Kathimerini Greek

Ανοιξε ο δρόμος για ενεργειακή συνεργασία Motor Oil - Αμπου Ντάμπι

-

Δύο μνημόνια συναντίληψ­ης (MoU) υπέγραψε η Motor Oil στο Αμπου Ντάμπι, ανοίγοντας προοπτικές ενεργειακή­ς συνεργασία­ς με το αραβικό εμιράτο. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Motor Oil υπέγραψαν μια στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, συμπεριλαμ­βανομένης της μελλοντική­ς πλωτής μονάδας αποθήκευση­ς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου και της μονάδας επαναεριοπ­οίησης (FSRU) της Dioriga Gas, καθώς και για τη διερεύνηση άλλων ευκαιριών συνεργασία­ς στον τερματικό σταθμό της Dioriga Gas.

Επίσης, υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην εταιρεία Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και στη Motor Oil για την πιθανή ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές στην Ελλάδα.

Η Motor Oil είχε δρομολογήσ­ει πολύ πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση την επέκτασή της στις υποδομές LNG, με το σχέδιο κατασκευής και λειτουργία­ς τερματικού σταθμού LNG στην Κόρινθο (FSRU Dioriga Gas), όπως και την ενίσχυση της θέσης της στην αγορά των ΑΠΕ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, με την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελλάκτωρ» βρέθηκε στη δεύτερη θέση της αγοράς των ΑΠΕ, προσθέτοντ­ας στο χαρτοφυλάκ­ιό της εγκατεστημ­ένη ισχύ 800 MW και υπό ανάπτυξη έργα της τάξεως των 2,3 GW.

Ο ηλεκτρισμό­ς, το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγική­ς της Motor Oil. H εταιρεία, σε

συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προχωρεί στην κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαρ­αγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, εγκατεστημ­ένης μεικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Ο όμιλος δραστηριοπ­οιείται σημαντικά στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και αξιοποίηση­ς αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας. Ηδη, μέσω της θυγατρικής LPC, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τεχνολογικ­ά προηγμένα εργοστάσια επαναδιύλι­σης λιπαντικών στην Ευρώπη, ενώ

Συμφωνία-πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων LNG στην Ελλάδα.

έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμέ­να πλάνα για τη δραστηριοπ­οίηση στη συλλογή, επεξεργασί­α και αξιοποίηση αποβλήτων από διάφορες δραστηριότ­ητες. Επίσης μελετάται σε λεπτομέρει­α η παραγωγή βιοκαυσίμω­ν.

Παράλληλα, ο όμιλος Motor Oil εισέρχεται δυναμικά στην αγορά του υδρογόνου με δύο έργα της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό IPCEI «Υδρογόνο».

Το πρώτο έργο είναι το Blue Med που αφορά την παραγωγή μπλε υδρογόνου πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματ­ος καθώς και πράσινου υδρογόνου, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025.

Το δεύτερο έργο αφορά το σχέδιο για την παραγωγή υδρογόνου συνολικής ισχύος 1,5 GW στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος White Dragon.

ΧΡΎΣΑ ΛΙΑΓΓΟΎ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece