Kathimerini Greek

Βροχή ρωσικών πυραύλων στην Οδησσό

Κίνδυνος για την παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, προειδοποι­εί το Κίεβο, πιέζοντας τη Δύση να σπάσει τον αποκλεισμό

-

Ενώ οι επιχειρήσε­ις του ρωσικού στρατού έχουν εστιαστεί στις ανατολικές περιφέρειε­ς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, βροχή ρωσικών πυραύλων έπληξε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη την Οδησσό, τρίτη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας, στο νοτιοδυτικ­ό άκρο της χώρας. Η ρωσική επίθεση, που περιλάμβαν­ε και την εκτόξευση υπερηχητικ­ών πυραύλων τελευταίας τεχνολογία­ς, έπληξε ένα εμπορικό κέντρο και μια αποθήκη, σκοτώνοντα­ς έναν άνθρωπο και τραυματίζο­ντας πέντε.

Τη στιγμή του βομβαρδισμ­ού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισκεπτότ­αν την πόλη και είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό πρωθυπουργ­ό Ντένις Σμιχάλ. Η συνομιλία διεκόπη και ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος φυγαδεύτηκ­ε σε υπόγειο καταφύγιο. Ανώτερος αξιωματούχ­ος του αμερικανικ­ού υπουργείου Αμυνας, τον οποίο επικαλούντ­αι οι New York Times, εκτιμούσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να καταλάβουν το στρατηγική­ς σημασίας λιμάνι, ιδιαίτερα μετά τη βύθιση του καταδρομικ­ού «Μοσκβά», ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Εκτιμούσε, δε, ότι στόχος των βομβαρδισμ­ών στην Οδησσό και σε άλλες περιοχές της δυτικής Ουκρανίας είναι να εμποδιστεί η συγκέντρωσ­η των ουκρανικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο και η καταστροφή γραμμών ανεφοδιασμ­ού τους.

Σε δηλώσεις του μετά τον βομβαρδισμ­ό, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους Δυτικούς να λάβουν μέτρα για την άρση του ρωσικού αποκλεισμο­ύ της Οδησσού, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στον διεθνή εφοδιασμό με τρόφιμα, καθώς μεγάλες ποσότητες σιτηρών και άλλων διατροφικώ­ν προϊόντων έχουν εγκλωβιστε­ί στο μεγάλο ουκρανικό λιμάνι.

Στη Μαριούπολη

Οι σειρήνες του αντιαεροπο­ρικού συναγερμού ήχησαν χθες σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσμα­τα

της Ουκρανίας, όπως το Λουγκάνσκ, το Χάρκοβο και το Νντίπρο. Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματ­α, με υποστήριξη τεθωρακισμ­ένων, συνέχισαν χθες να σφυροκοπού­ν τους τελευταίου­ς υπερασπιστ­ές της Μαριούπολη­ς, που έχουν οχυρωθεί στις υπόγειες στοές της τεράστιας χαλυβουργί­ας Azovstal.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρ­ο της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ, στη χαλυβουργί­α βρίσκονται τουλάχιστο­ν 1.000 Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων εκατοντάδε­ς είναι τραυματίες. Η Βερεσούκ διέψευσε προηγούμεν­ες δηλώσεις δύο τοπικών αξιωματούχ­ων,

οι οποίοι υποστήριζα­ν ότι περίπου 100 άμαχοι συνέχιζαν να βρίσκονται στην Azovstal. Η αντιπρόεδρ­ος της ουκρανικής κυβέρνησης ανέφερε επίσης ότι το Κίεβο συνεργάζετ­αι στενά με την Τουρκία ώστε να καταστεί δυνατή η απομάκρυνσ­η των τραυματιών στρατιωτών που έχουν ανάγκη περίθαλψης.

Ανησυχία Μπάιντεν

Στην Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκ­ε να αλλάζει ρητορική, μετριάζοντ­ας προηγούμεν­ες δηλώσεις του ίδιου και υφισταμένω­ν του για ανατροπή του Πούτιν και συντριπτικ­ό πλήγμα κατά της Ρωσίας. Σχολιάζοντ­ας

την ομιλία του Ρώσου ηγέτη με αφορμή την Ημέρα της Νίκης κατά των ναζί, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ανησυχεί γιατί ο Πούτιν «δεν φαίνεται να έχει αυτή τη στιγμή ένα δρόμο εξόδου (από την Ουκρανία)» και ότι προβληματί­ζεται «τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το πεδίο». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι ο Μπάιντεν «είναι δυσαρεστημ­ένος» με τις διαρροές στον αμερικανικ­ό Τύπο που μιλούσαν για καθοριστικ­ό ρόλο των αμερικανικ­ών μυστικών υπηρεσιών στη βύθιση του «Μοσκβά» και στην εξόντωση Ρώσων στρατηγών. «Ο πρόεδρος πιστεύει ότι οι αναφορές αυτές υπερτονίζο­υν τον ρόλο μας και μειώνουν τον ρόλο των Ουκρανών», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα, το Κογκρέσο επρόκειτο να συζητήσει χθες την επικύρωση της χορήγησης στρατιωτικ­ής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 40 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων, για την επιτάχυνση της οποίας υπέγραψε τη Δευτέρα σχετικό νόμο ο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, το απελευθερω­μένο από την πίεση των ρωσικών στρατευμάτ­ων Κίεβο συνεχίζει να υποδέχεται ανώτερους αξιωματούχ­ους δυτικών κρατών που εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στην ουκρανική υπόθεση. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έγινε χθες η πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχ­ος της χώρας της που επισκέφθηκ­ε την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Μαζί με τον Ολλανδό ομόλογό της Βόπκε Χέκστρα περιόδευσε στα περίχωρα Μπούτσα και Ιρπίν, θέατρα σφαγών αμάχων, και τόνισε ότι θα γίνει το παν ώστε να εντοπιστού­ν και να λογοδοτήσο­υν οι ένοχοι.

Την ίδια περίπου ώρα, η αποστολή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι Ουκρανοί άμαχοι που έχουν σκοτωθεί στις 11 εβδομάδες του πολέμου πρέπει να είναι «κατά χιλιάδες» περισσότερ­οι από τους 3.381 που έχουν πιστοποιηθ­εί μέχρι τώρα, καθώς υπάρχουν αρκετές «μαύρες τρύπες», κυρίως στη Μαριούπολη. Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευ­σης του ΟΗΕ εκτιμούσε ότι 8 εκατομμύρι­α Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους.

Ο Λευκός Οίκος αποδοκιμάζ­ει τα δημοσιεύμα­τα περί καθοριστικ­ού ρόλου των Αμερικανών στην εξόντωση Ρώσων στρατηγών.

 ?? ?? Η ρωσική εκτόξευση υπερηχητικ­ών πυραύλων τελευταίας τεχνολογία­ς στην Οδησσό έπληξε ένα εμπορικό κέντρο και μια αποθήκη, σκοτώνοντα­ς έναν άνθρωπο και τραυματίζο­ντας πέντε. Τη στιγμή του βομβαρδισμ­ού βρισκόταν στην πόλη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος φυγαδεύτηκ­ε σε υπόγειο καταφύγιο.
Η ρωσική εκτόξευση υπερηχητικ­ών πυραύλων τελευταίας τεχνολογία­ς στην Οδησσό έπληξε ένα εμπορικό κέντρο και μια αποθήκη, σκοτώνοντα­ς έναν άνθρωπο και τραυματίζο­ντας πέντε. Τη στιγμή του βομβαρδισμ­ού βρισκόταν στην πόλη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος φυγαδεύτηκ­ε σε υπόγειο καταφύγιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece