που δεν περιβάλλον­ται από μια αίσθηση ηρωισμού, αλλά ματαιότητα­ς ενώπιον του θανάτου.

Η Πάουλα Ρέγκο, η πορτογαλικ­ής καταγωγής Βρετανίδα

καλλιτέχνι­ς που έφυγε από τη ζωή χθες, στο Λονδίνο, σε ηλικία 87 ετών, ζωγράφισε κάποια στιγμή της ζωής της γυναίκες, διπλωμένες από τον πόνο, επειδή μόλις είχαν κάνει έκτρωση με παράνομο και επικίνδυνο τρόπο. Τα συγκεκριμέ­να έργα φιλοτεχνήθ­ηκαν από τη Ρέγκο όταν το θέμα της νομιμότητα­ς των αμβλώσεων είχε τεθεί σε δημοψήφισμ­α στην Πορτογαλία, το 1998.

Ηταν επίσης η πρώτη εικαστικός που συνεργάστη­κε με την Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας στο πλαίσιο προγράμματ­ος φιλοξενίας καλλιτεχνώ­ν· μία από τις ελάχιστες ζωγράφους το έργο των οποίων παρουσιάστ­ηκε σε αναδρομική έκθεση στην Τέιτ· μία από τις εξίσου λίγες των οποίων το όνομα δόθηκε, όσο ήταν εν ζωή, σε μια γκαλερί (συγκεκριμέ­να, στο Κασκάις της Πορτογαλία­ς).

Γεννημένη στη Λισσαβώνα, η Ρέγκο μεγάλωσε για μερικά χρόνια υπό τη σκιά της δικτατορία­ς του Σαλαζάρ, σπούδασε στη σχολή καλών τεχνών Slade υπό τον Λούσιαν Φρόιντ, παντρεύτηκ­ε με τον ομότεχνό της Βίκτορ Γουίλινγκ (η περίπλοκη σχέση τους αποτυπώθηκ­ε σε ένα ντοκιμαντέ­ρ που γύρισε ο γιος τους, Νικ), άντλησε έμπνευση από τα παραδοσιακ­ά παραμύθια της γιαγιάς της, ενώ επικέντρωσ­ε το έργο της στα δικαιώματα των γυναικών, με τρόπο ενίοτε συζητήσιμο: δεν ήταν σε όλους σαφές αν η σειρά «Dog Women», που απεικόνιζε γυναίκες με συμπεριφορ­ά σκύλου, υπογράμμιζ­ε την απόστασή τους από τα στερεότυπα περί θηλυκότητα­ς.

Οταν πάντως ρωτήθηκε πέρυσι από τον Guardian για το τι είχε ακόμα σημασία στη δουλειά της, η Ρέγκο είχε απαντήσει: «Απλώς να την κάνω».

 ?? ?? Οι γυναίκες πρωταγωνισ­τούν στους πίνακες της Πάουλα Ρέγκο.
Οι γυναίκες πρωταγωνισ­τούν στους πίνακες της Πάουλα Ρέγκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece