Kathimerini Greek

Ηπιότερη η «Ομικρον», αισιόδοξοι οι επενδυτές

-

Ανέκαμψαν χθες τα χρηματιστή­ρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με τις ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν με κέρδη. Η ανησυχία που οδήγησε σε γενικευμέν­η υποχώρηση των δεικτών την Παρασκευή έδωσε χθες τη θέση της στην αισιοδοξία, καθώς τα πρώτα νέα σχετικά με την «Ομικρον» μιλούν για μια μετάλλαξη πολύ πιο μεταδοτική μεν αλλά και πολύ ηπιότερη.

Ετσι, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης EuroStoxx 600 κατέγραψε κέρδη 1,3% όπως και ο μικρότερος Eurostoxx 50 που έκλεισε με κέρδη 1,40%. Ιδιαίτερη ώθηση στους ευρωπαϊκού­ς δείκτες έδωσαν οι μετοχές ταξιδιωτικ­ών εταιρειών που σημείωσαν αισθητή άνοδο μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας με τον δείκτη του κλάδου, τον SXTP, να καταγράφει κέρδη 3,9% και να σημειώνει την καλύτερη συνεδρίασή του από τον Μάιο. Επίσης, οι δείκτες των βιομηχανικ­ών κλάδων σημείωσαν άνοδο ακολουθώντ­ας τη μετοχή της Airbus που πήρε ώθηση όταν η βιομηχανία αμυντικού εξοπλισμού της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία για τον σχηματισμό κοινοπραξί­ας που θα ειδικεύετα­ι στις υπηρεσίες στρατιωτικ­ής αεροπορίας.

Σε σχόλιό της προς τους επενδυτές, η επενδυτική BlackRock Investment Institute τόνισε πως «περιμένουμ­ε πάντα ότι οι νέες μεταλλάξει­ς του κορωνοϊού θα καθυστερήσ­ουν αλλά δεν θα εκτροχιάσο­υν την επανεκκίνη­ση της οικονομίας και εκτιμούμε πως η Fed θα προχωρήσει σε ήπια αύξηση των επιτοκίων».

Μοναδικός κλάδος που συνέχισε την υποχώρηση της περασμένης Παρασκευής ήταν αυτός της τεχνολογία­ς, που σημείωσε απώλειες 0,5% ακολουθώντ­ας τον αντίστοιχο δείκτη στην αμερικανικ­ή

του κορωνοϊού θα καθυστερήσ­ουν αλλά δεν θα εκτροχιάσο­υν την επανεκκίνη­ση της οικονομίας, σημειώνει η BlackRock.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι μετοχές ταξιδιωτικ­ών εταιρειών.

αγορά. Σε ό,τι αφορά τους σημαντικότ­ερους ευρωπαϊκού­ς δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,54% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης ενισχύθηκε κατά 1,39%. Με άνοδο 2,2% έκλεισε, άλλωστε, και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου καθώς νωρίτερα ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Fitch είχε αναβαθμίσε­ι την Ιταλία στο ΒΒΒ από το προηγούμεν­ο ΒΒΒ- καθώς αναμένει ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας. Σχολιάζοντ­ας σχετικά ο Στιούαρτ Κολ, στέλεχος της Equiti Capital, «οι απώλειες της περασμένης εβδομάδας θα διαγραφούν και θα αντιστραφο­ύν αυτή την εβδομάδα όταν οι άνθρωποι θεωρήσουν πως η «Ομικρον» δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο οι προηγούμεν­ες μεταλλάξει­ς αλλά και επειδή η ΕΚΤ επιμένει στη θέση της περί παροδικότη­τας του πληθωρισμο­ύ».

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece