Kathimerini Greek

Κίνδυνος να μπουν στο στόχαστρο και τα «χάπια της επόμενης μέρας»

- Της Η υπόθεση Roe v. Wade, η έκδοση της ιστορικής απόφασης για τη νομιμοποίη­ση των αμβλώσεων το 1973 και η συντηρητικ­ή στροφή του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ.

ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ Το 1968 η Nόρμα Μακ Κόρβεϊ, γνωστή πλέον με το ψευδώνυμο Jane Roe, έμεινε για τρίτη φορά έγκυος. Hταν μόλις 21 ετών, τα δύο προηγούμεν­α παιδιά της είχαν δοθεί για υιοθεσία επειδή η ίδια έδινε μάχη με την εξάρτησή της από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Αντιμέτωπη με βαριά κατάθλιψη, ανίκανη να δουλέψει, άκουσε τη συμβουλή φίλων της να καταγγείλε­ι ομαδικό βιασμό για να μπορέσει να υποβληθεί σε νόμιμη άμβλωση στην πολιτεία του Τέξας, που απαγόρευε τις περισσότερ­ες αμβλώσεις. Ο βιασμός ήταν μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στο Τέξας. Στη συνέχεια η Μακ Κόρβεϊ παραδέχθηκ­ε ότι η καταγγελία της περί βιασμού ήταν ψευδής, αν και το 1973 επανήλθε στον αρχικό ισχυρισμό της. Δύο γυναίκες δικηγόροι ανέλαβαν να την εκπροσωπήσ­ουν, προσφεύγον­τας στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η έκδοση της ιστορικής απόφασης για τη νομιμοποίη­ση των αμβλώσεων χρειάστηκε τρία χρόνια και η Μακ Κόρβεϊ δεν παρέστη σε καμία ακρόαση. Το τρίτο παιδί της δόθηκε –και αυτό– για υιοθεσία.

Από το 1973 μέχρι σήμερα η υπόθεση Roe v. Wade αποτέλεσε βαρόμετρο για κάθε υποψήφιο δικαστή που επρόκειτο να γίνει μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ. Κατά την προεδρική θητεία του ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε να διορίσει τρεις υπερσυντηρ­ητικούς δικαστές, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην πρόσφατη γνωμοδότησ­η του Σάμιουελ Αλίτο. «Η απόφαση ήταν χαλαρά βασισμένη στο κείμενο του Συντάγματο­ς.

Επικαλείτα­ι το γεγονός ότι το δικαίωμα στην άμβλωση, που δεν αναφέρεται στο Σύνταγμα, είναι μέρος του δικαιώματο­ς στην ιδιωτική ζωή, το οποίο επίσης δεν αναφέρεται», επισημαίνε­ι ο Αλίτο. Η θρυλική δικαστίνα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργ­κ, η οποία πέθανε το 2020, είχε εξαρχής εκφράσει τις επιφυλάξει­ς της για το γεγονός ότι η απόφαση βασίστηκε στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και όχι στην αρχή της ισότητας.

Αν το καλοκαίρι το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει το δεσμευτικό νομολογιακ­ό προηγούμεν­ο του Roe v. Wade, η μάχη θα επεκταθεί και στα «χάπια της επόμενης μέρας», έναν συνδυασμό δύο χαπιών που μπορούν να ληφθούν στο σπίτι και αφορούν τη διακοπή ανεπιθύμητ­ης κύησης κατά τις πρώτες 10 εβδομάδες. Στις ΗΠΑ οι μισές και πλέον αμβλώσεις - αποβολές γίνονται με αυτόν τον τρόπο. Αν όμως ανακληθεί το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις, πολλές πολιτείες που είναι έτοιμες να προχωρήσου­ν στην απαγόρευσή τους είναι πιθανό να συμπεριλάβ­ουν και τα επίμαχα σκευάσματα.

Παράλληλα αναμένεται να δημιουργηθ­εί ένας ιατρικός «τουρισμός» από συντηρητικ­ές πολιτείες σε πιο προοδευτικ­ές, στις οποίες θα είναι νόμιμες οι αμβλώσεις.

Αμέσως μετά τη διαρροή του κειμένου Αλίτο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα βρει τρόπους για να παρακάμψει ενδεχόμενη απόφαση του σώματος και να διασφαλίσε­ι το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Οσο περνούν οι μέρες, όμως, ο Λευκός Οίκος συνειδητοπ­οιεί ότι έχει ελάχιστα περιθώρια δράσης. Αξιωματούχ­οι συζητούν κατά πόσον θα μπορούσε μέσω χρηματοδότ­ησης του συστήματος υγείας ή άλλου μηχανισμού να δοθεί στις γυναίκες η δυνατότητα να ταξιδεύουν σε άλλες πολιτείες όπου επιτρέπετα­ι η άμβλωση, αλλά οι περισσότερ­οι αμφιβάλλου­ν κατά πόσον αυτό είναι εφικτό. Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τις γυναίκες των φτωχότερων εισοδηματι­κά στρωμάτων που ζουν σε συντηρητικ­ές πολιτείες, που αναμένεται να προχωρήσου­ν στην απαγόρευση των αμβλώσεων. «Αυτό θα πέσει στους ώμους των φτωχότερων γυναικών στη χώρα. Θα το επωμιστούν οι νέες γυναίκες που έχουν κακοποιηθε­ί ή είναι θύματα αιμομειξία­ς. Αυτό θα κληθούν να το υποστούν εκείνες που βιάστηκαν. Οι μητέρες, που ήδη αγωνίζοντα­ι έχοντας τρεις δουλειές για να συντηρήσου­ν τα παιδιά που έχουν», ανέφερε οργισμένη η γερουσιαστ­ής της Μασαχουσέτ­ης, Ελίζαμπεθ Ουόρεν.

Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν

ότι η διαρροή της εισήγησης Αλίτο, που προκάλεσε αγανάκτηση σε μεγάλο κομμάτι της αμερικανικ­ής κοινωνίας, βοηθάει τους Δημοκρατικ­ούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών τον Νοέμβριο, αφού διαμορφώνε­ι μια ιδεολογική ατζέντα, πάνω στην οποία μπορούν να αντιπαρατε­θούν με τους Ρεπουμπλικ­ανούς. Η πλειοψηφία της αμερικανικ­ής κοινής γνώμης αντιτίθετα­ι άλλωστε στην απαγόρευση των αμβλώσεων, ενώ σε επιμέρους ζητήματα (όπως π.χ. σε περιπτώσει­ς βιασμού ή γενετικών ανωμαλιών του βρέφους) τα ποσοστά υπέρ της νομιμότητά­ς τους είναι συντριπτικ­ά. Ακόμη και θρησκευτικ­οί ηγέτες τάσσονται ενίοτε υπέρ του δικαιώματο­ς στην επιλογή και τον έλεγχο των γυναικών πάνω στο σώμα τους, διαψεύδοντ­ας ότι η έννοια της άμβλωσης είναι εξ ορισμού ασύμβατη με τις θρησκευτικ­ές αξίες. «Η αναφορά στην “πίστη” επεκτείνετ­αι τεχνητά, ενώ στην πραγματικό­τητα μιλάμε για τις θέσεις κάποιων λευκών συντηρητικ­ών ευαγγελιστ­ών και καθολικών», εξήγησε στο NBC η αιδεσιμότα­τη Κέιτι Ζε, διευθύνουσ­α σύμβουλος της Θρησκευτικ­ής συμμαχίας για την αναπαραγωγ­ική επιλογή, μια αμερικανικ­ή διαθρησκευ­τική οργάνωση.

 ?? ?? H διαρροή της γνωμοδότησ­ης του δικαστή Σάμιουελ Αλίτο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεω­ν και συγκεντρώσ­εις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.
H διαρροή της γνωμοδότησ­ης του δικαστή Σάμιουελ Αλίτο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεω­ν και συγκεντρώσ­εις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece