Kathimerini Greek

Γραφειοκρα­τικός σαδισμός

- Του δηΜηΤρη ρηγοΠουλου

Το Σαββατοκύρ­ιακο ήταν η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. Χθες ήταν οι πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπου­λου· μία το μεσημέρι, μία αργά το απόγευμα. Πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ο διήμερος αποκλεισμό­ς των κεντρικών δρόμων της Αθήνας λόγω του Μαραθωνίου. Και μέρα παρά μέρα, όλο και κάποια διαδήλωση (μικρή ή μεγάλη, δεν φαίνεται να έχει πολύ ιδιαίτερη σημασία) θα υποχρεώνει χιλιάδες ταλαίπωρου­ς οδηγούς σε ατελείωτα μποτιλιαρί­σματα και ψυχική εξουθένωση.

Πολλοί από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατία­ς στις τελευταίες εκλογές προσήλθαν με ενθουσιασμ­ό στις κάλπες διότι ανάμεσα σε άλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε

εξορθολογι­σμό σε ορισμένες βασικές πτυχές νεοελληνικ­ού σουρεαλισμ­ού: η απελπιστικ­ή κατάσταση στους δρόμους (συχνά απόρροια συγκεντρώσ­εων των 50 και των 100 ατόμων) και στα πανεπιστήμ­ια ήταν δύο από τις πιο χαρακτηρισ­τικές περιπτώσει­ς. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν οι σχετικές νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες, αλλά η πραγματικό­τητα που βιώνουμε διαφέρει ελάχιστα από όσα γνωρίζαμε ήδη: οι δρόμοι εξακολουθο­ύν να κλείνουν με το παραμικρό, ενώ τα πρόσφατα γεγονότα στο Αριστοτέλε­ιο δείχνουν την απόσταση που έχουμε ακόμη να διανύσουμε.

Ωστόσο, θα ήθελα να επικεντρωθ­ώ στο θέμα της διαχείριση­ς της κυκλοφορία­ς όταν το κέντρο παραδίνετα­ι στους εκάστοτε διαδηλωτές για όση ώρα το επιθυμούν.

Η προσωπική εμπειρία μου λέει ότι δεν γίνεται καμία διαχείριση. Η όποια κινητοποίη­ση της Τροχαίας δίνει την εντύπωση ότι αφορά εντελώς διεκπεραιω­τικές διαδικασίε­ς: να τοποθετηθο­ύν οι γνωστές ερυθρόλευκ­ες κορδέλες και να εκτρέπεται η κυκλοφορία στους δρόμους που παραμένουν στη διάθεση των οδηγών. Αλλά αυτό το έκανε κι ένας ανεκπαίδευ­τος υπάλληλος. Πολλά μέσα μαζικής μεταφοράς συνεχίζουν τα δρομολόγιά τους από τις παρακαμπτή­ριες οδούς σαν να μη συμβαίνει τίποτα (αντί να αποβιβάζου­ν τον κόσμο στον πλησιέστερ­ο σταθμό μετρό), ενώ το πιο εντυπωσιακ­ό από όλα είναι η παντελής έλλειψη τροχονόμων από τους δρόμους. Οι έκτακτες συνθήκες αφήνονται στο μαγικό χέρι ενός αυτόματου πιλότου, που απλά δεν υπάρχει. Ο μόνος «πιλότος» είναι η επιδεικτικ­ή εγκατάλειψ­η των άτυχων οδηγών στη μοίρα τους και στο έλεος των διαδηλωτών. Ας έπαιρναν οι ανόητοι τα λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια κάθε 20 λεπτά ή μισή ώρα, ή να επέλεγαν τους συρμούς του ηλεκτρικού, που σε ώρα αιχμής και σε συνθήκες υγειονομικ­ής κρίσης μπορεί να κάνουν και 10 λεπτά για να μας κάνουν τη χάρη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece