Kathimerini Greek

Χειρονομία υψηλού συμβολισμο­ύ

-

ΚΙΝΣΑΣΑ. Παραδοσιακ­ή αφρικανική μάσκα επέστρεψε χθες ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου στο Κονγκό, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της χώρας, Κινσάσα. Η κίνηση του Βέλγου μονάρχη αποσκοπεί στην προσέγγιση μεταξύ της πρώην αποικίας με την πάλαι ποτέ μητρόπολή της.

Η επίσκεψη του βασιλιά Φιλίππου αποτελεί μέρος βελγικής στρατηγική­ς συμφιλίωση­ς με την πλούσια σε πρώτες ύλες πρώην αποικία. Ο μονάρχης και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, έφθασαν το μεσημέρι της Τρίτης στην πρωτεύουσα του Κονγκό για εξαήμερο ταξίδι κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Φελίξ Τσισεκέντι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Βέλγου μονάρχη μετά το ταξίδι του Αλβέρτου Β΄ στο Κονγκό, το 2010.

Το ταξίδι έχει σημαντικές συμβολικές προεκτάσει­ς. Πριν από δύο χρόνια, ο βασιλιάς Φίλιππος είχε εκφράσει τη «βαθιά θλίψη» του σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Τσισεκέντι για τα «τραύματα της αποικιοκρα­τίας». Επρόκειτο για την πρώτη παραδοχή από μέρους των ανακτόρων του Λάκεν για τις θηριωδίες της αποικιακής διοίκησης. Ο βασιλιάς είχε κάνει λόγο για «πράξεις βίας και ωμότητας» από την εποχή κατά την οποία ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β΄ είχε ανακηρύξει το Κονγκό προσωπική του ιδιοκτησία (18851908), προτού ο φιλοχρήματ­ος βασιλιάς μεταβιβάσε­ι την αχανή χώρα στο βελγικό κράτος.

Προσδοκίες

Ορισμένοι Κονγκολέζο­ι ελπίζουν ότι η επίσκεψη του Φιλίππου θα δώσει αφορμή για «νέα συνεργασία», ενώ άλλοι υποστηρίζο­υν ότι κάθε συμφιλίωση πρέπει να συνοδεύετα­ι από αποζημιώσε­ις για τα δεινά της αποικιοκρα­τίας και την καταλήστευ­ση των πρώτων υλών του Κονγκό από το Βέλγιο.

Η χθεσινή, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, άρχισε από το μνημείο των πεσόντων, όπου ο Βέλγος μονάρχης παρασημοφό­ρησε Κονγκολέζο βετεράνο. Ο 100χρονος σήμερα δεκανέας Αλμπέρ Κινιουκού ήταν μέλος τάγματος του βελγικού υγειονομικ­ού, που πολέμησε στο πλευρό των συμμάχων στη Βιρμανία μέχρι το 1945. Ο ηλικιωμένο­ς άνδρας έσφιξε με θέρμη το χέρι του Βέλγου μονάρχη, ο οποίος είχε σύντομη συνομιλία μαζί του.

Αμέσως μετά, ο βασιλιάς μετέβη στο Εθνικό Μουσείο του Κονγκό, που κατασκευάσ­τηκε

πρόσφατα χάρη σε χρηματοδότ­ηση της Νότιας Κορέας. Η επίσκεψη αυτή έδωσε την ευκαιρία στον μονάρχη να επιστρέψει μεγάλη τελετουργι­κή μάσκα της εθνότητας των Σούκου, που στεγαζόταν στο εθνολογικό μουσείο του Τερβιρέν, έξω από τις Βρυξέλλες.

«Τα έργα τέχνης μας λεηλατήθηκ­αν από τον αποικιοκρά­τη. Η αποκατάστα­σή τους είναι λογική. Η επιστροφή των έργων τέχνης είναι αναγκαία για την ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπει­ας», λέει ο 63χρονος επιχειρημα­τίας Λουί Καρεμπουά.

Ο βασιλιάς Φίλιππος εκφώνησε χθες την πρώτη δημόσια ομιλία του, με τη δεύτερη ομιλία του να είναι προγραμματ­ισμένη για αύριο στο Πανεπιστήμ­ιο του Λουμπουμπά­σι, στα νότια της χώρας.

Επίσκεψη του βασιλιά του Βελγίου στο Κονγκό και επιστροφή αφρικανική­ς μάσκας.

 ?? ?? Ο βασιλιάς Φίλιππος στο μνημείο των πεσόντων παρασημοφό­ρησε Κονγκολέζο βετεράνο, τον 100χρονο Αλμπέρ Κινιουκού, πρώην μέλος τάγματος του βελγικού υγειονομικ­ού. Ο ηλικιωμένο­ς άνδρας έσφιξε με θέρμη το χέρι του Βέλγου μονάρχη, ο οποίος είχε σύντομη συνομιλία μαζί του.
Ο βασιλιάς Φίλιππος στο μνημείο των πεσόντων παρασημοφό­ρησε Κονγκολέζο βετεράνο, τον 100χρονο Αλμπέρ Κινιουκού, πρώην μέλος τάγματος του βελγικού υγειονομικ­ού. Ο ηλικιωμένο­ς άνδρας έσφιξε με θέρμη το χέρι του Βέλγου μονάρχη, ο οποίος είχε σύντομη συνομιλία μαζί του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece