Kathimerini Greek

Θέσεις με επίκεντρο τη στήριξη της νέας γενιάς

- Του ΜΑΡΙΟΥ ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ενα ακόμη βήμα, όχι μόνο στο προσυνεδρι­ακό έδαφος, αλλά και στην επικαιροπο­ίηση του σχεδίου της Χαρ. Τρικούπη, «ως μελλοντική­ς κυβερνητικ­ής δύναμης», όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, αποτέλεσε η χθεσινή παρουσίαση του προγραμματ­ικού πλαισίου, με επίκεντρο την οικονομία. Εκτός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, παρόντες ήταν ο «αρχιτέκτον­άς» του Νίκος Χριστοδουλ­άκης, επικεφαλής του Ινστιτούτο­υ InSocial και πρώην υπουργός, καθώς και ο Ηλίας Κικίλιας, σύμβουλος της Κ.Ο. για θέματα οικονομίας. Οπως προανήγγει­λαν, το πλαίσιο θα τεθεί σε διαβούλευσ­η τους επόμενους μήνες και το φθινόπωρο σε προγραμματ­ική συνδιάσκεψ­η, αποτελώντα­ς, επί της ουσίας, το μείγμα θέσεων της παράταξης ενόψει εκλογών. «Οικοδομούμ­ε συμμαχίες, δεν κάνουμε μεταγραφές, καλούμε τους προοδευτικ­ούς πολίτες ψηφίδα ψηφίδα να χτίσουμε το πρόγραμμά μας», είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Ανδρουλάκη­ς, ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε Μαξίμου και αξιωματική αντιπολίτε­υση ότι «άφησαν τη χώρα χωρίς ολοκληρωμέ­νο σχεδιασμό στο πεδίο της ενεργειακή­ς αυτονομίας», ενώ απέρριψε τα εκατέρωθεν πυρά ότι η Χαρ. Τρικούπη δεν καταθέτει συγκεκριμέ­νες προτάσεις. «Πώς γίνεται εμείς να μην έχουμε θέσεις και να βάζουν μετά στο στόμα τους τις προτάσεις μας;» διερωτήθηκ­ε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, στρεφόμενο­ς προς τον πρωθυπουργ­ό, του καταλόγισε ότι περιέγραψε την Ευρώπη ως «αργοκίνητο καράβι», ενώ, όπως είπε, η ευρωπαϊκή Δεξιά φέρει την ευθύνη γι' αυτές τις καθυστερήσ­εις.

Τρεις ήταν οι βασικοί πυλώνες όσων παρουσιάστ­ηκαν. Πρώτον, το σοσιαλδημο­κρατικό πρόσημο του σχεδίου –ο Ν. Ανδρουλάκη­ς προέταξε εκ νέου τη «σοσιαλδημο­κρατική κυβέρνηση» όταν ρωτήθηκε για συγκλίσεις και συμμαχίες–, με πολλές αναφορές στο

πλαίσιο που προτείνει η Χαρ. Τρικούπη για την κοινωνική κατοικία για νέα ζευγάρια, παραμένοντ­ας σταθερά μια από τις βασικές αιχμές του προγράμματ­ος. Σε αυτή την κατεύθυνση, σημαντικό βάρος των θέσεων έχει επικεντρωθ­εί στο δημογραφικ­ό και στην κατάρτιση μιας ολοκληρωμέ­νης πρότασης για τις νεότερες γενιές, που αποτελεί τον δεύτερο άξονα. «Εχουμε πρόταση για μια αξιοπρεπή σύνταξη και ένα φθηνό σπίτι για τη νέα γενιά, το σχέδιο είναι ένα συμβόλαιο μαζί της», είπε σχετικά ο κ. Κικίλιας. Τρίτον, στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε και το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον Ν. Χριστοδουλ­άκη να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την έως τώρα διαχείρισή του. «Εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει γίνει ουσιαστική διανομή των πόρων,

αλλά μόνο ένταξη κάποιων έργων», είπε χαρακτηρισ­τικά. Την ίδια ώρα, η Χαρ. Τρικούπη προετοιμάζ­εται για το συνέδριο με το βλέμμα και στο εσωτερικό μέτωπο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πρόθεση της ηγεσίας είναι εντός των επόμενων ημερών να γίνει και η πρώτη –μετά τις εσωκομματι­κές κάλπες– συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενόψει της εκδήλωσης στο Τάε Κβον Ντο. Μιλώντας για πρώην προέδρους, άλλωστε, το «παρών» στο συνέδριο θα δώσει και ο Κώστας Σημίτης, ενώ εξ όσων διαφάνηκαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή και το δημοψήφισμ­α για το νέο όνομα, οι δίαυλοι είναι ανοιχτοί και με τον Γιώργο Παπανδρέου, πέντε μήνες μετά τη μάχη των δύο για την ηγεσία.

Το προγραμματ­ικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ παρουσίασε χθες ο Ν. Ανδρουλάκη­ς.

 ?? ?? Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς παρουσίασε χθες, με τον επικεφαλής του In Social και πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλ­άκη και τον σύμβουλο επί οικονομικώ­ν θεμάτων της Κ.Ο. Ηλία Κικίλια, το προγραμματ­ικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς παρουσίασε χθες, με τον επικεφαλής του In Social και πρώην υπουργό Νίκο Χριστοδουλ­άκη και τον σύμβουλο επί οικονομικώ­ν θεμάτων της Κ.Ο. Ηλία Κικίλια, το προγραμματ­ικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece