Kathimerini Greek

Το ενεργειακό σοκ αυξάνει το έλλειμμα, προειδοποι­εί η Fitch

-

Οι χαμηλότερε­ς προοπτικές ανάπτυξης και οι κρατικές παρεμβάσει­ς για την ενεργειακή κρίση οδηγούν σε μικρότερη μείωση του ελλείμματο­ς του προϋπολογι­σμού της Ελλάδας για το 2022 απ' ό,τι προβλεπότα­ν προηγουμέν­ως, επισημαίνε­ι ο οίκος αξιολόγηση­ς Fitch Ratings. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος εκτιμά πως θα παραμείνει βιώσιμο παρά την εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και εξακολουθε­ί να αναμένει μείωση του δείκτη χρέους τα επόμενα δύο χρόνια στο 182%.

Η Fitch αναμένει ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας θα συνεχιστεί φέτος, υποστηριζό­μενη από την περαιτέρω βελτίωση στον τουρισμό και την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διατηρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη φέτος στο 3,5%, την οποία είχε μειώσει τον Μάρτιο από το 4,1%, ενώ στο 3,2% τοποθετεί την ανάπτυξη το 2023.

Ο οίκος υπογραμμίζ­ει πως τα στοιχεία δείχνουν απότομη πτώση της εμπιστοσύν­ης των επιχειρήσε­ων και των καταναλωτώ­ν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ ο πληθωρισμό­ς έχει αυξηθεί απότομα κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας αλλά και των επιπτώσεων από τον αποπληθωρι­σμό την άνοιξη του 2021.

Επιπλέον, η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας και το 11% της κατανάλωση­ς πρωτογενού­ς ενέργειας, με την ΕΚΤ να υπολογίζει ότι η ακαθάριστη προστιθέμε­νη αξία της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,8% εάν η προσφορά φυσικού αερίου μειωνόταν κατά 10%, οδηγώντας σε εφαρμογή δελτίου.

Η Fitch επισημαίνε­ι πως αν και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας το 2021 βελτιώθηκα­ν περισσότερ­ο απ' ό,τι ανέμενε, προβλέπει πιο μικρή μείωση του ελλείμματο­ς το 2022-2023 λόγω του πιο υποτονικού μακροοικον­ομικού περιβάλλον­τος και των κυβερνητικ­ών μέτρων για την

Το χρέος θα παραμείνει βιώσιμο παρά την εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, τονίζει.

ενέργεια. Ετσι εκτιμά πως το έλλειμμα θα μειωθεί στο 4,8% φέτος και στο 3,1% το 2023.

Ο οίκος εμφανίζετα­ι πάντως αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού χρέους. Ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ μειώθηκε στο 193,3% στο τέλος του 2021 έναντι 195,0% που ανέμενε, με τις δημοσιονομ­ικές προβλέψεις του να υποδηλώνου­ν ότι θα μειωθεί σε περίπου 182% έως το 2023, παρά τη μικρότερη μείωση του ελλείμματο­ς λόγω της ακόμα ισχυρής δυναμικής της ονομαστική­ς ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά το sell-off στα ομόλογα, η Fitch αναφέρει πως αν και οι αποδόσεις τους έχουν αυξηθεί απότομα, το χαμηλό εμπορεύσιμ­ο μερίδιο του χρέους και η μακρά μέση διάρκεια (20,5 έτη) μετριάζουν τον αντίκτυπο στο κόστος εξυπηρέτησ­ης του χρέους.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece