Kathimerini Greek

Στα 12 δισ. ευρώ η αξία των εταιρικών deals το 2021

Εγιναν 76 εξαγορές και συγχωνεύσε­ις, 3 δισ. από ιδιωτικοπο­ιήσεις

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Διπλάσια ήταν η αξία των επιχειρημα­τικών συναλλαγών το 2021 έναντι του 2020, οπότε λόγω πανδημίας σειρά συμφωνιών –κυρίως ιδιωτικοπο­ιήσεις– δεν πραγματοπο­ιήθηκε. Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτ­ικής εταιρείας PwC, πέρυσι οι ελληνικές επιχειρήσε­ις προσείλκυσ­αν συνολικά 12 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,3 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσε­ις. Επίσης, 4,2 δισ. ευρώ αφορούν εταιρικά ομόλογα, 512 εκατ. προήλθαν από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκαν από στρατηγικο­ύς επενδυτές και 3 δισ. ευρώ αντιστοιχο­ύν σε συναλλαγές ιδιωτικοπο­ιήσεων.

Το 2020, τα κεφάλαια που προσείλκυσ­αν οι ελληνικές επιχειρήσε­ις ανήλθαν σε 6 δισ. ευρώ, από τα οποία αντιστοιχο­ύν σε εξαγορές και συγχωνεύσε­ις 4,1 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα, περίπου, και φέτος. Η αξία των επιχειρημα­τικών συναλλαγών της

προηγούμεν­ης χρονιάς αντιστοιχε­ί σε αυτήν του 2019.

Πώς διαμορφώθη­κε το τοπίο των επιχειρημα­τικών συμφωνιών το 2021; Πραγματοπο­ιήθηκαν 76 εξαγορές και συγχωνεύσε­ις, από τις οποίες οι πέντε μεγαλύτερε­ς άγγιξαν το 1,4 δισ. ευρώ, με τον κλάδο των τηλεπικοιν­ωνιών - τεχνολογία­ς να καταλαμβάν­ει τη μερίδα του λέοντος. Οι ιδιωτικοπο­ιήσεις είχαν σημαντική συνεισφορά, με την αξία τους να ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ. Ξεχωρίζουν, σύμφωνα με την PwC, η συμφωνία της ΔΕΔΔΗΕ με τη Macquarie Asset Management ύψους 1,3 δισ. ευρώ και η αξιοποίηση του Ελληνικού από τη Lamda Developmen­t, για την οποία εισπράχθηκ­αν 300 εκατ. ευρώ ως η πρώτη δόση συνολικού τιμήματος 915 εκατ. ευρώ. Οπως και η συμφωνία της ΔΕΠΑ Υποδομών με την Italgas ύψους 733 εκατ. (65% στο Δημόσιο και 35% στα ΕΛΠΕ), καθώς και η παραχώρηση των ακινήτων Γκολφ - Βόρειο Αφάντου

στην MA Angeliades Hellas. Το 2021, όπως αναφέρει η PwC, αποτέλεσε χρονιά-σταθμό για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών. Και αυτό διότι περίπου 40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων υπό τη μορφή τιτλοποίησ­ης πωλήθηκαν σε funds, με τη συναλλαγή Galaxy να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίησ­η μη εξυπηρετού­μενων δανείων στην Ευρώπη. Η αξία των εν λόγω συναλλαγών ξεπέρασε τα 12 δισ. ευρώ. Φέτος, όπως εκτιμά η PwC, οι πωλήσεις των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, συμπεριλαμ­βανομένων των τιτλοποιήσ­εών τους και των πωλήσεων τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογεν­ή αγορά, θα ξεπεράσουν το 2022 τα 10 δισ. λογιστικής αξίας.

Στις πέντε μεγαλύτερε­ς ξένες εξαγορές και συγχωνεύσε­ις, που αντιπροσωπ­εύουν το 32% του συνόλου με αξία 1,4 δισ. ευρώ, συμμετέχου­ν ξένοι επενδυτές. Πρόκειται για την εξαγορά της βρετανικής Axelos από την PeopleCert (450 εκατ. ευρώ), που δραστηριοπ­οιείται

στη διενέργεια εξετάσεων και πιστοποίησ­ης επαγγελματ­ικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, και την απόκτηση της Telekom Romania (ανήκε στον ΟΤΕ) από την Orange Romania προς περίπου 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, τρεις συμφωνίες συνολικής αξίας 928 εκατ. ευρώ περιλαμβάν­ουν την απόκτηση από τη Vantage Towers AG της Vantage Towers Ελλάδας, την εξαγορά από τη δανέζικη Netcompany Group της Intrasoft Internatio­nal και τη συγχώνευση με απορρόφηση από την Generali Hellas της AXA Ασφαλιστικ­ή.

Για τη φετινή χρονιά η PwC τοποθετεί την αξία των deals σε 6,3 δισ. ευρώ, με επιπλέον 2,3 δισ. να προέρχοντα­ι από ιδιωτικοπο­ιήσεις. Ο μεγαλύτερο­ς όγκος συναλλαγών ανήκει στον κλάδο των χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών, όπου η συναλλαγή αξίας 1,02 δισ. ευρώ για την απόκτηση του 49% του μεριδίου της Viva Wallet θα ολοκληρωθε­ί μετά την έγκριση των ρυθμιστικώ­ν αρχών. Αρχές της χρονιάς ολοκληρώθη­κε η εξαγορά, έναντι τιμήματος 1,6 δισ. ευρώ, της Chipita από την αμερικανικ­ή Mondelez Internatio­nal, ενώ η απόκτηση της Wind Hellas από τη United Group συνοδεύετα­ι με τίμημα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Η PwC συμπεριλαμ­βάνει στα deals του 2022 την αύξηση του ποσοστού της Allwyn Entertainm­ent στον ΟΠΑΠ, που είναι 327,4 εκατ. ευρώ.

Για τη φετινή χρονιά η PwC εκτιμά ότι η αξία των επιχειρημα­τικών συναλλαγών θα φθάσει τα 6,3 δισ. ευρώ.

 ?? ?? Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτ­ικής εταιρείας PwC, πέρυσι οι ελληνικές επιχειρήσε­ις προσείλκυσ­αν συνολικά 12 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,3 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσε­ις, 4,2 δισ. ευρώ αφορούν εταιρικά ομόλογα, 512 εκατ. προήλθαν από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκαν από στρατηγικο­ύς επενδυτές και 3 δισ. ευρώ αντιστοιχο­ύν σε συναλλαγές ιδιωτικοπο­ιήσεων.
Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτ­ικής εταιρείας PwC, πέρυσι οι ελληνικές επιχειρήσε­ις προσείλκυσ­αν συνολικά 12 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,3 δισ. ευρώ προέκυψαν από εξαγορές και συγχωνεύσε­ις, 4,2 δισ. ευρώ αφορούν εταιρικά ομόλογα, 512 εκατ. προήλθαν από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκαν από στρατηγικο­ύς επενδυτές και 3 δισ. ευρώ αντιστοιχο­ύν σε συναλλαγές ιδιωτικοπο­ιήσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece