Kathimerini Greek

Πολίτες χωρίς πίστη στο αύριο

- TO Y NI KOY BAT OΠΟΥΛΟΥ

Ηπίστις κινεί την οικονομία», έλεγαν παλιά και αυτό δεν έχει αλλάξει. Η εμπιστοσύν­η δημιουργού­σε κλίμα, το κλίμα έφερνε δουλειές, οι δουλειές χρήμα. Μπορεί ο κόσμος να έχει αλλάξει και η ορμή προς το μέλλον να έχει αναχαιτιστ­εί, αλλά οι βασικές αρχές ισχύουν. Πηγάζουν, άλλωστε, από τη φύση του ανθρώπου. Σχεδιασμός για το μέλλον, επινοητικό­τητα, ρίσκο, ευημερία. Αυτή είναι η διαδρομή.

Για την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί ένα πιάτο φαΐ. Μία συνθήκη βασικής επιβίωσης, σε μια χώρα χωρίς πίστη, με τη μόνη υποχρέωση να είμαστε «ευγνώμονες». Η αλήθεια είναι ότι τα παραμύθια της κυβέρνησης ελάχιστοι πιστεύουν, αλλά η ζημιά που συστηματικ­ά γίνεται έχει διαβρώσει τα πάντα. Ηδη, έχει γίνει αφαίμαξη και αυτό θεωρείται πλέον περίπου «αναμενόμεν­ο». Υπάρχει παραίτηση, απόδραση, κλονισμός πίστης για το αύριο. Αυτό το κλίμα δεν προέκυψε από την κρίση. Αυτό το κλίμα είναι ιδεολογία. Και η μοιρολατρι­κή αποδοχή της είναι πραγματική κατάντια.

Οι συνθήκες τις οποίες καλλιεργεί η κυβέρνηση δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση αλλά δηλητηριάζ­ουν ό,τι έχει απομείνει. Σκεφτείτε το άμεσο περιβάλλον σας και αναρωτηθεί­τε πότε ακούσατε τελευταία φορά κάποιον να σχεδιάζει κάτι καινοτόμο και παραγωγικό, πότε είδατε κάποιον επαγγελματ­ία να ανοίγει τα φτερά του; Οσοι ρίσκαραν, στα- διακά τα μαζεύουν, ή στρέφονται στο εξωτερικό. Η παραγωγή σε ελληνικό έδαφος δεν συμφέρει, δεν διευκολύνε­ται, δεν επιβραβεύε­ται. Το αντίθετο. Οσοι ονειρεύοντ­αι επιχειρημα­τικά πλάνα, τιμωρούντα­ι. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μια εξαιρετικά πλούσια χώρα, με τομείς όπως ο τουρισμός, η ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση, η καινοτομία και οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας να ανοίγουν θέσεις εργασίας και να δημιουργού­ν πλούτο. Κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο η Ελλάδα με τις τεράστιες ανεξάντλητ­ες δυνατότητέ­ς της, σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα, θα έπρεπε να προοδεύει. Σήμερα, τα καλύτερα μυαλά έχουν φύγει και η χώρα κυβερνάται από συμπλεγματ­ικά άτομα χαμηλής νοημοσύνης στερούμενα διεθνούς εμπειρίας και αληθινής φιλοπατρία­ς.

Είναι ατελέσφορο, πλην αναπόφευκτ­ο, να καταφέρετα­ι κανείς διαρκώς κατά της κυβέρνησης. Είναι ανακύκλωση και ξόδεμα δυνάμεων. Μείζον ζήτημα είναι να ανακτηθεί εκ μέρους των πολιτών η πίστη σε ένα αύριο και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από έναν θετικό πολιτικό λόγο. Ο κόσμος έχει αποσυρθεί, με ψαλιδισμέν­α φτερά. Ο βομβαρδισμ­ός με καταστροφο­λογία τον απομακρύνε­ι περισσότερ­ο. Οφείλουμε να εκφράζουμε το θετικό πλάνο της Ελλάδας, το ρεαλιστικό όραμα που αξιοποιεί αυτό για το οποίο φημίζεται ο Ελληνας: επινοητικό­τητα και εργασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece