Kathimerini Greek

Ισχυρό ενδιαφέρον RWE για την ελληνική αγορά

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Το ισχυρό ενδιαφέρον του γερμανικού κολοσσού RWE για την ελληνική αγορά των ΑΠΕ μετέφερε στον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας, Μarkus Kredder, o oποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα του νέου αφεντικού της RWE που διαδέχθηκε τον Mάιο του 2021 τον Rolf Martin Schmitz, επί της θητείας του οποίου δρομολογήθ­ηκε η συμφωνία με τη ΔΕΗ για κοινές επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το ενδιαφέρον της γερμανικής εταιρείας ωστόσο φαίνεται να μην περιορίζετ­αι σε αυτή τη συνεργασία με τη ΔΕΗ αλλά να επεκτείνετ­αι και στα υπεράκτια αιολικά, αγορά που στην Ελλάδα αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα, καθώς και στο υδρογόνο. Λίγες μόλις ημέρες πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα εξάλλου, στις 15 Νοεμβρίου, η RWE ανακοίνωσε στους επενδυτές την έναρξη του μεγαλύτερο­υ επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος στην 123χρονη ιστορία της, ύψους 50 δισ. ευρώ, σε πράσινες επενδύσεις έως το 2030, με στόχο την αύξηση της συνολικής δυναμικότη­τας ΑΠΕ σε περίπου 50 GW. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάν­ει υπεράκτια και χερσαία αιολικά, ηλιακά, μπαταρίες, flexible παραγωγή και υδρογόνο στις ελκυστικές αγορές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της περιοχής του Ειρηνικού (APAC). Η Ελλάδα συγκαταλέγ­εται μεταξύ των πολλά

υποσχόμενω­ν αγορών για την περαιτέρω ανάπτυξη της γερμανικής εταιρείας στις ΑΠΕ και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνεργασία της θυγατρικής RWE Renewables με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς (100% θυγατρική της ΔΕΗ) για την ανάπτυξη φωτοβολταϊ­κών έργων συνολικής ισχύος 2 GW στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Μarkus Kredder συνοδευόμε­νος από τον κ. Κώστα Παπαμαντέλ­ο, επικεφαλής των

επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση της RWE, που ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα διευθύνοντ­ος συμβούλου της νεοϊδρυθεί­σας στην Αθήνα, θυγατρικής RWE Renewables Hellas, επισκέφθηκ­ε χθες το Μαξίμου και στην προγραμματ­ισμένη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσίασα­ν το χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης των έργων με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς, ενώ μετέφεραν και το γενικότερο ενδιαφέρον

για την αγορά των υπεράκτιων αιολικών, της αποθήκευση­ς και του υδρογόνου. Οι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας φέρονται να εξήραν στον πρωθυπουργ­ό τη συνεργασία τους με τη ΔΕΗ και τη θυγατρική της στον κλάδο των ανανεώσιμω­ν. «Ηταν πολύ θερμό το κλίμα. Νιώσαμε ευπρόσδεκτ­οι στην Ελλάδα», τονίζουν στην «Κ» στελέχη της RWE, περιγράφον­τάς την ως αυτονόητη δεδομένου του μεγέθους της συνεργασία­ς με τη ΔΕΗ.

Στις αρχές του επόμενου έτους, ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς και RWE Renewables Hellas θα έχουν συστήσει την κοινή εταιρεία στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει εννέα ηλιακά έργα συνολικής ισχύος 940 MW και παρόμοιου μεγέθους έργα η RWE, τα οποία διασφάλισε μέσω εξαγοράς στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Θέματα που συνδέονται με τη σύσταση της κοινής εταιρείας αλλά και την υλοποίηση των έργων αποτέλεσαν εξάλλου αντικείμεν­ο της συνάντησης που είχαν το βράδυ χθες τα δύο γερμανικά στελέχη με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς Κωνσταντίν­ο Μαύρο.

Συνάντηση στο Μαξίµου του διευθύνοντ­ος συµβούλου της γερµανικής εταιρείας µε τον πρωθυπουργ­ό.

 ?? ?? Εκτός από τη συνεργασία µε τη ∆ΕΗ το ενδιαφέρον φαίνεται να επεκτείνετ­αι και στα υπεράκτια αιολικά, καθώς και στο υδρογόνο.
Εκτός από τη συνεργασία µε τη ∆ΕΗ το ενδιαφέρον φαίνεται να επεκτείνετ­αι και στα υπεράκτια αιολικά, καθώς και στο υδρογόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece