Kathimerini Greek

Η Fabia μεγάλωσε κι ομόρφυνε

Οδηγήσαμε την τέταρτη γενιά του επιτυχημέν­ου μοντέλου της Skoda

-

Η πρώτη μας επαφή με τη νέα Skoda Fabia επί ελληνικού εδάφους μάς άφησε μια ευχάριστη αίσθηση τόσο αισθητικά όσο και οδηγικά. Η Fabia, στην τέταρτη πλέον γενιά της και 22 χρόνια μετά το ντεμπούτο του μοντέλου, έχει πωλήσει περισσότερ­ες από 4,5 εκατομμύρι­α μονάδες, επομένως πρόκειται για το δεύτερο δημοφιλέστ­ερο μοντέλο Skoda μετά την Octavia και ένα από τα best-sellers διεθνώς στην κατηγορία του.

Η νέα Skoda Fabia βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα MQBA0 του Volkswagen Group και είναι κορυφαία σε ευρυχωρία, με σύγχρονο ντιζάιν, επιπλέον βελτιωμένα χαρακτηρισ­τικά άνεσης και πολλά προηγμένα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθηση­ς οδηγού. Το μοντέλο έχει ξεπεράσει το όριο των 4 μέτρων, στα 4,108 μ., σημαντικά μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του. Ο χώρος αποσκευών –που στα 330 λίτρα ήταν ήδη ο μεγαλύτερο­ς στην κατηγορία– πλέον έχει ανέβει στα 380 λίτρα. Η δυναμική του σχεδίαση φαίνεται και από τον συντελεστή οπισθέλκου­σας Cd μόλις 0,28 (προηγούμεν­η γενιά 0,32), δημιουργών­τας νέο ρεκόρ στην κατηγορία. Αυτό έγινε εφικτό με τη χρήση αυτού που είναι γνωστό ως προσομοίωσ­η CFD (Computatio­nal Fluid Dynamics). Μάλιστα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμη­ση καυσίμου έως 0,2 λίτρα ανά 100 χλμ., όταν το αυτοκίνητο ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα 120 χλμ./ώρα. Για κάθε χιλιόμετρο που κινείται με τις περσίδες κλειστές, η νέα Fabia εκπέμπει έως και πέντε γραμμάρια λιγότερο CO2.

Υπάρχει μια επιλογή από εννέα χρώματα αμαξώματος, με τα δύο μοντέρνα μεταλλικά χρώματα phoenix orange και graphite grey, να κάνουν το ντεμπούτο τους για τη μάρκα και την γκάμα, αντίστοιχα. Το metallic graphite grey και το περλέ black magic μπορούν επίσης να επιλεγούν ως χρώματα αντίθεσης για την οροφή, τα καλύμματα καθρεφτών, φτερών και το περίγραμμα της γρίλιας μπροστά. Οι ζάντες ποικίλλουν από ατσάλινες 14 και 15 ιντσών έως τις ελαφρού κράματος 18 ιντσών.

Στο εσωτερικό, η Fabia ξεχωρίζει από την οθόνη διαστάσεων έως 9,2 ίντσες, πάνω από την κεντρική κονσόλα. Εκτός από τα συστήματα ψυχαγωγίας/ενημέρωσης, μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με Virtual Cockpit, ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, για πρώτη φορά. Είναι παραμετροπ­οιήσιμος, με τον οδηγό να

 ?? ?? Στο εσωτερικό, η FABiA ξεχωρίζει από την οθόνη διαστάσεων έως 9,2 ιντσών πάνω από την κεντρική κονσόλα.
Στο εσωτερικό, η FABiA ξεχωρίζει από την οθόνη διαστάσεων έως 9,2 ιντσών πάνω από την κεντρική κονσόλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece