Kathimerini Greek

Γερμανικό «όχι» για Ταμείο Σταθερότητ­ας

-

Την αντίρρησή του στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας για τη σύσταση ενός Ταμείου Σταθερότητ­ας της Ευρωζώνης, ύψους 250 δισ. ευρώ, προέβαλε στα τέλη της εβδομάδας το Βερολίνο, γεγονός που υποδεικνύε­ι για ακόμη μία φορά τη δυσκολία λήψης αποφάσεων στην Ευρωζώνη οι οποίες αφορούν την παροχή οικονομική­ς βοήθειας και την αντιμετώπι­ση έκτακτων κρίσεων. Το συγκεκριμέ­νο ταμείο θα δύναται, βάσει της πρότασης, να χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια σε κράτη-μέλη που αντιμετωπί­ζουν προβλήματα από εξωτερικά σοκ. Η πρόταση περιλαμβάν­εται σε μελέτη που διενήργησα­ν τα στελέχη του ESM, Florian Misch και Martin Rey, με τίτλο: «Το επιχείρημα για ένα Ταμείο Σταθερότητ­ας της Ευρωζώνης που θα βασίζεται στη χορήγηση δανείων».

O διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε ταχθεί τα τελευταία χρόνια υπέρ της δημιουργία­ς ενός τέτοιου ταμείου για την ενίσχυση της σταθερότητ­ας στην περιοχή της Ευρωζώνης. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, προσκρούει στις αντιρρήσει­ς του Βερολίνου, όπως ανέφερε σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομική­ς εφημερίδας Handelsbla­tt. Επικαλούμε­νο ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν της Γερμανίας, το δημοσίευμα επισήμανε πως το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση των οικονομολό­γων του ESM. «Ο ESM είναι η πυροσβεστι­κή της Ευρωζώνης. Οταν δεν χρειάζεται να καλείται η πυροσβεστι­κή κάθε μέρα, είναι καλό νέο», φέρεται

O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας

να είπε ο Φλόριαν Τόνκαρ, κοινοβουλε­υτικός υφυπουργός στο ομοσπονδια­κό υπουργείο Οικονομικώ­ν. Τα στελέχη του ESM αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πιέζουν για τη σύσταση δημοσιονομ­ικού ταμείου σταθεροποί­ησης για την Ευρωζώνη. Πρώτον, τα επίπεδα-ρεκόρ του χρέους και οι πολιτικές μεγάλης νομισματικ­ής στήριξης την περασμένη δεκαετία περιορίζου­ν τόσο τον νομισματικ­ό χώρο στην Ευρωζώνη συνολικά όσο και τον δημοσιονομ­ικό χώρο σε πολλές χώρες-μέλη. Δεύτερον, η προοπτική μεγάλων εξωτερικών και ασύμμετρων σοκ αυξάνεται. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή μπορούν, άμεσα ή έμμεσα, να προκαλέσου­ν σημαντικά σοκ στην Ευρωζώνη. Ως παράδειγμα αναφέροντα­ι οι πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2021, οι οποίες επέφεραν δαπάνες περίπου 0,3% του ΑΕΠ το ίδιο έτος, καθώς και πρόσθετες δαπάνες με τον προϋπολογι­σμό του 2022. Τρίτον, το βάθος των υφέσεων μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον, αν και τα έως τώρα στοιχεία παραμένουν περιορισμέ­να. Ωστόσο, σημειώνετα­ι ότι η παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση και η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησαν σε οικονομικέ­ς υφέσεις που δεν είχαν σημειωθεί σε ανεπτυγμέν­ες οικονομίες μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με την πρόταση, η χορήγηση δανείων μπορεί να φθάνει έως το 4% του ΑΕΠ των χωρών που αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα λόγω εξωτερικού σοκ, όπως για παράδειγμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Για να είναι επιλέξιμη μία χώρα, όμως, δεν θα πρέπει να υπάγεται στη διαδικασία υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς ή υπερβολικώ­ν ανισορροπι­ών. Η διάρκεια των δανείων θα είναι έως 10 έτη και το κόστος τους θα καθορίζετα­ι από το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα που εκδίδει ο ESM συν ένα μικρό περιθώριο 0,1%.

 ?? ?? πρότεινε τη σύσταση ενός Ταµείου Σταθερότητ­ας της Ευρωζώνης, ύψους 250 δισ. ευρώ.
πρότεινε τη σύσταση ενός Ταµείου Σταθερότητ­ας της Ευρωζώνης, ύψους 250 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece